Ik sprong uit een vliegtuig.

2 Weken geleden ben ik uit een vliegtuig gesprongen. Uiteraard met een parachute op m’n rug. Maar doodeng! En tegelijkertijd zo ontzettend gaaf.

We gingen een zelfstandige sprong maken. Dus je zit niet aan een ervaren springer vast gehaakt, maar je doet het echt helemaal alleen. Natuurlijk krijg je wel een cursus van te voren. Die cursus duurde anderhalve dag, en op die 2e dag ga je s middags dan springen. Omdat Texel – waar we sprongen – nu niet bepaald om de hoek is, waren we zaterdag al vertrokken zodat we zondag op tijd op de cursus zouden zijn.

Cursus parachute springen

In eerste instantie had ik echt gedacht dat het een cursus van een paar uurtjes zou zijn, maar dat viel toch even tegen. Zondag van 9 tot 5 de hele dag les gehad en geoefend. En maandag nog van 9 tot een uurtje of 1. Dus een behoorlijk lange cursus was het. Als ik eerlijk ben vond ik er niet heel veel aan. Ik ben nooit zo’n type geweest die graag in de schoolbanken zat. Maar de cursus is wel heel erg belangrijk.

Parachute springen is niet zonder risico’s, dus je moet wel weten wat je moet doen. Als je in de lucht hangt en er gebeurd iets, is er niet iemand die je even kan helpen. Je bent dan echt op jezelf aangewezen.

Er zijn 2 dingen die je echt heel veel oefent en herhaald. Dat zijn dan ook meteen de belangrijkste dingen. Het eerste is wat je moet doen zodra je uit het vliegtuig gesprongen bent. Je moet dan gaan controleren of je parachute goed open gaat en of je goed vliegt enz. Ik bespaar jullie de details. Het 2e was wat je moest doen als er iets mis was of ging met je parachute. Als deze bijvoorbeeld niet goed open gaat.

Daarnaast leerden we ook nog hoe je het vliegtuig moest verlaten. Hoe je een goede landing maakt. Dit oefenden we uiteraard ook. En de laatste les die je krijgt gaat over bijzondere situaties. Je weet wel, van die situaties waarbij het goed mis gaat. Wat je dan moet doen. Leuk zo’n lesje vlak voordat je moet springen.

Voordat je mag springen krijg je eerst nog een harnas test. Je wordt dan aan een soort van schommelrek gehangen, en dan gaan ze testen of je weet wat je moet doen. Of je er klaar voor bent.

parachute springen texel ervaring

parachute springen texel ervaring

Ervaring parachute springen

Als je geslaagd bent voor de harnas test, dan ben je klaar om te springen. Aangezien het klote weer was moesten we nog een uurtje wachten voordat we de lucht in konden. Want met regen en harde wind mag je niet springen. Maar toen was het eindelijk zover.

Ik deed mijn parachute om. klikte alle gespen vast. Ging in de rij staan om gecontroleerd te worden. En toen was het wachten tot de rest ook klaar was. Wat is die rugzak met parachute eigenlijk zwaar op m’n rug. Zodra we gebriefd waren en ze hadden verteld vanaf welke kant we moeten gaan landen liepen we richting het vliegtuig. Ik was echt ongelooflijk zenuwachtig. We stappen allemaal in het vliegtuig, het deurtje sluit, en we stijgen op. En eenmaal op de juiste hoogte – 3500 ft – gaat dat deurtje weer open. Vanaf toen kneep ik ‘m echt. Waar ben ik in godsnaam aan begonnen. Ik begon serieus te twijfelen of ik wel moest springen. Ik kan ook gewoon blijven zitten. Maar daar krijg ik vast en zeker spijt van. En heb ik die ander halve dag voor niks een cursus gevolgd.

En dan is het mijn beurt. Ik schuif naar voren, ga in de deuropening zitten, en vraag me af waarom ik op 3500 ft hoogte in een deuropening van een vliegtuig zit. Nog nooit ben ik zo bang geweest. Op de vraag ‘are you ready’ antwoord ik met een twijfelachtige ‘yes’. ‘T is nu of nooit. Dus daar ga ik. AAAAAH. In enkele seconden vergeet ik zo’n beetje alles wat ik op de cursus heb geleerd, en zodra de parachute open is en ik niet meer met een rotgang naar beneden val kijk ik opgelucht naar boven. Yes, de parachute ziet er prima uit, en ik leef nog.

Ik kijk om me heen en weet echt niet waar ik ben. Er zou toch een grote witte pijl op de grond staan waar ik moet landen? Waarom zie ik die nergens? Heb ik weer, zelfs in de lucht verdwaal ik. Gelukkig zie ik in de verre verte 2 parachutes hangen, en ga ik die richting maar op. De juiste richting blijkt, want eindelijk zie ik het vliegveld onder me, en dus ook de witte pijl. Ik controleer mijn hoogte, en merk dat ik moet gaan landen. Eenmaal vlak bij de grond, ga ik recht op een sloot af. Shit. Als ik ergens niet wil landen, is het wel in de sloot. dus ‘niet naar die sloot kijken, NIET naar die sloot kijken’, blijf ik maar herhalen. Ik ging er net overheen en maakte een perfecte zachte landing. Al zeg ik het zelf haha.

WOW wat was dat gaaf. Maar ik doe het nooit meer!

parachute springen texel ervaring

 

Filmpje van toen ik uit het vliegtuig sprong. Die in het gele pakje is mijn dushi.

 

23 reacties

 1. Wauw, ziet er idd supercool uit! M’n vriend wil ook nog eens parachute springen maar ik vind het doodeng….

 2. […] Voor de durfal, spring eens uit een vliegtuig! Wel met een parachute op je rug hoor. Heel eng, maar zo gaaf. Lees hier mijn ervaring met parachutespringen. […]

 3. zegt:

  Wat een super gave ervaring en wat een leuk filmpje! Cool 🙂
  Je bent trouwens al helemaal aan het voor-integreren voor Curacao ‘dushi’ haha leuk!

 4. zegt:

  wauw stoer van je! Ik zou dit nooit van mijn leven (willen) doen… blehhh ik ben echt een schijtluis als het op hoogtes aankomt 😛

 5. zegt:

  Doodeng lijkt me dat! Ik wil het wel ooit een keertje doen maar ik weet zeker dat ik dan doodsangsten doorsta. Echt heel tof!!

  1. Diana zegt:

   het is ook doodeng haha. maar ik zou het je wel aanraden om een keer te doen 😛 want het is ook heel erg gaaf.

 6. Wauw geweldig! Ja ik zou het ook wel een keer willen doen. Maar wat jij zegt, één keer en dan nooit weer, hahaha!

  1. Diana zegt:

   haha dit is idd zo’n gevalletje van eens en nooit weer.

 7. Ik ben zo jaloers. Dit lijkt me ZO gaaf. Maar helaas kan het door mn crps niet. De wind die ik voel als ik loop of zit of fiets is al zo pijnlijk. Laat staan als je zo hard naar beneden dondert!

  1. Diana zegt:

   dat is shit zeg dat het daardoor niet kan 🙁

 8. zegt:

  Waaahhhh, are you crazy?! ;p Gaaf hoor, ik durf het niet!

  1. Diana zegt:

   dat dacht ik wel toen ik in de deuropening zat hahaha

 9. zegt:

  Hey Diana,

  Wat super tof en gaaf zeg dat je dit gedaan hebt. Alleen je verhaal vond ik al super spannend. Het filmpje is ook echt leuk om te zien!

  Liefs!

  1. Diana zegt:

   dankjewel! ja, als ik het filmpje kijk vind ik het ook weer spannend haha.

 10. Mij zou je echt nooit in zo’n vliegtuig krijgen haha
  Wel mega stoer dat jij dat gedaan hebt! 😀

 11. zegt:

  Wow alleen van het kijken naar het filmpje kreeg ik al de zenuwen haha. Hoe moet dat dan wel niet zijn als je in zo’n vliegtuig zit net voordat je gaat springen? Heel gaaf dat je het je het gedaan hebt!

  1. Diana zegt:

   dan is het nog veel enger haha. maar ook heel gaaf.

 12. zegt:

  Wow echt ontzettend gaaf dat je het helemaal zelf hebt gedaan! Ik weet niet of ik dat zou durven, te beginnen met het springen… Als je aan iemand vastzit word je vanzelf wel meegenomen 😛 Was iedereen in de video ook nog zo blij op het moment dat ze in de deuropening hingen? ;p En geniaal dat je in de lucht zelfs nog kunt verdwalen! :’)

  1. Diana zegt:

   ja dat springen is het engst. het voelt nogal apart om uit een vliegtuig te springen. zeg maar geheel tegen heel je gezonde verstand in haha. volgens mij waren de meeste wel zenuwachtig 😛

 13. zegt:

  Wauw supergaaf!! Dat wil ik zoooo graag nog eens doen!

 14. zegt:

  WOOOEEEH wat tof!

 15. Ellen zegt:

  Haha! Leuk. Kan je toch maar mooi zeggen dat je dat gedaan hebt. :p

 16. zegt:

  Super gaaf! Ziet er wel heel stoer uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *