Ik kwam er laatst achter dat ik nog geen receptje heb gedeeld van een gezonde bananenbrood. Raar, want dat is mijn favoriete baksel!
Ik vind bananenbrood wel niet echt de juiste naam. Want het smaakt helemaal niet naar brood. Althans de mijne niet! Deze gezonde bananenbrood heeft meer weg van cake. En hij is dan ook ontzettend veelzijdig. Je kan dit als ontbijt eten, maar ik heb het ook wel eens op een verjaardag geserveerd.
En op die verjaardag viel die nogal in de smaak. Want de bananenbrood was op, maar ik had nog wel bijna een hele taart over. Dat was niet de bedoeling. Ik wilde eigenlijk de ochtend erna nog bij m’n ontbijt. Maja, dat zeg je ook niet tegen je visite.
Nee sorry, die wil ik morgen bij me ontbijt, neem maar een stukje appeltaart.
Gelukkig is het niet zo veel werk om te maken. dus er stond zo weer een nieuwe klaar. En ik zal het receptje met jullie delen. Lief he!
Recept gezonde bananenbrood:
Ingrediënten:
- 3 kleine bananen (of 2 grote)
- 150 gram havermoutmeel
- 50 gram kokosrasp
- 2 eieren
- 150 gram magere kwark
- 2 theelepels bakpoeder
- 2 theelepels kaneel
- Snufje zout
Optioneel:
- Noten
- Cacao nibs
- Gojibessen
- Blauwe bessen, frambozen, of ander fruit
- kokosrasp
- Pinda’s
- Pompoen-, zonnebloem pitten
- Cacao (hallo, chocolade bananenbrood!)
- enz
Hoe maak je deze gezonde bananenbrood?
verwarm de oven voor op 150 graden Celsius.
De aller makkelijkste manier is om gewoon het hele handeltje in de keukenmachine te gooien, zodat die er voor jou een glad beslag van maakt.
Heb je geen keukenmachine? Geen nood! Roer eerst alle drogen ingrediënten door elkaar. doe alle natte ingrediënten bij elkaar in de blender of – mocht je die ook niet hebben – in een kom en mix met een staafmixer. Roer nu het natte en droge mengsel door elkaar.
Nu kun je de optionele ingrediënten toevoegen. Roer er wat noten door, of blauwe bessen, net dat gene wat jou lekker lijkt. Ikzelf heb er niets door geroerd, maar heb bananenplakjes bovenop gelegd met wat kaneel en kokosrasp.
Bekleed dan een ovenschaal met bakpapier en doe daar het beslag in. Zet nu de bananenbrood in de oven voor 45 – 50 minuten.
Laat hem daarna even een beetje afkoelen voordat je hem gaat snijden. Dat snijdt wat makkelijker. Oke, vooruit, een klein stukje kun je er best meteen afsnijden.
Wat is jullie favoriete baksel?
23 reacties
ik vond een heerlijk lekker recepten daar hou ik van vooral brood en taart
Vandaag gemaakt, smaak is goed, maar hij bleef plat. Foto is heel anders dan mijn resultaat.
Ik heb volle kwark gebruikt en havermout gemalen. Kan het daaraan liggen?
Bananenbrood is klaar, maar van binnen is het smeuig/erg vochtig. Hoort dit zo?
Mijn brood is niet gerezen waar kan dat aan liggen
Hoi Diana,
Inderdaad heerlijk brood. Alleen ook bij mij niet gerezen.
Heb ipv bakpoeder wijnsteenbakpoeder gebruikt., maakt dat misschien verschil.
Hoi Diana,
Is er in de AH op Curaçao magere kwark verkrijgbaar? 😀
Gr.
Bij mij is het brood helemaal plat gebleven. En nattig. Heb het bakpoeder gecheckt, maar dat was nog prima qua datum.
Bij mij hetzelfde probleem
Ziet er heerlijk uit! Een vraagje: ik wil het graag maken voor iemand die alleen zachte dingen kan eten (kaakproblemen), is dit geschikt? (aangezien je het met cake vergelijkt klinkt het zacht, maar het ziet er toch een beetje hard uit op de foto). Alvast bedankt en ik hoor het graag!
hoi Saskia, de bananenbrood is gewoon zacht. ik denk dat iemand met kaakproblemen deze wel kan eten.
Hoi Diana!
Ik heb alle ingrediënten klaar staan, het lijkt me heerlijk! Alleen vroeg ik me af of je de kaneel en kokosraspt bij ingrediënten alleen gebruikt om er op te doen of moet dit door de mix?
Ik wil het recept graag maken, maar kan ik het brood ook invriezen?
Dit ziet er lekker uit. Ik ga het van het weekend uitproberen. Zou ik de magere kwark ook kunnen vervangen door griekse yoghurt?
dankjewel 🙂
ik durf dat niet met zekerheid te zeggen, maar ik denk het wel . Ik zou het zelf iig wel gewoon proberen haha, maar dan zou ik ook nog een lepel honing toevoegen (aangezien yoghurt zuurder is dan kwark) laat je me weten hoe die geworden is? ben wel benieuwd.
[…] Bananenbrood […]
[…] al te gezond. Maar zoals me ook gelukt is om een gezonde versie van een carrot cake , brownie en bananenbrood te maken, is het ook gelukt om een gezonde cheesecake te […]
Dat ziet er lekker uit zeg!
Ik heb al te lang geen bananenbrood meer gemaakt…tijd om het weer eens te doen. Die quote; geweldig 🙂
Oe dit lijkt me echt heel lekker, krijg er meteen trek van 🙂
Dit ziet er heerlijk uit! Nu krijg ik honger haha.
XxX
dit is zo lekker had mijn zus ook gemaakt laatst! <3 wij hadden er nog een healthy jam bij!
Oeh dit lijkt me echt héél lekker! Zou dit ook gewoon in een cakevorm kunnen denk je? Dat doet natuurlijk wel iets met het aantal minuten dat het in de oven moet of niet?
hoi kim, ’t is ook heel lekker 🙂 en je kan hem ook gewoon in een cakevorm maken. ik denk dat de baktijd niet veel zal verschillen met deze. je kan altijd even met een sate prikker controleren of die droog is van binnen.
X diana
Wauw dat ziet er heerlijk uit! Heb het nog nooit gemaakt, dacht altijd dat het heel ingewikkeld zou zijn, maar dat valt best mee zo te zien. Ga het zeker een keer maken. Heel erg bedankt voor het recept 🙂