Ik schaam me kapot!

Gisteren zat ik al te twijfelen of ik hier niet een stukje over moest schrijven. Ik durfde niet. Bang voor negatieve reacties. Maar toen ik vanmorgen weer van die belachelijke reacties las op het internet, kon ik het niet meer negeren .

Ik schaam me kapot.

Dat er serieus landgenoten zijn die blij worden van het nieuws dat er 800 vluchtelingen verdronken zijn. Die roepen ‘opgeruimd staat netjes’. Die graag die paar overlevenden zo snel mogelijk willen ‘retourneren’. Alsof het een pakketje is. Dat kan ik me gewoon echt niet voorstellen. We hebben het hier over mensen levens. Er zijn 800 mensen verdronken!

Ik snap heel goed, dat niet heel Afrika hier heen kan komen, maar om dan blij te zijn als zo’n boot vol met mensen kapseist? Ik denk dat je dan echt heel ziek in je hoofd bent.

Stel je eens voor dat je zelf ooit op de vlucht moet slaan? Is het dan ook ‘opgeruimd staat netjes’, als je je eindbestemming nooit haalt?

Echt bah, ik heb er niet eens woorden voor. En ik ben heel blij dat ik eind dit jaar weg ben hier uit Nederland. Ik geef met veel plezier mijn plekje in dit land af aan iemand die het nodig heeft. Want die mensen hébben het nodig. Ze laten echt niet voor de lol alles achter. En ze wagen ook zeker niet voor de lol hun leven, door in een gammel overvol bootje naar Europa te trekken.

29 reacties

 1. Ik heb het al vaker gezegd, maar deze mensen roepen volgende week (4 mei) ook nog om het hardst dat DAT (WO2 dus) nooit meer mag gebeuren.

 2. zegt:

  🙂 Goed verwoord. Stiekem ben ik wel jaloers dat jij naar Curacao kan vertrekken.

  1. Maaike zegt:

   Belachelijk idd maar hier op Korsou is het niet beter. Hier wonen ook veel leeghoofden. Daarnaast zul je als blank Nederlands meisje zien dat dingen niet zo vanzelfsprekend zijn als dat ze in Nederland zijn. Slavernijverleden en discriminatie ga je hier vaak tegenkomen.
   Elk land heeft zijn voor- en nadelen. Ik ben Nederland pas gaan waarderen toen ik er weg was.

   1. Diana zegt:

    ja, helaas heb je overal van die leeghoofden. ik snap het gewoon echt niet hoe sommige mensen bepaalde dingen kunnen denken, en dan ook nog zo stom kunnen zijn om het op internet te zetten.. ik ben heel benieuwd hoe ik straks tegen nederland aan ga kijken. nu vind ik het echt helemaal niets, maar wie weet kan ik dit koude kikkerlandje over een aantal jaartjes ook wel waarderen.

 3. zegt:

  Ik kan je schaamte bij mezelf herkennen. Het enige wat ik daarbij te melden heb ik dat de media altijd al een vertekend beeld heeft gegeven van wat er gebeurt in ‘onze’ wereld. Daarom kijk ik al standaard geen journaal meer op tv. Ik volg de hoogtepunten wel via online media op mijn ethische termen.

  Love,
  Stéphanie

 4. zegt:

  Daar stoor ik me ook echt zo vaak aan! Sommige mensen zijn echt harteloos en denken echt niet na over wat voor onzin ze uitkramen!

 5. zegt:

  Ik snap je frustratie zo goed. Ik las ook een artikel over alle reacties die er op internet over deze ramp geplaatst worden en ik kan er gewoon niet over uit dat je zoiets denkt én het vervolgens ook nog op internet plaatst, waardoor je je dus totaal niet realiseert hoe walgelijk je reactie is (misschien ben je er zelfs wel een beetje trots op). Vreselijk. Fijn dat je je gedachtes toch gedeeld hebt! X

 6. Helemaal mee eens. Belachelijk ! Ik kan daar ook niet bij!

 7. zegt:

  Helemaal mee eens. Ik was al geschokt door het nieuws op zich, maar nog meer geschokt door de reacties… Ik schreef er vandaag ook een blog over. http://compleetgeluk.be/2015/04/21/heeft-iedereen-recht-op-geluk/

 8. Stja dat krijg je ervan wanneer er zoveel krapuul tussen die vluchtelingen zitten, dan kan ik dit soort reacties eerlijk gezegd best begrijpen. Je moet er ook rekening mee houden dat een deel van onze bevolking zelf niet veel heeft, en als ze dan horen dat die vluchtelingen alles toegeworpen krijgen dan ontstaat een zekere zin van woede.

  1. Diana zegt:

   ten eerste vind ik dat niemand hier in nederland hoeft te zeuren dat ze het zo slecht hebben. laat ze maar eens een weekje leven waar die vluchtelingen vandaan komen, dan zullen ze wel anders praten.

   en al zou je zelf helemaal niets hebben, dan nog wens je iemand niet dood. iig niet iemand met een gezond verstand. dan ben je gewoon ziek in je hoofd.

   1. Vind ik ook, maar toch zijn Nederlanders erg goed in het klagen dat ze het zo slecht hebben.

    En genoeg mensen wensen andere mensen dood, dat ze het voor zich houden is wat anders.

  2. zegt:

   En dat een vluchteling vanalles in zijn schoot geworpen krijgt, lijkt me ook behoorlijk overroepen trouwens…

   1. Stja maar dat is wel het beeld wat veel mensen momenteel krijgen, vergeet niet dat dat bed brood bad gedoe in Den Haag momenteel gaande is.

 9. zegt:

  Ik las ook zo’n artikel gisteren op de site van RTL nieuws, ook over dat ‘opgeruimd staat netjes’. Verschikkelijk!

 10. zegt:

  Toen ik de titel las, had ik al een vermoeden waar jouw artikel over zou gaan. Ongelofelijk dat sommigen soort woorden als ‘opgeruimd staat netjes’ kunnen en durven uitspreken! Überhaupt dat je zoiets kan denken… Ik ben het volledig met je eens.

 11. zegt:

  Ik ben het helemaal met je eens!
  Liefs Iep

 12. Ik denk dat bepaalde mensen niet de mogelijkheid bezitten om eens goed na te denken wat ze zeggen…

 13. zegt:

  Ik was ook ontzettend verbaasd door zulke reacties! Ken je het programma ‘Rot op naar je eigen land’? Daar worden mensen die dat soort dingen durven te zeggen geconfronteerd met de verschrikkelijke omstandigheden waar vluchtelingen vaak in verkeren. Wat voor nare gedachtes mensen toch kunnen hebben..

  1. Diana zegt:

   ken ik niet, maar klinkt wel heel interessant. ga het eens opzoeken.

 14. zegt:

  Echt verbijsterend, die reacties. Het nieuws zelf is al erg genoeg, en dan ook nog geconfronteerd worden met zoveel harteloosheid. Echt diep triest.

 15. zegt:

  Ik wist bij het lezen van de titel meteen waar je stukje overging, die reacties waren inderdaad te gemeen en kortzichtig voor woorden. Plaatsvervangende schaamte. Ik vrees alleen dat het niet typisch Nederlands is…

 16. zegt:

  Vond het ook verschrikkelijk. Wat kan de mensheid toch naar zijn 🙁 Soms vraag ik me echt af waar die kortzichtigheid vandaan komt. Waarom mensen zich zo dom voor willen doen. Of zou het geen schijn zijn?

 17. Erg he, Diana!
  Heel mooi gesproken hoor! Dat je met liefde je plekje weg geeft. Dat vind ik heel mooi gezegd!

  Je had mijn artikel al gelezen zag ik, haha.
  Ik probeer dit een beetje onder de aandacht te brengen bij de media, dus ik doe mee met de lezerscolumn in de metro. Iedereen knijpt altijd maar z’n ogen dicht als ze zoiets zien, maar ik vind dat het tijd wordt dat ook offline-mensen weten wat er gaande is!

  Liefs Sylvahna

  1. Diana zegt:

   dankjewel.
   en goed dat je jou artikel ingestuurd hebt.
   zag vandaag al behoorlijk wat artikelen over dit onderwerp voorbij komen, dus het komt denk ik wel onder de aandacht. maja, of zulke mensen er iets mee gaan doen…? ik vrees van niet.

 18. zegt:

  Ja afschuwelijk! Ik snap zulke uitspraken echt niet..

 19. zegt:

  Echt verschrikkelijk he? Ik schrok ook van de afschuwelijke reactie van sommige mensen en vooral van de hoeveelheid mensen die dat blijkbaar als acceptabel beschouwd. Soms begrijp ik mijn medemens echt niet.

 20. Ik heb ook met verbijstering sommige reacties gelezen. Het is verschrikkelijk wat er gebeurd is, de mensen die vol lof over dit noodlot spreken zijn hun paspoort ook niet waard. In geen enkel land. Het is gewoon verschrikkelijk dat je over de (verschrikkelijke) dood van een medemens zó prijzend kan praten. Walgelijk. Ik ben het compleet met je eens.

 21. zegt:

  Ik kan niet anders dan het compleet met je eens zijn.

  Het zijn juist dat soort malloten die zorgen dat het mis gaat met Nederland – niet de mensen die met de moed der wanhoop proberen te ontsnappen aan een gruwelijk bestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *