De grotten van Hato liggen vlak bij het vliegveld, en behalve de grotten vind je er ook een soort van tuin. De tuin bewandel je zonder gids, maar je krijgt wel een blaadje mee, waar op staat wat alles is. Zo worden alle cactussen en bomen beschreven, en je komt ook nog langs een rotswand waar nog indianentekeningen te zien zijn. Al moet je daar wel je best voor doen om ze te zien, want die zijn niet erg duidelijk.
De grotten zelf ga je bezichtigen met een gids, die niet alleen de grotten laat zien, maar ook het verhaal van de grotten erbij verteld. De grotten hebben namelijk een zeer interessant verleden. Nog voordat de Europeanen Curaçao ontdekten, werden de grotten bewoond door indianen. Later, in de tijd van de slavenhandel, verscholen er slaven in de grotten die waren gevlucht. Dit is ook nog terug te zien aan de zwarte vlekken op het plafond, die ontstaan zijn door de fakkels die ze bij hadden.
Als je de grotten in gaat dan moet je eerst een lange trap op, dus het is minder geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. In de grotten zelf is het behoorlijk warm en benauwd, dit omdat de grotten boven de grond zitten. De grotten bestaan uit verschillende kamers die we een voor een langs gingen, en waar over elke kamer wat werd verteld. Zo wordt uitgelegd hoe de grotten ontstaan zijn en laat de gids ook nog even zien hoe donker het in de grotten is als alle lampen uit zijn. Pikkedonker dus, je ziet echt geen hand voor ogen. Halverwege kwamen we ook nog vleermuizen tegen, die daar in de grotten wonen.
Alleen in de laatste 2 kamers mogen ook foto’s gemaakt worden. 1 Van die kamers heeft een groot gat bovenin waardoor licht naar binnen schijnt. Door dat gat komen ook de vleermuizen binnen en gaan ze weer naar buiten ’s nachts. De laatste kamer wordt de fantasiekamer genoemd. Dat merk je daar wel waarom die zo genoemd wordt.
Ik vond het zeker de moeite waard om de grotten van Hato eens te bezoeken. Het was zeer interessant, je krijgt wat mee over de geschiedenis van Curaçao, over hoe de grotten gevormd worden, én natuurlijk zijn de grotten ook gewoon prachtig om te zien.
Openingstijden van de grotten:
De grotten van Hato zijn dagelijks geopend van 9 uur in de ochtend tot 5 uur in de middag. En elk uur vertrekt er een rondleiding, waarvan de laatste om 4 uur.
De entree prijs van de grotten van Hato.
Volwassenen: 14 gulden
kinderen: 10,5 gulden
Foto’s:
^^ De tekeningen van de indianen.
1 reactie
Hello blogger, i’ve been reading your site for some time and I really like
coming back here. I can see that you probably don’t make money on your site.
I know one simple method of earning money, I think you will
like it. Search google for: dracko’s tricks