Winterdepressie

winterdepressie

Voel jij je ook zo moe in de winter? Zo lusteloos en leeg. Grote kans dat jij een winterdip of winterdepressie hebt.

Wat is een winterdepressie dan?

De grote boosdoener is melatonine, dat is een hormoon. Een hormoon die je moe maakt. Je lichaam maakt dit hormoon aan als het donker wordt en het dus bedtijd is. Zo kan je lekker slapen.

Maar in de winter is het overdag ook donker, té donker in ieder geval, dus je lichaam snapt het niet meer helemaal en denkt dat het bedtijd is. En maakt dus melatonine aan. Hierdoor ben je overdag ook moe. Doodmoe. En een dutje werkt niet. Want die melatonine zit erna nog steeds in je lichaam.

Die moeheid in de winter wordt een winterdip of winter-blues genoemd. Ongeveer 60% van alle Nederlanders heeft hier last van!

Maar wat is het verschil dan met een winterdepressie.

Het voorgaande verhaal gaat ook op voor een winterdepressie, maar daarnaast voel je je – kan ik hier eigenlijk gewoon vloekwoorden gebruiken? Ach wat zal het, het is mijn blog, dus mijn regels – je voelt je behalve moe ook gewoon ontzettend kut.

Hieronder heb ik de symptomen van een winterdepressie opgesomd. Als jij je herkent in de meeste van die symptomen is de kans groot dat jij aan een winterdepressie lijdt. 3 procent van alle Nederlanders heeft hier last van. Klinkt niet veel maar als je nagaat dat dat 1 op de 33 mensen is, is dat toch behoorlijk wat.

Symptomen van een winterdepressie

 • Langdurige somberheid.
 • Prikkelbaarheid.
 • Verwardheid.
 • Nerveusheid.
 • Lusteloosheid.
 • Vermoeidheid.
 • Huilerigheid.
 • Slechte concentratie.
 • Overspannen gevoelens.
 • Geen zin in sociale contacten.
 • Behoefte aan calorierijk eten.
 • Veel zelfkritiek en weinig gevoel voor eigenwaarde.

winterdepressie

Wat doe je tegen een winterdip of winterdepressie?

Verhuizen naar Curaçao!

Nee, even zonder gekheid, er zijn ook minder drastische oplossingen.

Lichttherapie.

door in de ochtend voor een felle lamp te gaan zitten weet je lichaam dat het dag is en stopt de aanmaak van melatonine. Hierdoor voel je je minder moe. Voor veel mensen is dit de juiste oplossing. Zo’n lamp kun je gewoon via internet bestellen. Kost wel wat euro’tjes maar zo’n lamp gaat wel de nodige jaren mee.

Vitamine slikken.

Ik zelf slik extra vitamine D en magnesium pilletjes. Ik moet zeggen dat ik weinig verschil merk, maar ik hoor van andere dat het wel goed werkt. Dus probeer het uit zou ik zeggen! Vitamine B12 zou ook goed werken, maar dat heb ik zelf nooit geprobeerd.

Sporten.

En dan vooral in de ochtend. Van sporten krijg je energie. En dat is net dat gene wat je nodig hebt in die donkere wintermaanden.

Even de zon opzoeken.

Weekje lekker op vakantie. Weer even opladen wil ook nog wel eens helpen.

Medicijnen.

Er zijn ook medicijnen voor een winterdepressie. Ik weet er het fijne niet van, maar daarvoor moet je toch naar de dokter, dus die zal je vast alles kunnen uitleggen.

Mocht nu helemaal niets helpen dan zou je – net zoals ik – kunnen overwegen om te emigreren. Want waarom de helft van het jaar ongelukkig voelen als er ook plaatjes op deze aardbol zijn waar ze helemaal geen winter kennen. En geen winter betekend geen winterdepressie!

 

Heb jij last van een winter dip of depressie? En wat doe jij eraan?

 

12 reacties

 1. zegt:

  Ik heb er erg last van, helaas. Ik zou graag willen emigreren maar om dat in mijn eentje te doen zie ik niet zo zitten! Ik ga die vitamines eens proberen, wieweet helpt het:)

 2. Fay zegt:

  Bleh, ik herken mezelf in de meerderheid van die punten, vooral wakker worden in de ochtend is een drama bij mij. Hele dagen ontzettend moe, ook al slaap ik nog zo vroeg.. En wat zou ik toch graag dezelfde ’therapie’ als jou willen! Misschien dat ik ooit ook een leventje op Curacao kan beginnen..

 3. zegt:

  Yup, heb ik last van! En ik vind het verschrikkelijk.. Dat sporten moet ik maar eens gaan doen!

 4. Pffff ja, winterdepressie. Ik heb er altijd heeel erg veel last van gehad, maar ik moet zeggen dat het de laatste jaren gelukkig redelijk meevalt. Al zal ik nooit een winter-mens worden! 😉 Ik slik bijna iedere ochtend (als ik het niet vergeet) een vitamine D pil en ik heb het idee dat dat wel echt helpt. Daarnaast jarenlang een wake-up light gebruikt als wekker waardoor ik veel makkelijker mijn bed uit kon komen. Nu stuk helaas 🙁

 5. zegt:

  Pfff, ik heb het ook. Het is hier zo een groot deel van het jaar een grauwe bedoening, ik heb 7 maanden in Spanje gewoond en ben nu een maand terug. Nou alweer hard opzoek naar een baan om weer te gaan hoor!

 6. Monica Toure-Staas zegt:

  Daarom verhuis ik naar Afrika. In Guinee krijg je ook geen winterdip.

 7. […] janken, zo rot voel ik me dan. Ik heb dan nergens zin in. Ben doodmoe. Oftewel, ik heb erg last van winterdepressie. En het lijkt wel elk jaar erger te worden. Lichttherapie en extra vitamine werken niet bij […]

 8. zegt:

  Bleh, ik ken het. Ik HAAT dat grauwe weer. Laatst was het ook weer blue monday. Ik had nooit nagedacht over extra vitamine supplementen. Je krijgt natuurlijk minder binnen van een bepaalde soorten. Misschien helpt dat echt wel. Bedankt voor je advies 🙂

 9. zegt:

  Ik heb altijd wel last van een winterdipje. Sporten helpt heel goed inderdaad!

  1. zegt:

   ja sporten helpt goed. alleen die energie vinden om te gaan is zo lastig haha.
   X

 10. zegt:

  Leuk geschreven. Ik heb nog nooit een winterdepressie gehad, maar wel vaak dat ik mij wat vaker ‘blehh’ voel in de winter. Gelukkig is dat snel over als er zo’n zonnige dag als vandaag is.

  1. zegt:

   dankjewel <3 gelukkig voor jou!
   X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *