Vliegen met je hond – Tips

Vliegen met je hond is niet niks. Dus het is van belang om je beestje goed voor te bereiden. En natuurlijk ook jezelf.

Als je naar Curacao vliegt vanuit Nederland heb je de keuze om met KLM of Arke te vliegen. Deze maatschappijen hebben beide andere regels en tarieven voor het vliegen met dieren.

Vliegen met huisdieren – KLM of Arke?

Vooral de kosten kunnen nogal schelen. Bij KLM kost het 200 euro per enkele reis om je huisdier mee te nemen. Ongeacht de grootte en het gewicht van je hond. Bij Arke betaal je gewoon voor het gewicht wat je extra meeneemt. Wat dat voor jouw hond kost kun je hier bekijken. Voor een kleine tot middelgrote hond is het via Arke dus een stuk goedkoper.

Als je een klein hondje hebt mag deze bij KLM als handbagage mee. Dus ik zou aanraden om dan met KLM te vliegen. kijk hier voor de maximale grootte en gewicht van je hondje om mee te mogen als handbagage. Wel een stuk duurder dan een klein hondje met Arke meenemen, maar ik denk dat je hondje daar wel heel erg blij mee zal zijn als die gewoon bij jou in de buurt kan blijven.

Vooraf oefenen met de bench.

Als je net zoals ik een hond hebt die nooit in een bench gaat, dan is het belangrijk om al ruim voor vertrek een bench aan te schaffen. – Dit is waar je bench aan moet voldoen –. Zet deze op een plek neer in de huiskamer of een andere fijne plek, en ga oefenen met de hond.

Leg er een snoepje in, en beloon de hond als die erin gaat. De hond moet vooral denken dat de bench leuk is. Doe op het begin ook zeker het deurtje nog niet dicht. Als die eenmaal aan de bench gewend is kun je het deurtje af en toe sluiten, maar blijf wel in de buurt. Daarna kun je langzaam opbouwen dat je even uit het zicht gaat van je hond.

Als je hond het al wel gewend is om in een bench te gaan, dan is het nog steeds belangrijk om de bench al op tijd aan te schaffen. Zo’n transport bench is kleiner en anders dan een normale bench en het is voor de hond fijn als die er al wat aan kan wennen. Dit zal waarschijnlijk wel een stuk makkelijker gaan dan met een hond die het helemaal niet gewend is om opgesloten te worden.

* Kijk hier waar een bench aan moet voldoen om mee te mogen nemen in het vliegtuig.

vliegen-met-hond-reis-bench

Extra tips voor het vliegen met je hond.

 • Een paar uur van te voren voor het laatst laten drinken, zodat ze niet hoeven plassen tijdens de vlucht.
 • Nog even uitlaten voordat je gaat, zodat je hond nog kan plassen en wat beweging krijgt.
 • Een hond kan luchtziek worden, geef daarom vanaf 10 uur voor vertrek geen eten meer.
 • Zorg dat er aan de halsband van je hond een hangertje hangt met jouw gegevens.
 • Maak van alle papieren van je hond een kopietje en bevestig die aan de bench.
 • Check even of de stewardessen op de hoogte zijn dat je hond meevliegt. En vraag ook of ze de temperatuur checken in de ruimte van de hond.
 • Zorg dat je een riem bij je hebt, zodat de hond er meteen uit kan wanneer dat mogelijk is.
 • Geef je hond geen rustgevende middelen van te voren
 • Zorg dat je op tijd op het vliegveld bent, het neemt wat extra tijd in beslag om je hond in te checken.
 • Check vooraf de regels van het land waar je naar toe vliegt. Deze zijn namelijk van elk land anders. Die van Curaçao vind je hier.

 

3 reacties

 1. S.A.M Teulings zegt:

  Ben al 4 keer met mijn teckeltje Musetta gevlogen, de laatste keer met KLM, Deze keer had ik een vlucht met haar geboekt maar moest wachten met betalen voor het ticket., De hond wordt altijd als gewoonlijk afgerekend aan de balie op Schiphol .Na enkele dagen was deze reis toch geannuleerd, Nu een week later kreeg ik gisteren akkoord hondje mag mee aan boord. In de tussentijd moest ik dus weer opnieuw een reis boeken, Nu wel gunstiger, zonder tussenstop, dus heel gunstig, Was het dus weer wachten voor akkoord voor Musetta, Vandaag maandag moesten ze weer weten of haar reistas uit stof was, ja dus. Nu moet ik weer wachten. Vroeger altijd met Allitalia en Transavia gereisd , 2011, 2012 en 2014, dezelfde reis, Nooit moeilijkheden gehad, ook in de cabine van KLM gaat deze reistas heel makkelijk onder de stoel bij de passagier die voor mij zit,. Had dan wel weer de luxe dat de stoel naast mij altijd vrij was . Dus vandaag kon ik weer niet betalen, hopelijk wordt het weer niet annuleert, ik wilde dit toch graag mededelen en misschien leest iemand van de KLM dit schrijven

 2. Lijkt me best spannend om je hond mee te nemen in het vliegtuig, omdat je niet kan checken hoe het gaat.
  Wel super goed van je dat je er al zo vroeg mee begint om de vlucht al voor te bereiden 🙂

 3. […] Hier vind je nog veel tips voor het vliegen met je hond, o.a. hoe je je hond voorbereid op een vluch… […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *