Gezonde bananenbrood

Ik kwam er laatst achter dat ik nog geen receptje heb gedeeld van een gezonde bananenbrood. Raar, want dat is mijn favoriete baksel!

Ik vind bananenbrood wel niet echt de juiste naam. Want het smaakt helemaal niet naar brood. Althans de mijne niet! Deze gezonde bananenbrood heeft meer weg van cake. En hij is dan ook ontzettend veelzijdig. Je kan dit als ontbijt eten, maar ik heb het ook wel eens op een verjaardag geserveerd.

En op die verjaardag viel die nogal in de smaak. Want de bananenbrood was op, maar ik had nog wel bijna een hele taart over. Dat was niet de bedoeling. Ik wilde eigenlijk de ochtend erna nog bij m’n ontbijt. Maja, dat zeg je ook niet tegen je visite.

Nee sorry, die wil ik morgen bij me ontbijt, neem maar een stukje appeltaart.

Gelukkig is het niet zo veel werk om te maken. dus er stond zo weer een nieuwe klaar. En ik zal het receptje met jullie delen. Lief he!

Recept gezonde bananenbrood:

Ingrediënten:

  • 3 kleine bananen (of 2 grote)
  • 150 gram havermoutmeel
  • 50 gram kokosrasp
  • 2 eieren
  • 150 gram magere kwark
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 theelepels kaneel
  • Snufje zout

Optioneel:

  • Noten
  • Cacao nibs
  • Gojibessen
  • Blauwe bessen, frambozen, of ander fruit
  • kokosrasp
  • Pinda’s
  • Pompoen-, zonnebloem pitten
  • Cacao (hallo, chocolade bananenbrood!)
  • enz

Hoe maak je deze gezonde bananenbrood?

verwarm de oven voor op 150 graden Celsius.

De aller makkelijkste manier is om gewoon het hele handeltje in de keukenmachine te gooien, zodat die er voor jou een glad beslag van maakt.

Heb je geen keukenmachine? Geen nood! Roer eerst alle drogen ingrediënten door elkaar.  doe alle natte ingrediënten bij elkaar in de blender of – mocht je die ook niet hebben – in een kom en mix met een staafmixer. Roer nu het natte en droge mengsel door elkaar.

Nu kun je de optionele ingrediënten toevoegen. Roer er wat noten door, of blauwe bessen, net dat gene wat jou lekker lijkt. Ikzelf heb er niets door geroerd, maar heb bananenplakjes bovenop gelegd met wat kaneel en kokosrasp.

Bekleed dan een ovenschaal met bakpapier en doe daar het beslag in. Zet nu de bananenbrood in de oven voor 45 – 50 minuten.

recept gezonde bananenbrood

Laat hem daarna even een beetje afkoelen voordat je hem gaat snijden. Dat snijdt wat makkelijker. Oke, vooruit, een klein stukje kun je er best meteen afsnijden.

Wat is jullie favoriete baksel?

Meer gezonde recepten? 

Follow

Diana

Praat gezellig mee

22 reacties op “Gezonde bananenbrood

  1. Rina vd Meulen

    Vandaag gemaakt, smaak is goed, maar hij bleef plat. Foto is heel anders dan mijn resultaat.
    Ik heb volle kwark gebruikt en havermout gemalen. Kan het daaraan liggen?

    Reply
  2. Mireille

    Bananenbrood is klaar, maar van binnen is het smeuig/erg vochtig. Hoort dit zo?
    Mijn brood is niet gerezen waar kan dat aan liggen

    Reply
  3. Atie

    Hoi Diana,
    Inderdaad heerlijk brood. Alleen ook bij mij niet gerezen.
    Heb ipv bakpoeder wijnsteenbakpoeder gebruikt., maakt dat misschien verschil.

    Reply
  4. Mieke

    Bij mij is het brood helemaal plat gebleven. En nattig. Heb het bakpoeder gecheckt, maar dat was nog prima qua datum.

    Reply
  5. Saskia

    Ziet er heerlijk uit! Een vraagje: ik wil het graag maken voor iemand die alleen zachte dingen kan eten (kaakproblemen), is dit geschikt? (aangezien je het met cake vergelijkt klinkt het zacht, maar het ziet er toch een beetje hard uit op de foto). Alvast bedankt en ik hoor het graag!

    Reply
    1. Diana Post author

      hoi Saskia, de bananenbrood is gewoon zacht. ik denk dat iemand met kaakproblemen deze wel kan eten.

      Reply
  6. Marjolein

    Hoi Diana!

    Ik heb alle ingrediënten klaar staan, het lijkt me heerlijk! Alleen vroeg ik me af of je de kaneel en kokosraspt bij ingrediënten alleen gebruikt om er op te doen of moet dit door de mix?

    Reply
  7. Aniek

    Dit ziet er lekker uit. Ik ga het van het weekend uitproberen. Zou ik de magere kwark ook kunnen vervangen door griekse yoghurt?

    Reply
    1. Diana Post author

      dankjewel 🙂

      ik durf dat niet met zekerheid te zeggen, maar ik denk het wel . Ik zou het zelf iig wel gewoon proberen haha, maar dan zou ik ook nog een lepel honing toevoegen (aangezien yoghurt zuurder is dan kwark) laat je me weten hoe die geworden is? ben wel benieuwd.

      Reply
  8. Pingback: havermout meel. hoe maak je het zelf - eiland meisje

  9. Pingback: Recept gezonde cheesecake - eiland meisje

  10. Kim Elisa

    Oeh dit lijkt me echt héél lekker! Zou dit ook gewoon in een cakevorm kunnen denk je? Dat doet natuurlijk wel iets met het aantal minuten dat het in de oven moet of niet?

    Reply
    1. Diana Post author

      hoi kim, ’t is ook heel lekker 🙂 en je kan hem ook gewoon in een cakevorm maken. ik denk dat de baktijd niet veel zal verschillen met deze. je kan altijd even met een sate prikker controleren of die droog is van binnen.
      X diana

      Reply
  11. Celeste

    Wauw dat ziet er heerlijk uit! Heb het nog nooit gemaakt, dacht altijd dat het heel ingewikkeld zou zijn, maar dat valt best mee zo te zien. Ga het zeker een keer maken. Heel erg bedankt voor het recept 🙂

    Reply