Mag je zomaar op Curaçao gaan wonen?

pondjesbrug willemstad curacao

Je mag niet zomaar op Curacao gaan wonen.

Je moet je VVR aanvragen – wanneer je je VVR aangevraagd hebt, mag je hier werken – en daarna je Sedula.

Er zitten regeltjes aan verbonden om hier te mogen wonen en werken. Voor ons Nederlanders valt het allemaal goed mee gelukkig.

Waaraan moet je voldoen om een VVR te kunnen aanvragen:

In principe moet je gewoon kunnen aantonen dat je jezelf kan onderhouden. Dat kan op verschillende manieren.

Werkgeversverklaring.

Om je VVR aan te vragen heb je een werkgeversverklaring nodig. Je moet dus al een baan hebben voordat je je VVR aanvraagt. Je kan dan ook aan je toekomstige werkgever om die verklaring vragen.

Bewijs van voldoende geldelijke middelen.

Dit kan bijvoorbeeld door dat je een uitkering hebt die je mee mag nemen of dat je voldoende geld op de bank hebt staan om jezelf te onderhouden.

Als je nog geen baan hebt gevonden of als zelfstandige aan de slag wilt zal je moeten aantonen dat je beschikt over een bepaald bedrag op de bank. Dit kun je aantonen door middel van een bankverklaring en je moet kunnen aantonen dat je dat bedrag minstens 3 maanden op je rekening hebt staan.

Hoeveel zijn die voldoende geldelijke middelen dan?

Minimaal 1500 gulden per maand.

Voor kinderen:

0-6 jaar – 250 gulden per kind per maand.

6-12 jaar – 350 gulden per kind per maand.

12+ jaar – 500 gulden per kind per maand.

En die bedragen doe je maal het aantal maanden dat je wilt blijven. Als je een jaar of langer blijft doe je dit maal 12. Dan weet je hoeveel je minimaal op je rekening moet hebben staan.


 

Wil je naar Curaçao verhuizen en heb je nog geen baan, en niet voldoende geldelijke middelen? Dat kan ook. Regel dan eerst je papier werk in Nederland. Zorg ervoor dat je je VOG zo laat mogelijk aanvraagt, want die is maar 3 maanden geldig. En kom dan gewoon naar Curaçao. Het is makkelijker om vanuit hier een baan te zoeken dan vanuit Nederland. Je mag als Nederlander hier 6 maanden blijven als toerist. En je VVR regel je op Curaçao. Dus zodra je een baan hebt, kan je alles gaan regelen.

Als je dat van plan bent, hou er dan wel rekening mee dat het hier niet goedkoop is, en je in het begin best wel wat kosten maakt. Dus iets op je spaarrekening is geen overbodige luxe.

 

pondjesbrug-willemstad-curacao

* Dit geld voor Nederlanders. Hoe het voor Belgen – of andere mensen buiten Nederland – zit, dat weet ik niet.

* Hier vind je nog veel meer nuttige informatie over emigreren naar Curaçao.

 

16 reacties

 1. Jane oemraw zegt:

  Beste mevrouw
  Ik woon in Suriname
  En wil voor goed naar curacao wat voor papieren heb ik nodig om daar te gaan wonen
  Gr jane

 2. Santje zegt:

  Hallo Diana,
  Allereerst wil ik je laten weten dat ik je blogs eilandjemeisje superleuk vind. Beknopt met heel veel informatie. Nu wil ik een jaar op Curacao gaan wonen maar heb twee kinderen die op de middelbare school zitten. Ik zou als toerist een half jaar per kalenderjaar op het eiland willen zijn. Kan je je kinderen dan ook op een school inschrijven? Ik hoor dat je dan wel ingeschreven (sedula)moet staan op Curacao. Dat maakt alles voor mij iets ingewikkelder.(priveschool is geen optie) Ik heb woonruimte en kan in eigen onderhoud voorzien. Hoop dat jij het antwoord hierop weet.
  Veel succes en geniet van al het moois om je heen.

  Santje

 3. Marit zegt:

  Hoi Diana,
  Ik heb even een vraagje.
  In juli wil ik emigreren naar curacao en nu ben ik een beetje aan het uitzoeken hoe dat zit met een Sedula aanvragen maar zit met een vraag.
  Voor de VVR mag mijn VOG niet ouder dan 3 maanden zijn. Dus 3 maanden voor vertrek vraag ik die aan waarna ik mijn VVR kan aanvragen. Dan vertrek ik naar Curacao alleen moet ik mij bij mijn gemeente persoonlijk uitschrijven. Maar die VVR aanvraag kan 4 maanden duren. Dus dat zou betekenen dat ik 1 maand op het eiland ben en nergens ingeschreven sta. Weet jij hoe ze hier mee omgaan, ik denk niet dat ik de enigste ben met dit probleem toch?

  Gr, Marit

 4. Erika zegt:

  Hoi Diana, wij willen graag emigreren naar Curacao en ben aan het uitzoeken wat daarvoor nodig is.
  Nu lees ik bij jou dat je bij voldoende geldende middelen om je VVR aan te vragen voldoende geld moet hebben aantoonbaar voor 3 maanden.
  Maar ik haal van een andere website af dat dit aantoonbaar moet zijn voor een jaar.
  Dit is het stukje van website globalresourcing.nl
  “Bewijs van voldoende geldelijke middelen. Dit kan zijn een kopie van een arbeidsovereenkomst of een bewijs van voldoende middelen van bestaan (tenminste aantoonbaar Naf. 1.500 per maand en duurzaam tenminste voor een periode van 1 jaar) ”

  Weet jij hoe het precies zit?

  1. Diana zegt:

   hoi Erika,

   dat bedrag, 1500 nafl is het bedrag wat je nodig hebt per maand. Als je hier voor een jaar of langer blijft, dan doe je dat bedrag keer 12. per persoon. (kinderen is lager bedrag, zie hierboven) Maar dat bedrag moet je al minstens 3 maanden op je rekening hebben staan, en daar moet je bewijs van hebben.

 5. Verdanzy zegt:

  Hoi Diana. Wat een leuk pagina! Ik heb het net gevonden en ben benieuwed, wat ik nog alles wil zien.
  Maar ik heb een vraag en misschien kun je me helpen? Ik ben uit Duitsland en wil volgend jaar stagelopen op Curacao, omdat ik in Nederland studere.
  Maar ik vind geen regelingen of informaties over de procedure voor Duitse burgers. Misschien ken je iemand toevallig., Leuk, als je me kunt helpen 🙂
  Verder veel sucess en met vriendelijke groeten!

  1. Diana zegt:

   Hoi Verdanzy,

   dankjewel 🙂

   Je hebt om hier te komen stage lopen een VVR nodig. Die is voor nederlanders heel makkelijk aan te vragen. Maar omdat jij van Duitsland bent, durf ik echt niet te zeggen of dat makkelijk te regelen is. Misschien kan je gewoon eens een mailtje (sita@immigrationcur.org) sturen naar de immigratie van curacao? Succes.

 6. zegt:

  Weet jij of Curaçao binnen de EU valt? Ik vroeg me namelijk af hoe het zit met het meenemen van een buitenlandse partner. Mijn man is Turks. Als wij in Nederland willen gaan wonen moeten we alle regels van de Nederlandse immigratiewet volgen. Als we bijvoorbeeld in Belgie gaan wonen vallen we onder EU immigratie en dat is een stuk soepeler. Dus nu vraag ik me af of dat ook voor Curaçao geldt.. Ik vind je blog leuk om te lezen! Ben een jaar geleden naar Turkije verhuisd, dus kom veel herkenbaars tegen.

  1. Diana zegt:

   Hoi maartje. Curacao valt niet onder de EU. Jij als nederlander zal hier wel makkelijk binnenkomen, maar voor je Turkse man is het lastiger, en meer gedoe om te regelen.

   en dankjewel. leuk om te horen.

 7. […] Waaraan je precies moet voldoen om in aanmerking te komen voor een VVR. […]

 8. zegt:

  Interessant om te lezen hoe het voor Curacao geldt! Er zijn een hoop regeltjes, maar ik snap ook wel waarom…

 9. Ik vond dat als kind altijd zo gek, dat je vluchtelingen had. Dan zei ik ook altijd “dan verhuis je toch gewoon!” maar zo simpel is het dus allemaal niet. Soms best raar om over na te denken dat je vrij bent om te kiezen waar je woont binnen de landsgrenzen en daarbuiten een heleboel regeltjes moet nakomen.

  1. Diana zegt:

   haha ja je kan niet zomaar overal gaan wonen. Maar Voor ons Nederlanders is het toch best wel makkelijk om naar Curacao te verhuizen. Je moet wel het een en ander aan papierwerk regelen, maar verder heb je alleen een bewijs nodig dat je jezelf kan onderhouden hier. Naar veel andere landen is het nog veel moeilijker om te regelen.

   ik vind als je er echt over na gaat denken het ook heel raar. Dat je niet gewoon mag wonen waar je wilt wonen. Dat iemand zomaar kan zeggen, nee jij mag hier niet wonen. we wonen toch allemaal op dezelfde wereld.. Maja, dat is misschien wel te simpel gedacht.

 10. Wendy zegt:

  Hoi hoi,

  Weet je ook hoe het zit als je met je partner (van curacao) mee verhuisd en evt bij familie daar gaat wonen of waar ik daar info over kan vinden?
  Mijn vriend heeft daar namelijk samen met zijn ouders al een huis en wij gaan waarschijnlijk eerst een paar maanden bij hen inwonen en van daaruit op zoek naar een baan en eigen woning, dus ik ben benieuwd of dan dezelfde eisen gelden.

  1. Diana zegt:

   je partner hoeft zich geloof ik alleen maar in te schrijven. die hoeft geen vvr aan te vragen. ik dacht dat jij dat wel gewoon moet. stel je vraag anders even in een mailtje aan de immigratiedienst. die kunnen je het vast met zekerheid zeggen. info@immigrationcur.org. Verwacht alleen niet snel antwoord. kan best wel even duren voordat je een mailtje terug krijgt 😉

   Je mag trouwens sowieso gewoon de eerste maanden hier verblijven. (6 maanden mag) je mag alleen niet werken zonder VVR. Als jij de eerste maanden toch niet van plan bent om te werken, dan kan je gewoon pas als je een baan gaat zoeken en gevonden hebt je zelf hier inschrijven. houd er alleen rekening mee dat je best wat papier werk in Nederland moet regelen, wat (als het goed is) ook wel vanuit hier kan, maar dat is wel een stuk lastiger. succes iig 🙂

 11. zegt:

  Lijkt me prachtig om nog eens naar Curacao te gaan. Wonen zal er niet in zitten, maar een leuke vakantie staat wel op mijn to-do-list 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *