Superfoods. Wel/niet nodig?

superfoods. wel of niet nodig voor een gezonde levensstijl?

Als er de laatste tijd iets veel besproken wordt, dan zijn het wel de superfoods. De een zweert erbij, de ander vind het de grootste onzin.

Allereerst de naam. Superfoods. Dat klinkt al meteen alsof het super wonderen verricht. Alsof je super gezond bent als je ze eet. En ik heb het idee dat ook veel mensen daar in geloven. Dus de naam vind ik wel wat misleidend.

Maar dat neemt niet weg dat ze erg gezond zijn. Er zitten wel veel vitamines en mineralen in, wat dus goed is. Maar die zitten ook in besjes, appels enz. dus het is niet perse nodig om superfoods te eten. Je kan ook aan al je benodigde vitamientjes komen zonder met de superfood-trend mee te doen.

Ik zie superfoods gewoon als een aanvulling op je dagelijkse voeding. Dus niet een vervanger van. En ook absoluut niet nodig. Maar wel leuk en lekker als toevoeging

Dus als op de verpakking staat dat er in een shotje tarwegraspoeder 2 kilo groente en fruit zit, wat natuurlijk onzin is , moet je nog steeds gewoon echte groente en fruit eten.

Ikzelf maak wel gebruik van de zogenoemde superfoods. Ik hou van nieuwe dingen proberen. En als ik dan iets zoals goji-besjes tegen komen dan moet ik dat proberen. En die zijn lekker! Net zoals quinoa. Dat was ook ineens nieuw, althans hier in Nederland, dus dat moest ik ook proberen. En ook daar kun je hele lekkere dingen mee maken. dus ja, ik eet regelmatig quinoa. En dat wil niet zeggen dat ik geen aardappels, rijst of pasta meer eet.

Maar ik ga geen dingen eten die ik niet lekker vind alleen omdat het zo gezond zou zijn. Dusja, er staat hier nog een bijna volle pot tarwegraspoeder. Gratis af te halen! Maar pas op: niet te zuipen!

superfoods. wel of niet nodig voor een gezonde levensstijl?

Nu ben ik ook heel benieuwd naar jullie mening hier over. Dus eet jij superfoods? En wat vind je ervan?

10 reacties

 1. zegt:

  Tsja, ik vind het zelf niet nodig. Ik vind het te duur en kan naar mijn mening genoeg vitaminen e.d. binnenkrijgen door andere dingen te eten. Sommige superfoods vind ik best lekker en dat zou dan ook de enige reden zijn waarom ik het zou eten, maar ja, die prijs houd me dus tegen haha!

 2. Ik ben het er inderdaad mee eens dat ze slechts een aanvulling zijn. Ik vind ze alleen wel erg duur als ze maar een aanvulling zijn. Vind t raar om dat wel te kopen en dan vervolgens geen biologische kip oid eten omdat dat te veel geld kost :p Dus ik houd t gewoon bij genoeg groente en fruit!

 3. zegt:

  Ik sta er precies zo in als jij. Ik doe soms wat chiazaad door mijn smoothies en ik heb nog goji bessen liggen. Maar dat betekent inderdaad niet dat ik groente en fruit laat staan.

 4. zegt:

  Ik vond het wel direct interessant maar was niet meteen overtuigd. Nu wil ik voor mijn huid minder suiker eten en ga ik me er toch meer mee bezighouden!

 5. Volgens mij is dit echt enorm gehyped en zijn normale groenten en fruit ook gewoon goed om te eten. Laatst was er op tv ook een programma (radar, kassa o.i.d.) waarbij de voedingswaardes van superfoods werden vergeleken met ”normaal” eten en het leek niet veel te verschillen.

  Ik denk dat superfoods gewoon een leuke en creatieve aanvulling zijn op je dieet maar dat het je nou niet per se gezonder maakt dan wanneer je ”gewone” producten zou eten.

  1. Diana zegt:

   dit precies ja. gewoon een aanvulling die niet persee nodig is.

 6. Goed artikel Diana! Ik ben hier ook nog steeds voorzichtig in. Het zou zo maar weer een marketingtruc kunnen zijn! Ik gebruik ze zelf ook niet, buitenom cacao, maargoed dat bestaat ook al veel langer voordat ze er een superfood van maakten. Net zoals boerenkool. Ik zeg; gewoon lekker normaal doen en verse voeding nemen zoals we ze kennen. Liefs, Cherry.

  1. Diana zegt:

   ja maar cacao kan ook niemand zonder hahaha. stel je eens een leven voor zonder cacao.

   er zijn echt veel producten die nu ineens superfood zijn. neem bijvoorbeeld kokos. dat is nu opeens ook superfood terwijl ik t altijd al gebruikte. en pure chocolade. en zoete aardappel enz.

 7. zegt:

  Sommige dingen zijn zeker lekker maar vraag me af of het echt zoveel gezonder is. Je moet sowieso gewoon letten op wat je eet en superfoods is echt enorm gehyped.

  1. Diana zegt:

   ik denk dat het gewoon gezond is, niet persee zoveel gezonder dan gewoon een banaan of een ander stuk fruit. maar veel dingetjes zijn echt super lekker. vooral die bruine dingetjes op m’n foto vind k lekker! (ben ff de naam vergeten haha)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *