Emigratie naar Curacao – info

emigreren naar curacao. wat te regelen

wat moet je regelen?

een verhuizing naar Curaçao is toch net even anders dan een verhuizing binnen Nederland. Er moet net even wat meer geregeld worden.

Vóór dat je gaat emigreren moet je in Nederland al een aantal dingetjes gaan regelen.

ik ga deze voor jullie op een rijtje zetten.

Wat te regelen in Nederland voor een emigratie naar Curaçao:

 

De meubelen en andere spulletjes. Dit kun je al ruim van te voren uitzoeken. Wat wil je mee, en wat niet. wat je niet mee wilt nemen, verkoop dat zodat je nog een extra zakcentje hebt, of maak er vrienden blij mee. Bij emigratie mag je je spullen in Curacao vrij invoeren, mits je ze al een half jaar hebt. Dus kijk ruim op tijd of je nog nieuwe spullen in Nederland aan wilt schaffen, en bewaar de bonnetjes. Daarmee kun je bij de douane aantonen dat je ze al minstens een half jaar in bezit hebt. Een auto moet minstens een jaar op je naam staan. Wel of niet je spullen meenemen? En wat zijn de kosten daarvan? lees het hier.

Abonnementen / verzekeringen op tijd opzeggen. Als je ruim van te voren weet dat je gaat emigreren kun je al rekening houden met welke abonnementen je afsluit. Denk hierbij aan telefoon, internet, auto, energie, sportschool, verenigingen enz.

Vervoer regelen voor je spulletjes. je kunt niet zelf op en neer gaan rijden met een busje. Dus zoek een bedrijf dat ervaring heeft met verhuizingen over zee. Kijk goed rond, en vraag offertes op bij verschillende bedrijven. Vraag ook naar ervaringen bij anderen die jou al voor zijn geweest.

Tickets boeken. Vergeet vooral niet om ook vervoer voor jezelf te regelen. en eventueel voor je huisdieren. Je moet gewoon een retourtje boeken, ook al gebruik je het terug ticket niet. Anders kom je er niet in.

Nu we het toch over huisdieren hebben. regel alles voor je hond/kat/wat je ook hebt. Zo moeten de beestjes inentingen hebben. Ze moeten wennen aan de reisbench. En als ze niet met dezelfde vlucht als jou meegaan, dan moet je opvang regelen en iemand die ze mee wil nemen, of op het vliegveld afzet. Lees hier meer informatie over je hond meenemen naar Curaçao

Verzekering regelen. zodra je bent uitgeschreven uit Nederland ben je niet meer verzekerd. Dus zorg dat je op tijd een andere verzekering neemt. Denk niet dat je wel even zonder kan, want je zou maar net je been breken als je uit het vliegtuig stapt en van de trap valt.

Werk regelen. Dit is absoluut geen vereiste en kan ook zeker ter plekke geregeld worden. wel is het handig om vast rond te kijken of er banen in jouw sector zijn.

Huisvesting. Natuurlijk moet je ook ergens gaan wonen. wij kiezen de eerste weken voor een vakantie woning en gaan van daaruit opzoek naar een huurhuis voor de lange termijn. Van te voren gaan we wel alvast kijken naar het aanbod via internet en contacten leggen met makelaars. Onze tijdelijke verblijfplaats in Curaçao.

Dan het papier werk wat je moet regelen. ik zet gewoon even op een rijtje wat je allemaal nodig hebt

 • Geldig legitimatie bewijs. – minstens een half jaar geldig –
 • Geboorteakte
 • Huwelijksakte – indien getrouwd –
 • Uittreksel scheidingsregister – indien gescheiden –
 • Verklaring omtrent gedrag. Dat formulier kun je downloaden op rijksoverheid.nl, deze moet je gedeeltelijk in laten vullen door www.vertegenwoordigingcuracao.nl – dat kost 24.95 euro per formulier – daarna kun je je verzoek indienen bij de gemeente. De kosten daarvoor zijn +- 40 euro per formulier.
 • 2 bankreferenties. Dit is een bewijs dat je een rekening hebt bij een Nederlandse bank, en die kun je aanvragen bij je eigen bank.
 • Je no claim verklaring van je autoverzekering. Deze is ook geldig in Curaçao. meenemen dus! Je krijgt deze als je je uitschrijft en aangeeft dat je gaat emigreren.
 • Vraag digiD aan als je die nog niet hebt. Zodra je bent uitgeschreven kun je deze niet meer aanvragen.
 • Pasfoto’s. Deze zijn natuurlijk ook in Curaçao te maken, maar ik denk dat het makkelijker is om deze al hier in Nederland te maken.
 • Uitschrijven bij de gemeente. Dit doe je in een van de laatste dagen voor je vertrek. Je bent nu niet meer verzekerd, dus zorg ervoor dat je een verzekering bij ooms geregeld hebt. Zorg ervoor dat je het uittreksel bevolkingsregister en bewijs van uitschrijving mee neemt.

 

Zoals jullie zien, komt er dus wel iets meer bij kijken dan alleen je boeltje pakken en vertrekken.

En eenmaal in Curaçao mag je ook nog het een en andere gaan regelen, maar dat komt allemaal in een eigen artikel online.

 

Help jij mee deze pagina up to date te houden? 

Deze informatie is van voorjaar 2016. Mocht je merken dat er iets veranderd is, of niet meer klopt.. Laat het me a.u.b. weten, dan kan ik het aanpassen. Zo zorgen we er samen voor dat iedereen zijn/haar papieren kan regelen zonder onnodig extra werk. 

 

14 reacties

 1. charissa zegt:

  Hoi Diana,

  is de emigratie pagina up-to-date?

 2. Annemarie Levy zegt:

  Hoi Diana,

  Nu net de emigratie achter de rug en idd zijn er weer wat dingen veranderd in vergelijking met jouw website. Kan ik je dat pm of.per mail sturen?

  Groetjes, Annemarie

  1. Diana zegt:

   Hi Annemarie, je mag me een mailtje sturen als je wil. Dankje! Gr Diana.

 3. Erna zegt:

  Goedenmiddag ik heb een vraag Ben vorig jaar geemigreed geweest en na seven maanden terug vanwege heimwee ,nu wil ik toch terug maar mn man moet ik Dan alle papierwerk weer opnieuw aanvragen bewijs van goed gedrag weet ik maar bv geboorte acte huwelijks ,Zhou ik daar ant op Kunnen krijgen bvd Erna.

 4. Lisette zegt:

  Dank voor deze informatie,
  Heel erg fijn.
  Wat ik mis is : op Curacao : bij aankomst daar inschrijven en waar ,hoe?
  Verzekeringen : via Ooms net zolang totdat je verzekeringen hebt op Curacao?
  Pensioenfonds? Afzeggen en dan? Wat geef je door?
  Overlijdensverzekering hier in NL? Ook opzeggen en daar nieuw aanvragen ?
  Niet perse werk hebben schrijf je?
  Hoe overbrug je financieel ? Eigen spaargeld ?
  Hoor graag van je en dank voor je duidelijke blog /site. Groet lisette

 5. zegt:

  Hi Diana, een vraagje. Waar sluit je je zorgverzekering af op Curaçao? Wat kost dat per maand ongeveer? En dien je hondenbelasting te betalen?

  Groetjes,

  Anouk

 6. Arjan zegt:

  Klopt het dat je ook je trouwboekje moet overleggen als je gaat inschrijven?
  Dit is eigenlijk geen officieel document, maar ik werd er wel op gewezen.

  MVG

  1. Diana zegt:

   hoi, nee het trouwboekje hoef je niet te laten zien. wel de huwelijksakte

 7. Sofie zegt:

  Iemand enig idee van de procedure vanuit belgië? En in mijn geval, of je als blinde kans maakt samen met een valide partner?

 8. zegt:

  Leuk om zo mee te kunnen lezen met wat jullie allemaal doen en regelen voor je kunt verhuizen! Sommige dingen had ik helemaal niet bij nagedacht. Veel geregel, maar dat is het uiteindelijk vast waard allemaal!

 9. zegt:

  Eigenlijk is dat best veel wat je moet doen. Maar dat is het wel waard denk ik.

 10. Leuk om heel je verhuis zeg maar zo mee te lezen! Succes alvast 🙂

 11. zegt:

  Interessant om te lezen, want dit geldt natuurlijk niet alleen voor een emigratie naar Curacao.

  1. Diana zegt:

   nee ook naar andere landen is het veel regelen. maar wel elk land heeft z’n eigen regeltjes dus je kunt deze informatie niet klakkeloos overnemen voor een ander land..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *