Seo voor dummies.

Laatste tijd krijg ik steeds meer vragen over hoe dat hele SEO ‘gebeuren’ werkt. Dus zal ik daar in deze blogpost antwoord op geven.

Even een dikke vette disclaimer vooraf. Ik ben absoluut geen expert. Ook ik ben nog aan het leren. Ik vertel jullie gewoon wat ik de afgelopen tijd allemaal geleerd heb, en hoe ik het toepas.

SEO staat voor Search Engine Optimizer. Oftewel zoekmachine optimalisatie. Dit wil niets meer zeggen dan je website zo te maken dat deze goed gevonden wordt in google. Dit klinkt echter makkelijker dan het is. En er komt ontzettend veel bij kijken.

Zoveel zelfs dat ik heb besloten om dit niet allemaal in 1 blogpost te gaan vertellen. Dus er komen komende tijd meerdere artikelen online over ‘SEO voor dummies’.

In dit eerste artikel ga ik het hebben over hoe je je eigen blog artikel SEO vriendelijk kan maken.

Ik neem dit artikel als voorbeeld.

Het is goed om al vanaf het begin af aan over je SEO na te denken. Dus als je begint met je artikel te typen.

Waar wil je op gevonden worden? Welke woorden zou jij in google intikken om op jouw artikel uit te komen? Gebruik die woorden in je artikel, je titel en in je tussenkopjes.

Tip: probeer een goede balans te vinden tussen SEO vriendelijk en lezers vriendelijk. Dus je artikel en titels moeten wel prettig lezen, en niet alleen maar je zoekwoorden bevatten.

Als je artikel af is, en deze in wordpress hebt staan, klik je niet meteen op de publiceer knop, maar dan kun je verder gaan met je SEO te optimaliseren.

URL aanpassen SEO blog tips

Een belangrijk dingetje wat vaak wordt vergeten: Je URL. Zorg ook dat deze bestaat uit je zoekwoorden. Maar houdt deze wel kort, dus geen hele zinnen in gaan voeren hier. Kort maar krachtig. Zoals in mijn voorbeeld, gebruik ik geen ‘blog-over-emigreren-naar-Curacao’, maar ‘blog-emigreren-Curacao’. En altijd streepjes tussen je woorden gebruiken.

‘Wordpress SEO by yoast’ plugin.

Deze plugin werkt erg makkelijk, en is dan ook zeker aan te raden om te installeren.

SEO by joast plugin uitleg voor bloggers

Als je die plugin geïnstalleerd hebt, komt bovenstaand stukje onder elk artikel te staan. Bij SEO titel vul je ook weer in waar je op gevonden wilt worden. deze titel komt ook in google te staan, dus zorg wel dat die er enigszins normaal en leesbaar uitziet. Maar je kan hier net wat meer informatie geven dan in de normale titel.

Vooral als je normale titel geen zoekwoorden bevat (bijvoorbeeld omdat je liever een spannende titel hebt, die je lezers nieuwsgierig maakt) dan is het belangrijk om hier juist de zoekwoorden in te vullen.

De omschrijving is niet belangrijk voor je vindbaarheid op google, maar wel belangrijk voor het doorklik percentage. Zorg dus voor een goede omschrijvende tekst. Je kan er ook voor kiezen om de nieuwsgierigheid van de menen op te wekken. Ik heb geprobeerd om een beetje van beide te doen in mijn voorbeeld.

Je kan ook nog je zoekwoorden invullen bij focus trefwoord, en dan op pagina analyse drukken, als je niet helemaal zeker bent, of je het goed hebt gedaan. Dan geeft deze plugin je nog wat tips die beter kunnen. Ik zelf ben daar te lui voor, en vertrouw op mezelf haha, vandaar dat dat bij mij leeg is.

Tip: Vul bij de SEO titel ook altijd je blog naam in. Dit voor als iemand naar een bepaald artikel zoekt op jouw blog via google.

Tip: Gebruik ‘long tail keywords’. Wat zijn dat? Dat zijn gewoon meerdere zoekwoorden achter elkaar. er zijn al zo ontzettend veel websites, dat het erg lastig is om met 1 woord bovenaan te komen staan in google.

voorbeeld: Ik heb in mijn artikel ‘emigreren curacao blog’ als ‘long tail keyword’ gebruikt. Het liefst wil ik natuurlijk gevonden worden op ‘Curacao’, maar dat is nogal onrealistisch voor een startende blog. Dus als ik alleen Curacao als keyword zou nemen, dan zou bijna niemand op mijn blog terecht komen via google, tenzij ze heel veel pagina’s door zouden klikken.

Op ‘Emigreren Curacao blog’ zoeken weliswaar minder mensen, maar als mensen daar op zoeken, komt mijn website wel op de eerste pagina van google.

Tip: Woorden vooraan in titels, tussenkopjes en SEO titels tellen zwaarder dan de woorden achteraan.

Afbeeldingen SEO vriendelijk maken.

SEO tips voor bloggers. afbeeldingen optimaliseren voor google 

Sla je afbeelding altijd onder een omschrijvende naam op. Dus niet als IMG209 of iets dergelijks. Zet ook altijd streepjes tussen de woorden.

De alt-tekst moet je ook altijd invullen. Google kan zelf niet zien wat er op de afbeelding staat, dus dat kun je hier vertellen. Gebruik een goede omschrijvende tekst.

*de foto uit mijn voorbeeld heb ik ook gebruikt in een artikel over Cas abou – een van de mooiste stranden van Curacao – dus de afbeelding + alt-tekst is vooral daarop gericht.

De omschrijving kun je ook nog invullen, zodat mensen die jou afbeelding vinden via google, weten waar het artikel over gaat, en misschien wel sneller doorklikken naar je site. Dit heeft verder geen invloed op je vindbaarheid. Zoals jullie in mijn voorbeeld kunnen zien, ben ik ook hiervoor te lui. Ik moet ze eigenlijk echt wat vaker in gaan vullen.

Nu mag je op de publiceer knop drukken.

Ik hoop dat ik jullie hier verder mee geholpen heb. En sorry voor alle mensen die geen wordpress gebruiken, ik heb verder ook geen verstand van blogger of welke ander systeem dan ook. Maar ook als je geen wordpress gebruikt, kun je veel van deze tips gewoon toepassen.

Zoals jullie zien is dit al een mega artikel geworden, en dan is dit nog maar een klein onderdeel van het optimaliseren van je website voor google.

Benieuwd naar het vervolg van ‘SEO voor dummies’ volg mij dan via bloglovin, en je hoeft niets te missen.

SEO voor dummies #2

35 reacties

 1. zegt:

  heel erg bedankt, ik ga het zeker toepassen!! Ik deed dat bij mijn foto’s eerst wel altijd, maar nu al lang niet meer… haha!

 2. […] degene die het gemist hebben, ik raad het aan om eerst SEO voor dummies #1 te […]

 3. zegt:

  Beste Diana,

  Je hoeft je niet te schamen als beginnende blogger. Echt mijn complimenten.

  SEO heb ik al her en der gelezen maar het is zo onbegrijpelijk moeilijk.
  Gelukkig heb ik gisteren al een andere berichtje van je gelezen, waardoor ik je blog in mijn favorieten had staan.
  En vandaag even de tijd genomen om dit stukje over seo voor dummies te lezen. Helemaal blij werd ik ervan.
  Ik heb wat opgeschreven en kan het mooi voor mijn volgende stukjes blog gebruiken.

  Nogmaals bedankt en ga je volgen.
  Esmeralda

  1. Diana zegt:

   dankjewel Esmeralda voor je complimenten. veel succes met het toepassen op je eigen website.

 4. […] een rede dat bedrijven graag met bloggers samenwerken is linkbuilding. Het is goed voor je SEO om veel linkjes vanuit andere sites te hebben naar jouw eigen site. Ze betalen dus bloggers om een […]

 5. zegt:

  Echt suuuuper bedankt voor dit bericht.
  Heb hier echt heel reg veel aan! (zojuist toegepast voor het eerst 🙂 )

 6. zegt:

  Ik ben echt heel blij met dit artikel. Ik snapte tot nu toe eigenlijk niks van SEO. Door dit artikel begrijp ik het al een stuk beter! Helemaal top en makkelijk te begrijpen. Ik kijk al uit naar de volgende tips. Ben je 4 maanden geleden voor het eerst gestart met bloggen? Of heb je al eerder een blog gehad? Ik vind het in ieder geval knap dat je in zo’n korte tijd al zoveel bereikt hebt! Liefs, Simons

 7. Fijn Diana, ik dacht dat ik alles wel wist, maar heb er nog wat van op kunnen steken!

 8. Dank voor de tips! Ik had me hier al een beetje in verdiept, dus veel bevestiging van dingen, maar zeker ook een aantal nieuwe dingen, waarvan ik wel had gehoord, maar nog niet precies wist hoe ik het toe moest passen. Geweldig!

 9. zegt:

  Ah super! Ik ben een echte dummie, dus dit komt als geroepen. Many THANKS!

 10. zegt:

  Super fijne tips! Dank je wel

 11. zegt:

  Superfijne tips! Ik zal deze zeker gaan toepassen op mijn blog! Dank je wel 😀

 12. zegt:

  Super duidelijke blog! Ik neem me al tijden voor om me te gaan verdiepen SEO, maar ik ben blij dat jij het zo makkelijk hebt gemaakt 🙂

 13. zegt:

  Ik ga maar eens beginnen met mn afbeeldingen een andere naam geven dan! Fijne tips!

 14. Super fijn artikel Diana! De meeste dingetjes wist ik wel, maar wist nooit of ik het wel helemaal goed doorhad. Ik kon het bij jou even checken, dankje! Liefs, Cherry.

 15. mieke zegt:

  Hi! Handig, ik gebruik dit al op de site waar ik voor blog (DFN). Maar ik maak gebruik van blogger dus ik weet dan niet precies hoe het daar met SEO zit aangezien dat er totaal anders uitziet allemaal.

 16. Oh! Zo handig dit. Ik ga het onmiddellijk volledig toepassen. Benieuwd naar de resultaten! Thanks

 17. zegt:

  Dat van die afbeeldingen wist ik niet! Super fijne tip :-). Opzich heeft mijn blog wel een goede SEO (gelukkig).

 18. zegt:

  Dit was zeer leerrijk, want volgens mij gebruikte ik gewoon woorden op plaatsen waar ik dus wel een tekstje mag schrijven. Hartelijk dank!

 19. zegt:

  Bedankt voor je eerste duidelijke artikel over SEO! Super fijn.
  Ik merk alleen bij de Yoast plug-in dat mijn bolletje van optimalisatie pas groen wordt als alle “zinnetjes” hetzelfde zijn. Bijvoorbeeld:
  Titel: op vakantie naar Curaçao
  Url: op-vakantie-naar-Curaçao (op kan wel evt weggelaten worden)
  In de tekst moet dit zinnetje dan ook staan. Ook als zoekwoordonderzoek en ook in de beschrijving.
  Snap je wat ik bedoel? Of denk jij dat ik alsnog iets verkeerd doe?

  1. Diana zegt:

   bij mij wordt dat bolletje ook niet vaak groen. heb zelfs artikelen dan is bijna alles rood of oranje terwijl die als 2e staat in google. dus neem de kleur van dat bolletje maar niet al te serieus. maar de tips die staan bij pagina analyse zou je wel door kunnen nemen. en kijken of je iets wil/kan aanpassen. ikzelf negeer dat bolletje vort altijd (vul m zelfs nooit meer in) ik kijk gewoon in google of een artikel goed scoort. en op bepaalde onderwerpen is het gewoon heel lastig om hoog te scoren omdat er ontzettend veel over geschreven wordt en grote sites en winkels vaak een betere seo hebben (want er komt nog veel meer bij kijken dan alleen dit, ook linkjes enzo zijn erg belangrijk, maar daar zal ik t een andere keer over hebben)

 20. Femke zegt:

  Leuk artikel! Zou je me kunnen vertellen waarom je bij de titel van een afbeelding streepjes plaatst? Of misschien waar je dit gevonden hebt? Alvast bedankt! Groetjes, Femke

  1. Diana zegt:

   dankjewel en omdat google niet zo goed spaties kan lezen. met de streepjes ertussen weet google dat het aparte woorden zijn.

   1. Femke zegt:

    Oh ja, natuurlijk! Heel fijn al deze informatie. Kijk nu al uit naar je tweede artikel!

 21. zegt:

  Bijna alles goed gedaan maar met de omschrijving bleef ik maar worstelen. Ik dacht altijd dat hier dus kernwoorden moesten staan. Niet dus haha.

  1. Diana zegt:

   de omschrijving is er eigenlijk puur om mensen over te halen om op jouw linkje te klikken in google.

 22. zegt:

  Interessant om te lezen hoe anderen omgaan met SEO, ik doe eigenlijk precies hetzelfde als jij!

 23. zegt:

  wat interessant!! ik heb geen domein enz op blogger maar heb wel een prive blog op wordpress. dit is toch wel handing om te weten incase ik serieuzer verder ga met bloggen!

  xxx fabianne

 24. zegt:

  Wat lief dit! Ik wist niet dat je ook voor je afbeeldingen een omschrijvende naam moet geven. Moet ik voortaan doen 😀 Voor mij is het heel ingewikkeld maar hoe jij het uitlegt vind ik het meevallen. Dus bedankt voor je artikel! Ik zal je website zeker in de gaten houden voor het volgende dummies artikel 😀 Leuk bedacht trouwens de titel 😀

  1. Diana zegt:

   als je hoog wilt scoren bij google afbeeldingen is dat wel slim ja, om ook je plaatjes seo vriendelijk te maken. en dankjewel 🙂

 25. zegt:

  Goed artikel!
  Ik ben ook echt leek ,ik weet net wat SEO betekend laat staan dat ik ermee aan de slag ben geweest.
  Ik wist wel dat het handig zou zijn voor de blog maar ik had geen idee waar ik zou moeten beginnen,heel handig uitgelegd hier kan ik wat mee!

  1. Diana zegt:

   dankjewel. het was ook mijn bedoeling om het zo uit te leggen dat zelfs de mensen die niet weten wat SEO is snappen wat ik bedoel. fijn dat je er wat mee kan en en succes met toepassen.

   1. zegt:

    Ik heb het voor het artikel van vandaag al een beetje toe gepast.
    Het was best makkelijk te doen als je maar een beetje weet waar je op moet letten.

 26. zegt:

  wat lief dat je dit deelt. Ik deed eigenlijk al wat jij doet, fijn om te lezen dat een ander blogger ook zo werkt :-).

 27. zegt:

  wat een top artikel! Ik ben echt een leek betreft SEO dus hier heb ik echt wat aan.
  X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *