Voor degene die het gemist hebben, ik raad het aan om eerst SEO voor dummies #1 te lezen.
In deel 1 heb ik uitgelegd hoe je je artikelen SEO vriendelijk maakt. Nu gaan we een stapje verder. Want de meeste websites bestaan niet alleen uit artikelen. Meestal zijn die ook nog onder verdeeld in categorieën. En de meeste bloggers gebruiken ook nog eens een hoop tags.
Ook deze kun je optimaliseren voor google.
En dat ga ik jullie in dit artikel uitleggen.
Je blog categorieën SEO vriendelijk maken.
Je klikt op ‘berichten’ en daaronder komt ‘categorieën’ te staan. klik daar op. Nu zie je aan de rechterkant een lijst met al jouw categorieën. Ga met je muis naar de categorie die je wilt aanpassen, en klik op ‘bewerken’.
Je krijgt nu dit te zien. Je kunt nu de slug – gedeelte van je URL – aanpassen. En zoals er al onder staat, gebruik je hier alleen kleine letters, cijfers en koppeltekens. Dus altijd streepjes zetten in plaats van spaties tussen woorden. De slug moet kort maar krachtig zijn. Zet hier je belangrijkste zoekwoorden in.
Note: mocht jouw site nu al een tijdje bestaan, en je hebt al wat linkjes naar je site, dan kan het niet altijd de beste keuze zijn om je slug nog aan te passen. De linkjes naar je site zijn namelijk ook belangrijk, maar daar komt nog een apart artikel over. Dus als jij jouw slug – en dus jouw URL – aanpast, raak je alle linkjes die al naar die pagina gingen kwijt. Bij nieuwe categorieën en tags vul je deze vanaf nu natuurlijk meteen goed in.
Scrol nu naar beneden
Nu kom je weer bij de SEO instellingen van Yoast uit. Bij SEO titel vul je een duidelijke titel in, met de zoekwoorden waar deze categorie over gaat. Voor meer tips verwijs ik je graag naar SEO voor dummies #1
Bij de omschrijving vul je een duidelijke uitnodigende omschrijving in. Dit heeft geen invloed op je vindbaarheid, maar wel op het doorklikpercentage via google. Met die enkele zinnen moet je mensen proberen overhalen om naar jouw site te gaan.
Nu klik je op ‘bijwerken’ om de wijzigingen op te slaan.
Je tags SEO vriendelijk maken.
Dit doe je op precies dezelfde manier als dat je bij de categorieën doet. Alleen klik je nu als eerste stap ‘tags’ aan in plaats van ‘categorieën’.
Je pagina’s SEO vriendelijk maken.
De meeste blogs hebben meerdere pagina’s. denk aan een ‘about’ en ‘contact’ pagina. Ook deze kun je nog optimaliseren.
In de linker kolom klik je op pagina’s. dan ga je met je muis naar de pagina die je wil aanpassen en dan klik je op bewerken. Scrol naar beneden en dan kun je weer een SEO titel en omschrijving invullen. Dit werkt precies hetzelfde als bij je artikelen.
Zo, dat was weer genoeg voor vandaag. Je hebt waarschijnlijk ook nogal wat te doen nu, als je al je categorieën en tags gaat optimaliseren. En nogmaals, let op met URL’s aanpassen. Je kan zomaar linkjes naar je blog kwijtraken.
En hoe belangrijk die linkjes naar jouw blog zijn, en hoe je die überhaupt krijgt, daar ga ik het volgende keer over hebben. in SEO voor dummies deel 3.
Vond je dit interessant en wil je de volgende delen niet missen, volg me dan via bloglovin.
Psst: Dit mag gedeeld worden. Zo help ook jij mensen met hun blog.
12 reacties
Hey Diana,
Even over de tip hoe je het best je titel bij “SEO title” kunt beschrijven: het valt mij op dat jouw titels precies zo op Facebook verschijnen. Heel staccato en niet echt persuasief. Misschien had je het niet door, want het lijkt me niet de bedoeling?
hej, ja ik weet dat, ik vul eigenlijk nooit meer die social media titel en beschrijving in. heeft iets met luiheid te maken 😉 zal het weer eens gaan doen, en kijken of het veel verschil maakt. (ik merkte toen ik ermee stopte eigenlijk geen verschil) ik schrijf btw wel altijd boven de link een tekstje om mensen ‘over te halen’ het artikel te lezen.
Heel erg interessant! Zo ontdek je steeds meer dingen die belangrijk zijn. Ik kwam er ook achter dat je laadsnelheid van je pagina belangrijk is, ben dat nu aan het optimaliseren haha 😛 wat een gedoe allemaal zeg!
Handig! Ik werkte ee al even mee, maar dit is nóg duidelijker, dankjewel! Xx
Thank you! Hier heb ik, een echte dummie, wat aan!
Oh wauw wat een super tips en fijn uitgelegd. Ik had er zelf nog geen eens van gehoord.
Ik heb alles meteen aangepast, bedankt voor je heldere uitleg zo lukte het mij in 1 keer.
Wat een leuk en interessant artikel! Ben er meteen ingedoken 😉 Kan nog veel verbeterd worden!
[…] SEO voor dummies #2 […]
dit wist ik eerlijk gezegd nog niet dus super bedankt voor de tips! ga ik zeker mee aan de slag!
naar de pagina’s heb ik nog niet gekeken. dankjewel voor de tips. ik kijk al uit naar artikel nr 3.
Wat stom van mezelf dat ik aan de pagina’s nog niet gedacht heb! Super! Ga ik meteen aan werken 🙂
Wat een handig artikel! Ik hoop deze zomer mijn eigen domein te hebben, waardoor dit wel reuze handig is om te weten. 🙂 Bedankt voor het delen van jouw tips!