Meestal plaats ik hier makkelijke receptjes, waar eigenlijk vrijwel niets mis mee kan gaan. Vandaag heb ik een iets moeilijker recept. Namelijk pompoen risotto. Risotto is niet het makkelijkste om te maken, maar als je er veel liefde en nog meer geduld instopt komt het helemaal goed.
Ik hou echt van risotto. Ik vind het de lekkerste rijstsoort die er is. Mits die goed klaar gemaakt is. En dat is die vaker niet dan wel. Ik vraag me serieus vaak af of koks wel proeven wat ze serveren. Je kan een risotto niet serveren zonder eerst geproefd te hebben.
Er zijn naar mijn mening een paar basisregels voor een goede risotto. Er moet veel smaak aan zitten, dus kook je in bouillon en niet in gewoon water. En risotto hoort romig te zijn, dus behalve bouillon gebruik je ook wat kookroom, crème fraîche, roomkaas of wat wat je dan ook in je koelkast hebt staan. En het allerbelangrijkste.. Proeven. Het is zo zonde om veel moeite in je risotto gestoken te hebben, en dat die dan toch nog net te hard is.
Het recept van mijn pompoen risotto:
Ingrediënten voor 2 personen:
- 400 gram pompoen in blokjes (die kun je zo in de winkel kopen, maar je kan natuurlijk ook zelf een pompoen snijden)
- 150 gram risotto rijst (ongekookt)
- 1 rode ui
- 4 teentjes knoflook
- 3 cm gember
- klein stukje rode peper (hoeveelheid afhankelijk van of je van pittig houdt)
- 2 el roomkaas
- 4 takjes oregano (je kan ook gewoon gedroogde kruiden gebruiken)
- 1 bouillonblokje
- 1 tl kaneel
- 1 el honing
- peper naar smaak
- olie om in te bakken
- kokend water (ongeveer een halve liter, maar pin je hier niet op vast)
- lekker met kip, kalkoen of garnalen. Snij deze in blokjes (de garnalen niet haha) en maak deze op smaak met peper, zout en kruiden.
Bereidingswijze:
Snipper de ui, knoflook gember en rode peper. Als je geen pompoen blokjes gekocht hebt, dan snij de pompoen in blokjes. Verhit wat olie in een ruime pan (kookpan) en doe daar de ui, knoflook, gember en rode peper in. Even laten fruiten en dan de pompoen erbij. Verkruimel het bouillon blokje in de pan, en doe er al vast een klein laagje (+- 1 cm) water bij. laat nu zo’n 10 minuten de deksel erop.
In de tussentijd verwijder je het takje van de oregano, en snij je de blaadjes fijn. Zet je de overige ingrediënten vast binnen handbereik en kun je eventueel al het vlees klaarzetten zodat dat dat ook in de pan kan als de risotto bijna klaar is.
Na 10 minuten doe je de risotto in de pan, en nu voeg je steeds een beetje water toe. (gebruik heet water, anders rem je het kookproces steeds af) ondertussen blijf je roeren. Elke keer als de risotto bijna al het water opgenomen heeft voeg je een nieuw scheutje toe. Als je er ongeveer een halve liter water in hebt zitten dan ga je proeven. De rijst hoort echt zacht te zijn. Blijf elke keer een beetje water toevoegen totdat die perfect is. En goed blijven roeren, anders bakt die aan de onderkant aan.
Als de risotto goed is, roer je er 2 lepels roomkaas, een lepel honing een tl kaneel, de fijngesneden oregano en wat peper doorheen. Goed roeren zodat het goed vermengd is.
De kip bak je in een aparte pan vlak voordat de risotto klaar is. Deze zijn in minder dan 10 minuten klaar dus gooi ze niet te vroeg in de pan want dan worden ze droog.
Eet smakelijk.
2 reacties
Lekker! Ik ben dol op risotto en op pompoen, dus deze combi is voor mij echt fantastisch. Ga het proberen! Dank voor het delen.
ja ik ook! laat me weten hoe je het vond 😀