Black lifes matter.

wonen op Curacao

Weetje, ik weet niet eens wat ik moet schrijven. Eigenlijk wil ik ook niets schrijven. Maar mijn gevoel zegt dat ik iets op mijn viruele papier moet zetten. Sorry als dit een onsamenhangend verhaal wordt, ik laat gewoon mijn hart spreken.

Ik snap gewoon niet waarom er anno 2020 nog een verschil is tussen zwart en wit. Echt, wat the F*ck maakt iemands huidskleur nu uit? Oordeel je dan ook op iemands haarkleur? Iemands oogkleur? De kleur van de lak op mensen hun nagels, of de kleur van iemands lippenstift of t-shirt?

Nee toch?

Waarom dan wel iemands huidskleur? Waarom? Ik snap het niet.

We zijn allemaal mensen. Allemaal verschillend maar toch ergens hetzelfde. Welke kleur dan ook. En ik wil graag zien dat er geen verschil meer is tussen zwart, wit en alles ertussenin.

Ik weet, mensen met een witte huidskleur krijgen zeer regelmatig een voorkeursbehandeling. Ik weet het! Ik weet het en ik voel het! Zo heb ik eens anderhalf jaar rondgereden zonder mijn wegenbelasting betaald te hebben, en ben ik niet 1 keer aangehouden terwijl ze meerdere keren per week zo goed als tegenover mijn huis stonden te controleren. Ik weet dat ze denken, die Nederlander heeft toch wel betaald.

Hopelijk leest er niemand mee van de belastingdienst.

Ik woon op een eiland waar het grootste gedeelte van de bevolking een donkere huidskleur heeft. Mijn vriend is zwart en ik ben wit. Als we iets gedaan moeten krijgen, kijken we eerst even wie het ’t best kan regelen. En dan heeft dat niets te maken met wie wij zijn als persoon, maar puur met onze huidskleur. Soms krijg je hier als ‘witte Nederlander’ iets sneller voor elkaar, en soms als ‘zwarte Antiliaan’.

En dat is erg! Het is bizar, maar het gebeurd. En we handelen er allemaal naar. Maar echt, please, kunnen we niet gewoon net zo naar iemands huidskleur kijken, als dat we naar iemands haarkleur kijken? Iedereen is het zelfde, maar toch uniek, mooi en bijzonder op zijn of haar eigen manier.

Kan dat?

wonen op Curacao

5 reacties

 1. Jojanneke zegt:

  Heel goed gezegd hoor meid! Ik ben zelf ook wit en heb een donkere man en wij hebben precies hetzelfde. Ik merk ook dat ik meer privileges heb dan hij en dat voelt oneerlijk. Veel witte mensen snappen niet dat wanneer je een keer gediscrimineerd wordt dat dit niet hetzelfde is al racisme meemaken want daar ben je je elke dag van bewust en alleen vanwege je huidskleur! Als wit persoon heb je dus 1 of 2 keer last van discriminatie maar andersom is het een deel van het leven en dat is oneerlijk en dat is racisme. Daarom zeg ik ook black lives matter en hoop ik op gelijke behandeling voor iedereen. En veel witte mensen beseffen zich ook niet dat het slavernijverleden de mensen in het heden hun rijkdom heeft gegeven. Als je tegen racisme bent spreek je er dan tegen uit! Anders ben je onderdeel van het probleem.

 2. Mike zegt:

  Sorry M. maar wat een gefrustreerde onzin is dit????

  Ik ben een “witte bleekscheet” en ik werd vroeger (jaren 90) op vakantie op Curacao al uitgelachen om mijn uiterlijk en gewoonten.
  Ook mijn auto is na terugkomst van het shoppen gewassen met zout water uit zee door een “choller” omdat hij wist dat deze bestuurd werd door een Makamba, hij wilde 5 gulden voor het oppassen op de auto en waskosten (die ik nooit heb betaald overigens).
  Dit is mijn niet 1 keer maar meerder keren overkomen en veel andere toeristen overkomt dit ook.

  Nadat ik een keer in Willemstad, terwijl ik stilstond voor een stoplicht, van achteren bewust werd aangereden door een andere auto moest ik opdraaien voor de schade omdat diegene die mij aanreed een vriendje had bij de politie die hij meteen belde.
  De zwarte politieagent verklaarde dat ik was doorgereden terwijl dit helemaal niet waar was, ik kon mooi de schade betalen.
  Ik zou dit kunnen scharen onder rascisme omdat ik beoordeeld ben op huidskleur, een choller weet namelijk dat hij van de gemiddelde YKD een pak slaag krijgt als hij ze dit kunstje fluikt, maar de Makamba heeft geld hebben en betaald wel.
  Wat de agent betreft bij de aanrijding, de Makamba gaat gewoon betalen…….klaar!!

  Om nou de gemiddelde Nederlander weg te zetten als rascisten schiet mij in het verkeerde keelgat, er zijn juist heel veel Nederlanders die het opnemen
  voor hun gekleurde medeburgers waarvan ik er 1 ben.
  Nederlanders zijn een zeer tolerant volk en men wordt het beu om elke keer aangesproken te worden op het verafschuwde slavernij verleden van Nederlanders waar mijn voorouders misschien wel part noch deel aan hebben gehad.
  Laat het verleden rusten en trek hier lering uit, er zijn in de 2e wereld oorlog miljoenen joden gedood door de Nazi’s (Duitsers) en nu anno 2020 zijn de 2 landen zeer goed bevriend met elkaar en dit is notabene pas 60-70 jaar geleden gebeurd.
  Nederland heeft Curacao in 2010 alle schulden (miljarden) kwijtgescholden omdat men zo nodig de Antillen wilde opheffen en onafhankelijk zijn, nu is de situatie zo dat er grote (financiele) wanorde heerst op het eiland, en nu is de “witte blanke man” weer goed genoeg om met geld over de brug te komen!
  Ook Suriname moest niets meer hebben van Nederland maar nu de Corona toeslaat daar willen ze ineens hulp en moeten we alles zomaar vergeten.
  En hupsakee, Nederland stuurt weer geld en beademingsapparatuur.

  Een ieder moet maar eens bij zichzelf te rade gaan (welke kleur je ook hebt) waar we met z’n allen mee bezig zijn, we zijn allemaal mensen van vlees en bloed en gelijk aan elkaar, we moeten elkaar helpen en steunen en er voor elkaar zijn en stoppen met die minderwaardigheidsgevoelens jegens elkaar, iedereen verdient gelijke kansen.

  1. M zegt:

   Jeetje Mike, ik hoop dat je de kracht hebt gevonden om deze gebeurtenis een plekje te geven, ik wens je veel sterkte daarmee, En dan heb jij het over dat ik gefrustreerd zou zijn? Lees je eigen betoog over je vakantie in de vorige eeuw eens terug zou ik zeggen, jou overkwam dit op een vakantie, voor mij is het gewoon dagelijkse realiteit in mijn leven hier, ik adviseer je om rond sinterklaas eens op facebook te lezen dan zie je pas hoeveel mensen openlijk racistisch zijn, erg triest bovendien dat je de onafhankelijkheid en de witte man weer even moet aanhalen in je reactie. Triest ook dat je met je bevoorrechte huidskleur gaat huilen dat een paar zwarten lelijk tegen je deden op vakantie, volgens mij heb jij de strekking van racisme niet helemaal begrepen.

 3. M zegt:

  Mooi hoor maar daar gaat het niet helemaal om
  Waar het werkelijk om gaat is het wegkijken van witte mensen, iedereen vind het erg maar ik denk dat er maar weinig witte mensen zijn die hun witte medemens aanspreken op racistische uitingen, ook de uitingen die relatief onschuldig lijken zoals tegen een zwart persoon zeggen Goh wat spreek jij goed Nederlands, ja kut ik ben hier geboren! Of de keer dat ik een briefje van 100 wilde wisselen, de winkelier zei dat ze daar niet aandeden maar toen hij mijn witte schoonvader zag kon het opeens wel, of de keer dat ik met een zwarte collega aan het werk was in safaripark Beekse Bergen een man heel hard riep dat er twee zwarte apen los liepen, niemand die er iets van zei. En dit gebeurde allemaal in Nederland, een land waar je van verwacht dat er beschaafde tolerante mensen wonen maar niks is minder waar, dus je begrijpt lieve Diana dat ik je bericht prachtig vind maar het is niet voldoende helaas, mensen moeten opstaan en hun afkeuring wbt racisme uitspreken en ook anderen die racistisch gedrag vertonen daar als witte mens op aanspreken, zolang witte mensen wegkijken en doen alsof het allemaal niet zo erg is of het afdoen met een grapje gebeurt er niks en blijft racisme bestaan

 4. Boukje zegt:

  Je hebt helemaal gelijk Diana!! Ik zeg altijd maar zo: we schijten allemaal dezelfde kleur stront en hebben allemaal rood bloed! Wat maakt het uit welke kleur je hebt?? Wat maakt het uit als je je “anders” kleed dan het “standaard”? Wat maakt het uit of je in een aftands huis woont waarin je zielsgelukkig bent ipv in een duur betaalde villa? En zo kan ik nog wel even doorgaan….. ik hoop echt van harte dat dit stopt!! Ieder mens is uniek en een wezen van vlees en bloed…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *