De leukste musea van Curaçao

tula museum curacao

Bij Curaçao denk je misschien niet meteen aan het bezoeken van musea, maar eerder aan cocktailparty’s, proosten bij zonsondergang en snorkelen in helderblauw water. Toch kun je ook prima op Curaçao terecht voor een goede portie cultuur. In dit artikel lees je over de leukste musea van Curaçao, die wel degelijk een plekje in jouw vakantie verdienen. Juist door het bezoeken van een museum leer je meer over de geschiedenis van het eiland, de slavernij en de scheepvaart. Ook bieden musea een uniek perspectief: wat lezen anderen in dezelfde gebeurtenissen? Met vakanties naar Curaçao van FTI boek je eenvoudig een mooie reis om het eiland beter te leren kennen.

1.  Curaçao museum

Wie een goed beeld wil krijgen van het eiland door de jaren heen, moet beslist een bezoekje brengen aan het Curaçao museum. Het was lang het enige museum van het eiland en biedt daarom een unieke ervaring terug in de tijd. Het simpelweg rondlopen door het 19e eeuwse interieur van overwegend mahoniehout is een ervaring op zich. In het museum wordt het verhaal verteld van westerse invloed op de lokale cultuur. Er zijn tentoonstellingen van westerse en Curacoase schilders, maar bijvoorbeeld ook exposities van voorwerpen uit de tijd van de Indianen.

2. Kura Hulanda

Dit ingrijpende museum vertelt het verhaal van de dubieuze Nederlandse rol in de Curacoase geschiedenis: hoe het land misschien een mengelmoes van culturen lijkt, maar dit ooit niet was en welke rol de Nederlandse slavenhandel hierin speelde. Het museum Kura Hulanda biedt een andere kijk op de relatie tussen de eilandbewoners en de Europese toeristen, die er graag komen en laat ook Afrikaanse en Curacaose cultuur zien.

3. Het maritiem museum

Curaçao en het water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en daarom is zee- en scheepvaart ook van enorm belang voor het eiland. In het maritiem museum maak je een reis door het scheepsverleden van de afgelopen 500 jaar, waarin Nederland een prominente rol speelde. Hoe ging het er enkele eeuwen geleden aan toe? Hoe navigeerden zeelieden destijds over de oceanen en welke kaarten gebruikten ze toen?

4. Tula Museum

Wie een inkijkje wil in de slavernij op Curaçao, moet het Tula museum bezoeken. Tula was een slaaf op de nabijgelegen koffieplantage en leidde een opstand vanuit het huis, waar tegenwoordig het Tula Museum gevestigd is. Een lokale gids neemt je mee door het museum en juist dit maakt de tour zo bijzonder. Het verhaal van Tula is tekenend voor de Antilliaanse geschiedenis en voor de Antilliaanse cultuur. Daarbij hebben de gebeurtenissen waarover verteld wordt, zich ook daadwerkelijk hier afgespeeld.

– helaas gesloten sinds corona, maar laten we hopen dat het snel weer open gaat – 

5. Savonet Museum

De Arowak Indianen leefden vroeger op Curaçao en juist dit gegeven probeert het Savonet Museum in te prenten in het collectieve geheugen van bewoners en toeristen. Het museum vertelt het verhaal van een volk, dat 4000 jaar geleden naar het eiland kwam. Je bezichtigt hier antieke voorwerpen en afbeeldingen, maar krijgt ook veel informatie over het leven van de Arowak Indianen.


gastblog van Sander Wijdemans 

2 reacties

  1. Mirthe zegt:

    Hallo! Ik heb een vraagje, wij zijn op vakantie in Curacao en we wilde graag alle 7 standbeelden van tula bezoeken. Tot nu toe hebben we er 5, alleen die in Otrobanda en bij vilapark de fontein nog niet. Net waren we bij het vilapark en toen mochten we niet het terein op en zeiden ze dat er niks was. Weet u misschien hoe we er moeten komen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *