Recept falafel

gezond falafel recept

Falafel wordt vooral veel gegeten in Noord Afrika en het midden oosten. De eerste keer dat ik kennis maakte met falafel was dan ook in Egypte. Eerlijk gezegd wist ik niet wat het was. Maar het kwam uit de frituurpan, dus het moest wel lekker zijn, dacht ik.

Pas later kwam ik er achter dat het van erwten gemaakt was. Maar goed ook, want ik lust geen erwten. Dus als ik dat van te voren had geweten, had ik het nooit geprobeerd. En dat zou zonde zijn. Want falafel is heerlijk.

Het smaakt echt als een vette hap, maar het is best wel gezond. Zeker als je het niet frituurt, maar gewoon in de pan bakt, is er helemaal niets mis met dit gerecht.

Falafel is ook de perfecte vleesvervanger. Dus ideaal voor vegetariërs.

Vorige week bedacht ik me eens om het zelf te gaan maken. Ik had het op tv gezien en het zag er erg makkelijk uit. Dus ik naar de supermarkt, een zak erwten gehaald, en aan de slag gegaan. Dit is trouwens niet het originele recept van falafel, maar het recept van falafel a la Diana. Met andere woorden, ik heb gewoon van alles bij elkaar gegooid. En geloof me, het is echt heel erg lekker!

Recept falafel a la Diana:

 

Ingrediënten:

Deze hoeveelheid is genoeg voor 4 personen als je er ook nog wat brood bij serveert. Naanbrood of pitabrood is er lekker bij!

  • 300 gram gedroogde (!) groene erwten.
  • 1 rode ui
  • 3 teentjes knoflook
  • gember – ongeveer 2-3 cm
  • half bakje koriander ( ongeveer 10 takjes )
  • 2 el honing
  • 20 cl kookroom
  • 25 cl olijfolie met chili – je kan ook normale olijfolie gebruiken en wat chilipoeder toevoegen.
  • 25 cl knoflook-druivenpitolie – je kan ook olijfolie gebruiken en een extra teentje knoflook.
  • snufje peper
  • flinke snuf zout
  • olie om in te bakken.

sausje:

  • 100 ml magere yoghurt
  • halve eetlepel honing
  • 1 tl knoflook poeder
  • 1 tl oregano
  • snufje chilipoeder
  • snufje zout

Hoe maak je de falafel:

Week de erwten 24 uur in een ruime bak water.

Daarna doe je alle droge ingrediënten in de keukenmachine en zet deze aan totdat alles fijn gemalen is. Voeg nu langzaam de kookroom, honing en olie toe. Het kan zijn dat je af en toe even met een lepel alles van de zijkanten van de keukenmachine moet schrapen zodat alles goed fijn gemalen en gemengd wordt.

maak bolletjes van het mengsel en druk ze met de bolle kant van een lepel wat plat.

Zet een pan op middelhoog vuur en doe daar een laagje olie in. De falafel heeft best wat olie nodig om mooi te bakken, dus je hoeft hier niet te zuinig mee te zijn. Als de falafel een mooi kleurtje heeft, draai je ze om en laat je die kant ook bakken totdat deze bruin is. Doe dit wel voorzichtig want de falafel valt voordat deze gebakken is snel uit elkaar. Een spatel gebruiken is dus handig. Eenmaal gebakken vallen ze niet meer zo snel uit elkaar.

Het sausje spreekt voor zich. Gewoon alles door elkaar mengen. even proeven, en zo nodig, nog wat extra toevoegen.

gezond falafel recept

Eet smakelijk!

Klik hier voor nog meer lekkere en gezonde recepten!

10 reacties

  1. zegt:

    ziet er heerlijk uit, wellicht kan het ook in de airfryer.

  2. Falafel is zeker een delicatesse voor mij die is veel te weinig eet! Zo ongelofelijk lekker, nog lekkerder als je het natuurlijk zelf maakt 😉

    1. Diana zegt:

      ik eet het ook niet zovaak. waar ik vandaan kom hebben ze zoiets niet. iig nog nergens tegen gekomen.
      maar nu ik weet dat het erg makkelijk en snel zelf klaar te maken is, ga ik het wel vaker maken. je moet alleen een dag van tevoren al die erwten in een bak water leggen. dat is het enige nadeel, want zo kun je het niet ineens spontaan maken.

  3. zegt:

    ahh Falafel, mijn liefde op festivals! 🙂

    1. Diana zegt:

      wat? hebben ze dat op festivals. waarom ben ik dat nog nooit tegengekomen :O

  4. zegt:

    Lijkt me lekker. Ik ben alleen thuis dus wie weet ga ik dit proberen te maken!

    1. Diana zegt:

      is ook lekker en erg makkelijk om te maken!

  5. “Maar het kwam uit de frituurpan, dus het moest wel lekker zijn, dacht ik” Briljant.

    1. Diana zegt:

      haha ja ik hou nogal van frituur 😛

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *