Wandelroute naar de Blauwe Kamer

santa cruz curacao

Afgelopen weekend ben ik voor de 3e keer naar de Blauwe Kamer geweest. Deze keer hebben we voor de wandelroute gekozen.

De blauwe kamer

De blauwe kamer is een grot die half onder water zit en half boven water. De ingang bevind zich net boven het water. Als het water laag staat kun je er gewoon normaal naar binnen zwemmen. Maar als het water hoog staat of er zijn wat golven dan zul je een stukje onder water moeten zwemmen. Dit is maar een meter of 2 en je hoeft niet diep.

Eenmaal binnen waan je je in een prachtige – bijna magische – plek. Het zonlicht dat via het water naar binnen schijnt geeft de grot een blauwe gloed. Vergeet ook zeker je snorkel niet, want in de grot bevinden zich hele scholen vissen. En ook onder water zie je die mooie blauwe gloed.

De wandelroute naar de blauwe kamer.

Je start bij playa Santa Cruz. Vanuit daar heb je een paadje – aan de linker kant vlak voor de strandtent – richting playa Santu Pretu.

santa cruz curacao

Het startpunt van de route; Santa Cruz.

santa cruz curacao

Vanaf dat pad heb je echt een prachtig uitzicht over Santa Cruz.

santa pretu - strand curacao

Na ongeveer 5 minuutjes wandelen kom je aan bij Santa Pretu, het zwarte strand. Hier zou je ook een stop kunnen maken om even te snorkelen. De onderwaterwereld is hier nog onaangetast en ik vind het 1 van de mooiste snorkelplekjes van het eiland.

wandelpad naar de blauwe kamer | curacao

Vanuit Santa Pretu kun je nu 2 verschillenden ‘paden’ kiezen richting de blauwe kamer. Bovenstaande is de mooiste, het meest avontuurlijkste pad. Deze begint helemaal links achterin.

wandelpad naar blauwe kamer curacao

Je wandelt helemaal langs de kust en het uitzicht is prachtig. De paden zijn iets minder prachtig. Op bovenstaande foto’s zijn nog de betere stukken zichtbaar. Over deze route doe je nog ongeveer een uur tot aan de blauwe kamer. Niet omdat de afstand groot is, maar vooral omdat de paden echt niet goed te bewandelen zijn. Helemaal niet op slippers. Ga je voor dit pad kiezen raad ik ook aan om schoenen met een stevige zool te dragen.

wandelroute naar de blauwe kamer op Curacao

Optie 2 is bovenstaand pad. Via deze route is het nog een kwartiertje lopen tot aan de blauwe kamer. Je neemt dan vanuit Santa Pretu het brede zandpad aan de achterzijde en gaat meteen rechtsaf en volgt het pad tot je niet meer rechtdoor kunt, en dan ga je weer rechts. Deze paden zijn prima te bewandelen.

santa pretu Curacao

Maar dan mis je wel dit prachtige uitzicht over Santa Pretu.

wandelroute naar blauwe kamer curacao

Dit plekje kwam ik een keer vanuit zee tegen, en toen dacht ik, dat zou ik wel van dichtbij willen zien. Nu kwamen we er gewoon langs. Zo mooi.

wandelroute naar blauwe kamer curacao

Na een tijdje houdt het pad helemaal op, en loop je over het koraal. Verschillende keren hebben we gedacht, nu kunnen we echt niet meer verder, maar dat kan dus wel.

wandelroute naar blauwe kamer curacao

Ook al zo’n mooi plekje.

wandelroute naar blauwe kamer curacao

Halverwege krijg je echt zin om in het water te springen. We liepen dan ook midden op de dag in de brandende zon deze route.

wandelroute naar blauwe kamer curacao

Uitzicht over Curacao.

route-blauwe-kamer-curacao

Wat woon ik toch op een prachtig eiland.

blauwe kamer curacao | blue room

Uiteindelijk kwamen we bij de blauwe kamer aan.

blauwe kamer curacao | blue room

En na zo’n wandeltocht is er niets lekkerder dan een plons in dat blauwe water. Je kunt daar gewoon vanaf de rotsen het water inspringen. Is denk ik een metertje of 2/3 hoog.

Je kan er mooi snorkelen, dus vergeet niet je snorkel masker.

Beter koop je die in Nederland, want hier zijn ze een stuk duurder. 

blauwe kamer curacao | blue room

Eruit kom je door via de rotsen weer omhoog te klimmen. en ja, dat doet zeer aan je voeten. Waterschoentjes zouden misschien wel handig kunnen zijn.

blauwe kamer curacao | blue room

Er is verder niets, daar bij de Blauwe Kamer. Nergens waar je even echt lekker kan zitten. Alleen maar rotsen. Weinig schaduw. De enige schaduw die je kan vinden is in een grotje. Dus daar was ik maar in gaan zitten.

Zorg dat je voldoende drinken bij je hebt en let op je waardevolle spullen. Er is geen security.

Ondanks dat de heenweg echt prachtig was, hadden we de terugweg toch maar ervoor gekozen om gewoon het brede pad te volgen. Binnen 20 minuutjes waren we weer terug bij Santa Cruz.


Nog meer leuke uitjes om te doen.

Waarom een auto huren op Curacao.

8 reacties

 1. Emmy zegt:

  Hoe weet je waar je het water in moet?

  Is het makkelijk parkeren bij Santa Cruz?

 2. Tonja zegt:

  Dank je Diana! We hebben het afgelopen zaterdag gelopen met jouw blog als navigatie, echt leuk. Alleen halverwege zagen we echt het pad niet meer en hebben we de laatste minuten via het brede pad gelopen (of hoorde misschien wel zo maar vermoed van niet hihi), maar wat mooi zeg!!
  Tip: misschien goed om te vermelden dat de Blue Room bij ‘Boka Fluit’ is, er staat een bordje. Wij liepen sneller dan een uur dus dacht dat we er nog lang niet waren. Oja, en we dachten, we gaan vroeg zodat we niet ook in de brandende zon lopen, maar toen lag alles nog in de schaduw! Dus terug naar Santu Pretu en daar de uren overbrugd en rond een uur of 2 weer terug gegaan, toen was het adembenemend mooi! Misschien gaan we nog een keer en dan nog wat later, als de zon lager staat schijntie misschien nog verder de grot in:)
  En héél gaaf om van de hoge rots te springen!!:) Gelukkig hoefden we niet die 2 a 3 meter weer terug te klimmen, beneden klim je er met gemak weer op.
  We zagen 2 bootjes komen en later paar kano’s, maar ben zo blij dat je deze blog had geschreven!! Anders hadden we betaald voor 5 min de grot in zwemmen en terug naar de boot, nu konden we heerlijk op eigen tempo:) Dus voor de lezer die nog twijfelt: zeker gaan wandelen:) (en voor spullen idd om de beurt zwemmen of alles in auto laten en enkel onderwatercamera mee, kun je ook boven water foto’s mee maken)

 3. Melissa zegt:

  Wij gaan volgende maand en dit staat zeker op mijn lijstje. Kan je bij santa Cruz makkelijk de auto parkeren?

  Hoe weet je precies dat je bij de grot bent? Staat dat ergens aangegeven?

  En ik vraag mij af. Is het omhoog klimmen makkelijk te doen? Ben zo bang dat ik in het water lig en er niet meer uit kom.

  1. Tonja zegt:

   Hi Melissa, ik weet niet of je intussen al geweest bent, maar ik heb de wandeling afgelopen zaterdag gedaan en had dezelfde vragen! Dsu bij deze mijn ervaring: Er staat een bordje met ‘Boka Fluit’ erop, daar is het. De route is met blauwe verf aangegeven waar je het best het water in kunt. Terug de kant op kun je het best met je rug naar de rotsen terwijl je je vasthoudt, je voelt onder water een soort trappetje waarmee je je omhoog kunt werken. Maar ga niet in de ochtend want dan ligt de grot nog in de schaduw, en juist die zonnestralen geven het blauwe effect. Veel plezier!

 4. Natascha zegt:

  Hoi Sandy

  Super duidelijke route naar de blauwe kamer. Dank je wel wij hebben het brede pad genomen en deden erin totaal vanaf santa Cruz 20 minuten over. Was wel bloedje heet in de zon maar we hadden gelukkig onze bideon met water mee zoals je al zijn in je verhaal. Daarna aangekomen omstebeurten gesnorkeld naar de blauwe kamer echt super mooi. Dank je wel voor je mooie foto’s en de duidelijk route omschrijving. Mvg Natascha

 5. […] gegaan vanaf Santa Cruz, en deze keer heb ik maar voor het korte pad gekozen. Het lange pad – wat wel heel erg mooi is – hadden we niet zoveel zin […]

 6. Sandy zegt:

  Hallo,

  Binnen 9 dagen is onze trip naar Curacao, woehoe!
  Nu heb ik wel een vraagje, graag zouden we deze blauwe kamer bezoeken. Maar waar laten we onze spullen als we van die rots zouden springen? raar hé maar om zulke dingen maak ik me zorgen :-(. Zou ik een waterdichte rugzak aanschaffen of kan je je spullen gewoon achterlaten?

  groetjes Sandy

  1. Diana zegt:

   hi Sandy,
   tja, dat vind ik altijd een lastig iets. je wil toch je telefoon of camera meenemen voor foto’s, maar liever niet onbeheerd achterlaten.
   een waterdicht iets wat je mee kan nemen is een optie. anders gewoon zo min mogelijk meenemen. of om de beurt gaan snorkelen. je kan ook mensen vragen een oogje in het zeil te houden, maja je weet ook niet of die mensen te vertrouwen zijn..
   ikzelf neem altijd maar gewoon het risico en laat mn spullen liggen, ik zorg wel altijd dat ik alleen wat geld bij heb en niet mn hele portemonnee, mocht je tas gejat worden heb je iig niet erna al dat geregel met nieuwe pasjes aanvragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *