Al 2 maal eerder heb ik een artikel geschreven over kosten van levensonderhoud. 1 voor 2 personen. Daarna 1 voor als je alleen bent. En nu ga ik er dus 1 maken voor als je met een gezin bent.
Ook nu zeg ik weer, dit is natuurlijk voor iedereen verschillend. Je kan het zo duur en goedkoop maken als je zelf wil. ‘T is maar net hoe luxe je het wil en waar je genoegen mee neemt. Ik wil hiermee alleen laten zien waar je overal rekening mee moet houden als je met je gezin op Curacao wil gaan wonen.
Kosten levensonderhoud op Curacao met een gezin. (wij zijn met 4 personen)
Huur.
Wij wonen op Bandabou en hebben geluk dat we een heel mooi huis gevonden hebben met 3 slaapkamers en 2 badkamers voor nog geen 1000 gulden. Daar moet ik wel meteen bij zeggen dat dat geen realistische prijs is als je een gezinswoning zoekt op Curacao. Op Bandabou kun je voor die prijs nog wel wat vinden als je goed zoekt. Maar in de stad ben je voor een soort gelijke woning toch minimaal 1500 gulden kwijt en in de populaire wijken 2000 of nog veel meer.
Water en electra.
Ook hier zijn wij niet zo veel geld voor kwijt. Voor water zijn wij zo’n 60 gulden per maand kwijt. We hebben geen tuin die water nodig heeft of een zwembad. Als je die wel hebt, en geen deepwell, dan kunnen die kosten aardig oplopen. Voor stroom zijn wij rond de 75 gulden per maand kwijt. We hebben geen airco’s en douchen met koud – ofja het is meestal lauw tot warm – water. Als ik een beetje van andere gezinnen hoor zitten veel mensen toch wel een heel stuk hoger. Vooral als je een paar airco’s elke nacht aan hebt ben je zo 3 à 4 honderd gulden kwijt aan stroom.
Kosten voor de auto.
Mijn verzekering is maandelijks ruim 100 gulden. Je kan je schadevrije jaren uit Nederland meenemen, dan scheelt het wat. De belasting is ongeveer 275 per jaar. Aan benzine zijn wij wel veel kwijt, maar we rijden dan ook regelmatig grote afstanden door ons werk en om naar de stad te rijden. Ik gok dat we hier zo’n 6 a 7 honderd gulden voor kwijt zijn. Als je in de stad woont en alleen maar kleine afstanden rijdt, dan is dat een stuk minder. Maar hou rekening mee dat je hier alles met de auto doet, en dus ook de hele week taxichauffeur van de kinderen bent. Tot ze minimaal 18 jaar zijn, want fietsen is hier niet veilig.
Aan auto onderhoud ben ik behoorlijk wat kwijt. Ik heb denk ik al wel 20 nieuwe banden moeten kopen in 4 jaar tijd. En de slechte wegen en het klimaat zijn ook niet al te best voor je auto. Ik denk als ik van afgelopen jaren een gemiddelde neem van wat ik elke maand kwijt ben aan onderhoud is dat denk ik wel zo’n 200 gulden per maand. En als ik een beetje om me heen kijk ben ik zeker niet de enige. Dus ook iets om rekening mee te houden.
Kosten voor boodschappen doen op Curacao.
Deze kosten zijn nu een heel stuk hoger dan voorheen. Met 4 man is uiteten en iets afhalen een heel stuk duurder dan alleen, dus we eten vaak thuis en dus haal ik veel meer boodschappen. We proberen erg op de kosten te letten, maar ik denk dat we toch wel zo’n 600 gulden per maand hieraan kwijt zijn, en dan laat ik dure dingen gewoon in de supermarkt liggen en koop ik ook zeker geen A-merken. Doe je dat niet, dan reken met een gezin van 4 maar gerust op het dubbele.
Drankjes, hapjes en uitjes buiten de deur.
Wij hebben het geluk dat we best wel vaak ergens uitgenodigd worden, of dat we leuke dingen met ons gezin mogen doen voor werk. Maar de kosten van een etentje buiten de deur voor een gezin van 4 personen kost vanaf de 100 – als je voor de daghappen gaat – en kan oplopen tot honderen guldens.
Uitjes kan je ook zo duur en goedkoop maken als je zelf wil. Met een koelboxje naar het het strand – en laten wij nu net bij de mooiste strandjes in de buurt wonen – hoeft helemaal niet veel te kosten. De bioscoop is op maandag t/m woensdag halve prijs en veel bedrijven hebben een local prijs. Ook wordt er vanalles op Curacao georganiseerd voor jong en oud. Hou facebook in de gate voor welke evenementen er wanneer plaats vinden. Er zijn vaak dingen te doen die (bijna) niets kosten. Daarentegen kost een dagje klein Curacao ruim 150 gulden per persoon dus wil je dat soort uitjes, dan wordt het aardig duur.
Wat je hier maandelijks aan kwijt bent is dus voor ieder verschillend, Maar ik denk dat je toch wel minimaal 500 gulden kwijt bent, wil je een beetje leuke dingen doen. Maar veel gezinnen zijn hier veel meer aan kwijt.
Telefoon en internet kosten.
Aan internet zijn wij rond de 80 gulden kwijt. Daar krijg je 8 mb voor wat dus irritant sloom is. Helaas is er niks snellers te krijgen op die berg waar we wonen. De abbonnements prijzen lopen op tot zo’n 200 gulden per maand. Dus afhankelijk van welke snelheid je wil, wordt het duurder.
Aan telefoon ben ik niet zo veel kwijt omdat ik alles via wifi doe. Maar deze kosten zijn op Curacao een stuk duurder dan in Nederland. 500 mb internet kost 32 gulden en 3000 mb kost 54 gulden. En een kaartje met 20 gulden beltegoed is er zo doorheen.
Verzekeringen.
Je ziektekosten verzekering hoor je hier af te sluiten bij de SVB. Dit wordt geregeld via je werkgever. Zelf betaal je 4 procent over je inkomen aan ziekte kosten verzekering. Soms betaalt de werkgever alles. Als zelfstandige betaal je 14 procent over je inkomsten.
Kosten ongedierte bestrijden.
Ik ben als de dood voor kakkerlakken en ben al zolang ik hier woon trouwe klant bij de pest control. Voor 31,80 per maand komen ze elke maand langs om te spuiten en gaat als er al een kakkerlak in de buurt van ons huis durft te komen dood.
Kosten opvang.
De jongste gaat nu nog naar de opvang. Een soort kleuterschooltje waar ze vanalles leren en ook eten krijgen en verzorgd worden. Voor 3 hele dagen per week kost dat 250 gulden per maand. Elke opvang heeft andere prijzen, dus even rondkijken en vergelijken.
Vanaf januari gaan ze allebei naar de basisschool en daar kost de opvang na school 35 gulden per jaar. Dat is vanuit de overheid geregeld en ik weet niet of dat overal zo goedkoop kan of dat alleen op bepaalde scholen kan.
Als je naschoolse opvang wil als dat niet via school geregeld wordt, dan kun je bij genoeg opvangschooltjes terecht. Kost ong 400 gulden per maand.
Kosten school.
Openbare scholen zijn gratis maar particuliere scholen kunnen aardig in de kosten lopen tot wel 800 gulden per maand.
Uniformen schaf je eenmalig aan. daarvan zijn de kosten zo’n 200 gulden.
Kosten voor de honden.
brokjes zijn we zo’n 50 gulden per maand aan kwijt. Voor een grote hond, een kleine hond en een chihuahua. Nextguard – wat ze vlooi en teken vrij houdt – kost rond de 30 gulden per stuk, en moet je om de paar maanden geven.
Overige kosten.
Dan komen er natuurlijk nog extra kosten bij die je moet maken. Als je net aankomt, ben je natuurlijk veel geld kwijt aan al de verhuiskosten.
Maar als je eenmaal gesetteld bent maak je ook altijd nog extra kosten. Denk bijvoorbeeld aan als iets kapot is. En er gaat veel kapot hier. Dan moet je nieuwe aanschaffen of het laten repareren. Maar ook aan schoonmaak producten, kleding en gewoon dingen die je nodig hebt of wil hebben. Of een abonnement bij de sportschool of activiteiten voor de kinderen.
Disclaimer.
Ik heb deze blog geschreven uit eigen ervaring en door wat ik om me heen hoor. Je mag jouw ervaring hieronder in de reacties schrijven.