Tips – foto’s maken in de zon

fotograferen met heleen

Dit artikel is in samenwerking gemaakt met Heleen Schrijvershof. Zij is fotograaf en een niet-nerd. Wat ze daarmee wil zeggen is dat ze meer van de creatieve kant dan van de technische kant van het fotograferen is. En ik heb een vaag vermoeden dat de meeste mensen dat wel zijn. Dus bij deze wil ik jou voorstellen aan je redder in nood:

heleen schrijvershof - fotograaf

Ik heb heel haar site vol met fotografie tips al van onder tot boven en van binnen naar buiten doorgelezen. En ik heb echt wat aan de tips. Sinds ik haar website ken fotografeer ik niet meer op de automatische stand. Oké, heel af en toe dan. Maar ik heb nu wel het gevoel alsof ik mijn camera begrijp. En belangrijker nog, er mee om kan gaan.

Wel zat ik nog met 1 dingetje. Namelijk fotograferen in de zomer. En dan bedoel ik zo’n dag waarop de zon lekker fel schijnt. Zoals veel van jullie wel weten, verhuis ik over een tijdje naar Curacao, en daar is het altijd zomer. Altijd lekker zonnig. Dus ik kan wel een paar goede tips gebruiken. En jij vast en zeker ook wel voor die verdwaalde zomerse dagen hier in Nederland.

Dus Heleen, vertel me eens, op welk tijdstip kun je het beste fotograferen op een zonnige dag?


 

Over het algemeen geldt: Als de zon net op is of bijna onder gaat. Dit wordt ook weleens omschreven als de magische uren. Je krijgt in die tijd heel mooi, zacht licht omdat de zon nog niet fel schijnt. Persoonlijk houd ik daar totaal geen rekening mee. Ik fotografeer wanneer ik dat wil en kijk dan hoe ik me het beste kan aanpassen aan die situatie.

 


Van die magische uurtjes heb ik wel eens gehoord. Maar eerlijk gezegd heb ik ook vrij weinig zin om daar rekening mee te houden. Als de zon net op is, dan lig ik nog op 1 oor. Ik ben niet zo’n ochtend mens. En tegen de tijd dat die zon onder gaat zit ik al lang op het terras. Dus die magische uurtjes gaan t ‘m niet worden bij mij.

Dus hoe Kun je toch mooie foto’s maken onder die brandende zon?


 

Als eerste bedenk je je wat wil ik eigenlijk voorkomen.. De 2 belangrijkste dingen zijn lelijke schaduwen op het gezicht en mensen die met hun ogen gaan knijpen.

Ik hou van stappenplannen en zo bekijk ik een felle zon ook altijd. Ik laat je voorbeelden zien en vertel daarbij hoe jij dit ook kunt doen.

Deze shoot is 1 van mijn favorieten ooit en is op een zeilschip gefotografeerd met alleen maar felle zon. Zoals je zult begrijpen heb je op een schip weinig schaduw en moet je het doen met wat je hebt.

tips fotograferen in de zon

Je begint met het alsnog zoeken van een plekje in de schaduw. Dit werkt echt het allerbeste en daar zou ik altijd toch echt mijn best voor doen. 

 


En wat nu als er echt geen schaduw is? 


 

Als er echt geen schaduw is doe je het volgende: Hou de zon in je rug. Als je tegen de zon in fotografeert is je achtergrond bijna altijd overbelicht en je onderwerp te donker.

Ik neem altijd mijn grote achtergrondscherm mee, die heeft een witte en zwarte kant en gebruik dan de witte kant om het licht terug te reflecteren op het gezicht van mijn onderwerp. En als ik hulp heb vraag ik altijd 2 personen om gewoon simpelweg het licht te blokkeren. Koop bij een knutsel winkel een groot stuk wit stevig karton en neem dit voor de zekerheid altijd mee.

tips fotograferen in de zon

Is je foto nu echt mislukt, probeer hem dan om te zetten in zwart wit. Maar dat is eigenlijk een slechte oplossing en zou ik je echt alleen aanraden als je je foto anders weggooit. Zorg ervoor dat je controle hebt tijdens je shoot in plaats van achteraf je fouten op te moeten lossen.

Een extra tip is om juist gebruik te maken van de zon en te werken met tegenlicht.

tips fotograferen in de zon

Bij deze foto heb ik het model in een deuropening gezet met heel veel hard licht aan haar kant. Ik heb van binnenuit gefotografeerd, waardoor je een heel mooi effect krijgt dat je nooit voor elkaar zou krijgen op een regenachtige dag.

 


Maar als ik nu een foto in de branding van de zee wil maken en ik heb niets van een wit scherm bij. Dus geen schaduw en geen tegenlicht. Is de foto dan gedoemd om te mislukken of is zelfs daar nog een trucje voor? 


 

De basis begint op dat moment bij het fotograferen met de zon in je rug en dat jij ervoor zorgt dat jij of je onderwerp niet knijpt met de ogen. Als je zo begint, voorkom je dat je de foto bij voorbaat al kunt weggooien.

Je gaat dan fotograferen met in je achterhoofd wat je na het maken van de foto’s nog kunt nabewerken:

Belicht de foto voor de zekerheid iets onder. Het is namelijk makkelijker om licht in een foto op te halen dan details terug te krijgen in een overbelichte foto.

Je kunt hiervoor PicMonkey.com of Canva.com gebruiken. Ga je echt serieus aan de slag met Lightroom of Photoshop, zorg dan dat je je foto in RAW formaat schiet, daarmee kun je details beter terughalen.

Is het echt hopeloos? Zet de situatie dan alsnog naar eigen hand door een silhouet te fotograferen. Binnenkort komt hier een simpele tutorial over op m’n blog en ik besteed er een hele opdracht aan in het boek.

Ik ben eigenlijk wel benieuwd of en hoe jullie je foto’s nabewerken. Laat het me in de comments weten (ook als je hier vragen over hebt) dan kan ik je hieronder nog extra tips geven.

 


Dan nu toch nog even de technische kant van het fotograferen. Want welke instellingen gebruik je nu eigenlijk om in de felle zon te fotograferen? 


 

Voor een zonnige dag met fel licht gelden er eigenlijk maar een paar basisregels:

Houd je ISO waarde zo laag mogelijk: op veel camera’s is 100 het laagste getal. Ga niet hoger.

Je diafragma: hoe kleiner je getal, hoe meer licht. Je wilt juist minder licht in dit geval. Dus je kiest eerder f.5.6 dan 1.8. Maar… dat betekent ook dat je veel scherpte diepte verliest. In het voorbeeld van het model bij de deuropening heb ik voor 2.8 gekozen. Dat is trouwens mijn lievelingsdiafragma voor veel portretten. Je hebt precies genoeg scherpte diepte naar mijn smaak.

Wat je daarna doet is kijken hoe het licht is bij dat diafragma en daar je sluitertijd op aanpassen. In datzelfde voorbeeld heb ik voor 1/60 gekozen. Een lager getal betekent o.a: meer licht. Dat zie je dus ook terug. Bij het voorbeeld waarbij het model op het dek zit, is m’n diafragma ook 2.8, maar de sluitertijd 1/500. Veel sneller en dus ook veel minder licht.

Dit is bij uitstek een onderwerp waarop je ook simpelweg veel moet oefenen. Als je deze basics op een gegeven moment toepast ga je zien met welk soort licht je te maken hebt en weet je steeds beter hoe je daarmee om kunt gaan.

Voorkom dat je thuiskomt met 100 foto’s waarvan er eentje acceptabel is. Eerst kijken, dan klikken. Dat geldt altijd, maar zeker bij het fotograferen in de felle zon.

 


boho-jurk-combineren-festival

Hier kan ik wel wat mee. Sterker nog, ik ben al flink bezig geweest met deze tips. Bovenstaande foto is namelijk gemaakt op een heerlijk zonnige dag. En stiekem ben ik best wel trots op het resultaat. Klik hier voor meer foto’s. Vooral als je dat vergelijkt met mijn allereerste outfit shoot. Die foto’s zijn eigenlijk alleen maar leuk door de spectaculaire omgeving, maar met wat ik nu weet over fotograferen had ik zo veel mooiere foto’s kunnen – laten – maken.

Nu heb ik goed nieuws voor jou, want Heleen is bezig met een boek. Een boek waarin ze de basiskennis van fotografie uitlegt. En dat op een manier zodat jij en ik het ook snappen. En weet je wat nog leuker is? In september – wanneer het boek af is – mag ik er hier 1 verloten onder mijn lezers. Hoe leuk is dat!

Mocht je nu echt niet kunnen wachten tot september, neem dan een kijkje op de site van Heleen, want daar is al ontzettend veel op te vinden.

* Beeldmateriaal is – op de laatste foto na – allemaal door Heleen gemaakt.

Heb je verder nog vragen, dan kun je die hieronder stellen. 

 

29 reacties

 1. […] heeft Heleen al een gastblog geschreven voor eiland-meisje.nl. Toen hebben we het gehad over fotograferen in fel zonlicht. Ikzelf zou genoeg hebben aan die post. Maar het merendeel van jullie woont in Nederland. En laat […]

 2. zegt:

  Van de ene kant leuk artikel over fotograferen in de zon, wat ik een beetje mis is dat de echte oplossingen niet altijd even goed gegeven worden. Er is bv comtinu het advies met de zon in de rug te fotograferen en niet tegen het licht in, maar daarbij zijn bijna alle voorbeeldfoto,s met tegen of zijlicht gemaakt ( inclusief de jouwe) fotograferen met de zon in de rug is nu juist zo moeilijk ivm die lelijke schaduwen , uitgebeten gezichten en knijpende ogen

  1. Diana zegt:

   hoi peter.

   foto 1 gaat over het stukje van fotograferen in de schaduw. dus een foto van iemand in de schaduw…
   foto 2 gaat idd over fotograferen met de zon van achteren (wat volgens mij ook zo is op die foto, maar daar kan heleen meer over vertellen)
   foto 3 gaat over het gebruik maken van licht op een speciale manier. wat ook op een erg mooie manier is gedaan op de foto.

   mijn foto is genomen met de zon in de rug. ik was er bij, dus ik kan het weten. 😉

   voor mij zijn de tips van heleen erg duidelijk, en aan de reacties te zien hieronder ook voor de rest.

  2. Hey Peter, leuk dat je hier terecht bent gekomen!
   Het doel van dit artikel is om niet technisch ingestelde bloggers/ondernemers/beginnende fotografen/vul maar in een aantal uitgangspunten te geven als het gaat om fotograferen met felle zon. De makkelijkste manier is om dan (qua licht) met de zon in de rug te fotograferen. Dit kan inderdaad zorgen voor knijpoogjes, daar heb je helemaal gelijk in. In dat geval raad ik ook aan om iets te gebruiken tegen die zon. Daarnaast kun je juist ook heel leuke dingen met felle zon, zoals tegenlicht gebruiken.
   Het gaat erom dat je ergens moet beginnen en dat het voor veel mensen niet duidelijk is waar en hoe dan precies. Dat proberen we hier te doen en het daarnaast zo toegankelijk mogelijk te houden.

 3. Wauw, wat een goeie tips! Ik kan uren bezig zijn met een perfecte foto proberen te maken in de zon… en dan wil het nog niet altijd lukken. Nu heb ik wel wat nieuwe inspiratie die ik kan toepassen, fijn! Bedankt meiden!!

  1. Diana zegt:

   ja handig met deze tips he. voorheen waren bijna al mijn foto’s mislukt, en nu gaat het al een stuk beter. pas ze zelfs toe bij simpele instagram foto’s haha.

  2. Graag gedaan Sacha, tof dat je er wat mee kunt. Het is eigenlijk niet eens zo heel moeilijk, je hoeft alleen maar een paar basisregeltjes in gedachten te houden zoals je ziet 🙂 Leuke blog heb je trouwens!

 4. zegt:

  Heleen geeft echt toptips, love haar site! Ook een fijn artikel dit, heeft me goed geholpen op vakantie. En oh, ik ben zeker benieuwd naar haar boek!

  1. Diana zegt:

   ja ik ben ook echt blij met haar site. zij is echt de eerste die het gewoon duidelijk uitlegt op een makkelijke manier.

  2. Dankjewel Julia! Kan ik alvast wat foto’s bekijken die je hebt gemaakt tijdens je vakantie? Ik benieuwd!

 5. zegt:

  Goede tips! Die kan ik ook wel gebruiken. Alleen is de zon tijdens de magische uurthes op Curaçao nog te fel. Balen. Het is een challenge hier! :p

  1. Diana zegt:

   ja daarom wilde ik ook graag goede tips. voor in Curacao haha. Ik denk dat het hiermee wel gaat lukken toch!

  2. Als de zon echt heel fel is, zou een kleine eventuele zelfgemaakte diffuser (wit laken, papier of iets wat daarvoor door kan gaan de beste oplossing zijn.

 6. zegt:

  Handige tips! En de site van Heleen is zeker aan te raden!

  1. Diana zegt:

   ja echt he!

  2. Dankjewel Natasja!

 7. Bedankt voor de tips, toevallig heb ik deze week wat softboxen aangeschaft, hoop dat die me door de donkere winter heen gaan helpen! x

  1. Diana zegt:

   en als dat niet helpt, verhuis je toch gewoon naar een minder donker land 😛 doe ik ook 😀

  2. Hele goede manier, zo heb je sowieso altijd controle. Eerlijk gezegd heb ik ze voor mijn portretfoto’s nooit gebruikt (wel gehad, maar weer verkocht), maar voor producten en dan zeker in de winter kun je er heel veel aan hebben.

 8. zegt:

  Super handige tips!

  Ik ben sinds kort ook wat meer bezig om mijn camera en alles daarom heen onder de knie te krijgen maar helaas kom ik vaak sites tegen die alles juist heel technisch vertellen en ik als leek kan daar weinig mee.
  Ik heb gelijk Heleen’s blog even in mijn bloglovin’ opgeslagen en ga daar van de week mooi eens even op onderzoek uit want hier kan ik wel wat mee!

  1. Top dat je de tips handig vind Marianne.
   Leuk dat je m’n blog hebt opgeslagen, na de vakantie komen er weer lekker veel nieuwe artikelen bij.

 9. Ohh ik kan zoooo lang rondkijken op de site van Heleen! Haar tips zijn zoo handig! Dit artikel ga ik denk ik ook maar ergens opslaan, heel handige vragen heb je gesteld ! En die tips onderaan vind ik ook fantastisch. Ik heb zelf geen spiegelreflex camera, maar een systeemcamera. Ik kan dus eigenlijk net iets minder met mijn camera, maar toch heb ik heel veel aan alle tips. Zelf bewerk ik graag via PicMonkey 🙂

  ♥♥♥

  1. Dankje Saskia!
   Met PicMonkey kun je inderdaad best veel en is een super fijn hulpmiddel als je nu (nog) geen totale controle hebt.
   Je weet dit dan ook van tevoren en kunt je hierop instellen en richten op wat je wel kunt: rekening houden met het licht bijvoorbeeld.

 10. zegt:

  Super fijn stuk! Kan ik mooi gaan uitproberen met mijn nieuwe camera. En ik ga ook een kijkje nemen op de site van Heleen 🙂

  1. Welkom Sabine, leuk dat je reageert! Heel veel plezier en succes morgen.

 11. zegt:

  Wat een handig artikel en prachtige foto’s! Ik ga de tips zeker uitproberen 🙂

  1. Dankje Biana. Diana en ik krijgen graag een seintje als je nieuwe foto’s hebt gemaakt met deze tips in je achterhoofd.

 12. zegt:

  Heel tof artikel en hele handige tips!

  1. Dankjewel Suzanne. Heel veel plezier en succes bij je komende shoots 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *