Fotograferen op donkere dagen + winactie!

tips fotograferen met weinig licht

tips fotograferen met weinig licht

 

Een tijd geleden – toen het nog zomer was in Nederland – heeft Heleen al een gastblog geschreven voor eiland-meisje.nl. Toen hebben we het gehad over fotograferen in fel zonlicht. Ikzelf zou genoeg hebben aan die post. Maar het merendeel van jullie woont in Nederland. En laat het daar nu net iets minder licht en zonnig zijn. Dus heb ik haar dit keer gevraagd om een artikel te schrijven over fotograferen op donkere dagen. Want ook op die dagen wil je mooie foto’s, en niet van die grauwe foto’s.

Heleen is fotografe van beroep, en is degene die mij van de automatische stand heeft gehaald. Ja, op het begin fotografeerde ik alles op de automatische stand. Lekker makkelijk. Maar dankzij haar blog heb ik eindelijk zelf de controle over mijn camera en weet ik hoe je mooie foto’s kan maken. Heleen heeft momenteel ook een boek uitgebracht. Meer daarover onderaan dit artikel. En ook hoe je dat boek kunt winnen.

 

Maar nu eerst Heleen aan het woord:

Heerlijk natuurlijk, om die mooie foto’s te zien van het paradijsje waar Diana ons jaloers mee wil maken. Maar hoe maakt de rest, in ons koude kikkerlandje fatsoenlijke foto’s als het al bijna donker is om half 5?

Diana heeft me gevraagd om na deze blogpost over fotograferen in fel licht nu het tegenovergestelde te doen: uitleggen hoe je alsnog mooie foto’s kunt maken als het donker is.

Vandaag laat ik je aan de hand van een aantal voorbeelden zien dat dat echt niet zo moeilijk hoeft te zijn.

Een korte disclaimer vooraf: ik werk met natuurlijk licht en gebruik geen lampen. Dit is mijn persoonlijke stijl, uiteraard is er niets mis met het gebruik van lampen. Ik houd alleen ontzettend van het gemak en vooral van de look die natuurlijk licht heeft. Doe vooral wat jij fijn vindt. In deze blogpost hebben we het dus alleen over natuurlijk licht.

Wat wil je voorkomen?

Net als vorige keer beginnen we met de vraag: wat willen we eigenlijk voorkomen? Het grootste probleem op een donkere dag is… donkere foto’s.

Dit klinkt natuurlijk nogal voor de hand liggend, maar als je het zo simpel zegt is de oplossing ook vrij simpel: zorgen dat we meer licht in onze foto’s krijgen.

 

fotograferen op donkere dagen

^^ iso 1000 – diafragma f2.5 – sluitertijd 1/160

 

De voordelen van minder licht

Geloof het of niet: donkere dagen hebben ook een voordeel. Minder licht geeft meer drama en dat kan ontzettend mooie effecten geven. Als ik bij deze foto ontzettend veel licht zou hebben van meerdere kanten zou deze foto heel anders uitgepakt zijn.

 

voorbeeld verschil iso waarde

^^ Voorbeeld uit het boek. 

Iso en licht

In het voorbeeld hierboven (dat je ook in het boek zult vinden) zie je wat een verschil ISO waarde kan maken zonder verdere instellingen aan te passen.

Misschien ben je een beetje bang om je ISO waarde aan te passen omdat je ruis wilt voorkomen. Iedere camera is anders en mijn tip is altijd: ga eens op verschillende momenten verschillende onderwerpen fotograferen met telkens een hogere ISO waarde. Ga eens uitproberen tot hoe ver jouw camera mooie foto’s maakt zonder ruis. Bekijk ze op je laptop om zo goed te kunnen zien tot hoever je kunt gaan in verschillende situaties.

 

tips-fotograferen-donkere-dagen

^^ iso 1000 – diafragma f2.5 – sluitertijd 1/160

 

Je ziet dat ik bij deze foto precies dezelfde instellingen heb laten staan. Dat kan tijdens jouw shoot natuurlijk heel anders zijn. Het betekent alleen dat ik blijkbaar passende instellingen heb gekozen voor deze (niet al te grote) ruimte en daar houd ik het voor nu dus ook bij.

De bron van het licht

Ook heel belangrijk is de plek van het licht. Waar komt het licht vandaan? Zorgt het voor schaduw op een gezicht of harde schaduwen op een product? Verplaats je onderwerp net zolang tot je genoeg licht hebt op het voor jou belangrijkste onderdeel.

 

foto's maken met weinig licht.

^^ Iso 200 – diafragma f1.8 – sluitertijd 1/50-

 

Focus

Over het belangrijkste onderdeel gesproken. Je oog wil graag direct weten waar het naar moet kijken op een foto. Scherpte diepte kan hierbij helpen, maar licht is ook heel erg belangrijk.

Mijn uitgangspunt is: focus op het gezicht als het om een persoon gaat en kijk bij een product wat het belangrijkste is.

Zorg dat daar het meeste licht op valt. Je ziet ook direct dat ik mijn ISO waarde heb teruggehaald naar ISO 200. Simpelweg doordat ik dichter bij het raam kom en dus veel meer direct licht heb.

Volgorde van werken

Oke, de ISO waarde is dus bepaald: 200. Met het ISO instellingen begin ik altijd. Het is de simpelste instelling en blijft tijdens de meeste shoots gelijk. Dat dit niet altijd zo hoeft te zijn bewijst deze fotoshoot, maar over het algemeen laat ik ‘m lekker staan zodra ik ‘m bepaald heb.

Daarna ga ik kijken wat voor mij nu het belangrijkste is: diafragma of sluitertijd.

Allebei hebben ze effect op het licht, maar diafragma zorgt ook nog eens voor scherpte diepte en met sluitertijd kan ik kiezen voor veel of weinig beweging in m’n beeld.

In dit geval is er geen reden voor beweging in m’n foto en wil ik wel graag scherpte diepte en dus kies ik voor f1.8.

Dus: m’n ISO waarde staat ‘maar’ op 200 & m’n f1.8 diafragma zorgt voor veel licht. Ik kies ervoor om de ISO waarde te compenseren met de sluitertijd: 1/50. Dit betekent dat er een vrij lange tijd licht op de lens komt.

In het boek vind je hier meer voorbeelden van en bespreken we alledrie de onderdelen van de belichtingsdriehoek uitgebreid. Voor nu onthoud je de volgorde van werken met dit stappenplan:

 

camera instellingen bij weinig licht

 

Manuele stand

Op de automatische stand had ik dit beeld nooit voor elkaar gekregen. Als je mooie foto’s wilt maken is het heel belangrijk dat je controle krijgt over je camera.

Dit hoeft echt niet moeilijk te zijn: als ik het kan als niet nerd, kun jij het ook.
Heb je vragen? Stel ze gerust en Diana en ik zullen ons best doen je vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.


 

Winactie:

In het boek ‘Fotografie voor niet nerds’ legt Heleen heel duidelijk uit hoe je mooie foto’s maakt. En dat op een manier zodat jij en ik – niet fotografen – het ook snappen. Niks moeilijk en technisch gedoe. Maar juist simpel en duidelijk uitgelegd hoe je nu die perfecte foto maakt.

Hier kun je alvast een kijkje nemen wat je zoal in het boek terug kunt vinden.

Wil jij dit boek winnen? Dat kan. Want ik mag er 1 weggeven. Laat hieronder even een reactie achter met waarom jij het boek graag wilt winnen, en dan kies ik volgende week – 8 februari – de winnaar uit.

* Zorg dat je een juist mail adres achter laat, zodat ik contact met je op kan nemen.

* Mocht je gewonnen hebben, en niet binnen een week reageren op mijn mail, dan kies ik een andere winnaar.

* Al het beeldmateriaal is eigendom van Heleen.

 

 

38 reacties

 1. Diana zegt:

  Super leuk dat jullie allemaal meededen met de winactie. De winnaar heeft ondertussen een mailtje gehad.

 2. Iedereen nogmaals heel erg bedankt voor het reageren! Ik heb ze allemaal gelezen, maar ben ziek geweest en heb nog geen tijd gehad om iedereen persoonlijk een berichtje terug te sturen. Maar dus wel super tof dat jullie zoveel reacties hebben achtergelaten 🙂

 3. zegt:

  Wat een super handig artikel! Meteen gesaved! Ik ben de laatste tijd bezig om mijn (product)fotografie te verbeteren. Een tijdje geleden heb ik daarom lessen genomen in compositie en belichting. Maar mijn camera staat stiekem nog steeds wel vaak op de automaat. Dit boek klinkt als een droom en ik zou em héél graag winnen. xxx

 4. Wat een fijn artikel! Ik vind het soms wel erg lastig om foto’s te maken als het wat donkerder is, omdat ik niet echt een nerd ben op fotografie gebied. Toen ik een paar weken geleden naar buiten ging om foto’s te maken van de sneeuw kwam ik er opnieuw achter hoe heerlijk ik het vind om foto’s te maken. Het geeft zo’n rustig gevoel, en toen besloot ik dat ik heel graag mijn skills zou willen verbeteren. Dus, ik zou het boek super graag winnen!

 5. zegt:

  Erg handige tips! Ik ga zeker toepassen want ik heb een hele donkere kamer. Bij mijn kamer zit geen raam want het is een soort gangetje die naar een andere kamer loopt. Bedankt voor je tips!!

  Liefs Calista

 6. zegt:

  Ook hier iemand die van de automatische piloot af moet. De ene keer is een foto fantastisch en denk ik: laten prima zo. Maar een andere keer schiet ik er tientallen maar is geen een foto goed en op zulke momenten vraag ik mij af waarom ik niet meer speel met mijn camera mogelijkheden.
  Ik heb zeker al iets aan jouw tips gehad van hier boven.

  Daarom zou ik het boek willen winnen.

 7. zegt:

  Superhandige tips. Ik wil al jaren overstappen ‘zelf fotograferen’, maar mijn camera staat helaas nog steeds op de automatische stand, terwijl ik er zo veel meer mee kan doen! Deze zomer ga ik roadtrippen in Amerika en daar wil ik fantastische foto’s maken. Het boek zou ik heel goed kunnen gebruiken tijdens mijn voorbereidingen 🙂

 8. Wat een goede tips! Ik ben zelf nog best een noob op fotografie gebied en dat zou ik graag wat minder willen worden haha!
  Diafragma’s heb ik nu redelijk onder de knie maar de staat naar ISO is nog een beetje lastig voor mij.
  Ik zou het daarom super leuk vinden om het boek te mogen ontvangen zodat ik weer stapjes kan gaan maken op weg naar betere foto’s!
  X

 9. Mandy zegt:

  Wat een super blog! Echt een hoop goede tips!
  En ik zou het boek heel graag willen winnen om nog meer simpele tips te krijgen om beter te fotograferen,
  fotografie staat nu voor mij op een laag pitje omdat ik er niet echt verder mee kom ondanks dat ik het wel heel leuk vind.
  Dit boek zal mij zeker helpen om het fotograferen weer op te pakken. =)

 10. zegt:

  Eerst even een reactie op je blog! Mooi omschreven hoe jij met licht speelt in je foto’s! Dat trekt mij direct enorm! Ik vond je blog via via en met veel plezier je artikel gelezen! Die reactie wilde ik je sowieso geven maar toen las ik de win actie en daar wil ik uiteraard ook erg graag aan mee doen! Ik ben super benieuwd naar het boek en zou het dolgraag willen lezen! Waarom? Ik ben(was) graag bezig met fotografie maar door de gezinsdrukte met 5 lieve kanjers lukt het mij niet goed meer om de tijd te vinden. De tijd om er weer eens lekker voor te gaan zitten en mij erin te verdiepen… en vooral lekker aan de slag te gaan! Een hobby weer op te pakken! Met dit boek ‘Fotografie voor niet nerds’ zou het toch mogelijk moeten zijn om met weinig tijd toch tijd voor mij zelf te kunnen vinden? I hope so!

  Met vriendelijke groeten!

 11. Handige tips!

 12. Marianne zegt:

  Qua fotograferen lukt het mij maar niet om de belichting en de iso telkens goed te krijgen.
  Vaak is het veel wisselen met instellingen en dan lukt het vaak nog niet om de foto echt naar mijn zin te krijgen.
  Ik zou het boek graag willen winnen omdat ik dus een echte niet nerd ben 😛
  Ik lees vel over fotografie en probeer tutorials maar die zijn vaak net even te ingewikkeld of te technisch om het ook duidelijk in mijn hoofd te krijgen,het boek zou daarom echt een hele toffe aanwinst zijn voor mij!

 13. Fay zegt:

  Ongeveer een jaar geleden heb ik gefotografeerd met een Canon spiegelreflex maar heb hem met spijt weggedaan. Nu ben ik weer van plan om een nieuwe te kopen en dan zou het leuk zijn om gelijk goed te kunnen beginnen. Ik had altijd nogal moeite om in het donker te fotograferen, daarom zou dit boek super handig en leerzaam zijn!

 14. Roos zegt:

  Ik zou dit boek graag willen winnen. Sta momenteel ook op de automatische piloot lekker veilig! Maar lijkt me fantastisch als ik met mn spiegelreflex nog mooiere fotos kan maken. Ben nl ook addicted aan t vastleggen van momenten

  1. Zo, jij bent er vroeg bij Roos! 😀 Begrijpelijk hoor, maar even kennis opdoen en daarna altijd controle is eigenlijk altijd leuker dan veilig, toch?

 15. zegt:

  Wat een geweldige tips! Ik vind fotograferen in het donker namelijk erg lastig, terwijl ik er well vaak mee te maken heb i.v.m schooltijd etc.

  Het lijkt me super tof om het boek te winnen! Op sommige vlakken van fotografie ben ik een echte noob en ik wil graag meer leren! Ik ben benieuwd!

  Iedereen veel succes met de winactie en Heleen heel erg bedankt voor de tips!

  xxx

  1. Het is echt heel goed te doen Yvonne! Je moet alleen even weten wat je camera kan en wat de look is die je wilt bereiken. Succes!

 16. Wat een ontzettend fijn artikel is dit zeg! Ik heb een tijdje modelfotografie gedaan, maar nu ik meer met recepten bezig ben, merk ik dat het toch wat anders werkt qua licht enzo! Ik zou het boek graag winnen, zodat het me hiermee kan helpen. En ik mijn modelfotografie kan blijven verbeteren natuurlijk, want het lijkt me heel zinnig voor alle mogelijke fotografie 🙂

  1. Thanks Annemieke! Leuke blog heb je. Die laatste post, over je all time favourites met Lisa, heb je die toevallig in Barendrecht gemaakt? Ben nu wel erg benieuwd 🙂

 17. Wat een verdomd handig artikel!!
  En verdorie.. ik ben wel een nerd, maar nog een noob op fotografie gebied dus zou hem graag willen winnen haha! Dan kan ik ook daar een nerd in zijn 😉

  1. Wat een verdomd leuke reactie 🙂 Het lijkt me inderdaad wel slim om consistent om te gaan met het je ‘nerd schap’

 18. zegt:

  Wat een heerlijke post, ik ga eens aan de gang met die iso instellingen. Ik ben namelijk echt een ramp met fotograferen. Ik zou het ook leuk vinden om Fotografie voor niet-nerds te winnen, lijkt me een heel fijn boek om mezelf eens bij te spijkeren.

  1. Bedankt voor je reactie Neelke (leuke naam ook zeg!) Je ISO instellingen zijn echt een goed startpunt om mee te beginnen. Er zit lekker veel logica in én het doet heel veel = win win in mijn boekje – see what I did there 😉 –

 19. Veel goede info! Dankjewel. Ik pak even m’n notitieboekje 😉 X

  1. Bedankt voor je comment Femke. Ik zou inderdaad maar je notitieboekje erbij pakken. En als je nog vragen hebt, weet je dat je dat je altijd bij je fotografie coach terecht kunt 😉

 20. zegt:

  Aah wat tof! Ik ben elf druk bezig met fotograferen en tips zijn altijd welkom. Daarom zou ik het boek willen winnen. En omdat het waarschijnlijk een heel fotogeniek boek is. Ook leuk om neer te zetten 🙂 Ik vind het model op deze foto’s overigens heel mooi. Liefs

  1. Leuk om te lezen dat je zelf al lekker aan het experimenteren bent. Het enige dat je nodig hebt is een beetje basiskennis zodat je weet waar je moet beginnen en dan is oefenen inderdaad het beste (en leukste) dat je kunt doen. Ik wil je er trouwens wel even op wijzen dat het om een ebook gaat. Maar ik heb natuurlijk rekening gehouden met de lovers van papier en heb bepaalde pagina’s daarom printable gemaakt.

 21. zegt:

  Prachtige foto’s! Ik vind het zelf idd eng om te experimenteren met de ISO, denk dat ik zeker veel aan het boek zal hebben want ik wil op gebied van (product) fotografie mezelf echt meer aanleren. Ga heel hard duimen in elk geval 🙂

  1. Thanks Sabine! Ik zal voor je mee duimen 🙂 Product fotografie lijkt simpel, maar het is vaak een precies werkje. Met een paar basisregels in je achterhoofd maak je het jezelf een heel stuk makkelijker, dus dat komt helemaal goed.

 22. zegt:

  Wat interessant weer! Toen ik aan het lezen was dacht ik al: ik moet echt dat boek hebben hahaha. Wij heb sinds een halfjaar een nieuwe camera en fotograferen nog steeds op standje automatisch. Ik heb echt een beetje hulp nodig met instellen per foto. Dus ik doe heel graag mee aan de winactie! Mocht het je je nu al afvragen: het kan opgestuurd worden naar mijn ouders, die komen dit jaar naar Colombia!

  1. Je bent niet de enige hoor Sabine! Het is natuurlijk wel een beetje zonde, maar gelukkig is het snel op te lossen 🙂 Het gaat om een digitaal boek, dus als je ‘m wint is ie supersnel bij je 🙂

 23. Ik kan helaas niet alles instellen en dat maakt het toch een stuk lastiger!

  1. Hey Eilish! Je moet het in dat geval inderdaad wat meer hebben van compositie. Je breng me gelijk op ideeën voor blogposts 🙂

 24. zegt:

  Hoi hoi!

  Met mijn nieuwe camera is foto’s maken toch nog vrij lastig. Ik ben echt een beginneling. Het lijkt me erg leuk om het boek te winnen. Ik heb een eigen opvang en heb 14 lieve kindjes die ik graag op de foto zet(Leuk voor later!).
  De tips voor in het donker kan ik erg goed gebruiken want ik heb zeker soms met weinig licht inval te maken.

 25. Ik hoorde al eerder over dit boek en was al van plan het aan te schaffen.
  Ik wil dringend zelf mooie foto’s leren maken voor mijn blog, voorlopig vraag ik het nog steeds aan een vriendin.
  Hopelijk ben ik de gelukkige!
  Liefs
  Lynn

  1. Leuk om te horen Lynn! Ook al is het misschien gezellig, ik snap dat je liever zelf controle wilt. Gelukkig is dat heel goed te doen hoor 🙂

 26. Kristel zegt:

  Net aangesloten bij een fotoclub, dus ik kan het duwtje in de rug in de vorm van een boek wel gebruiken!

  1. Leuk! Heel veel succes met oefenen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *