Waarom?

reacties achterlaten bij blogs - tips

Ik vraag me iets af. Waarom zijn er altijd mensen die een linkje naar hun website achter willen laten in het reactie vakje.

Begrijp me niet verkeerd, want ik ben echt hartstikke blij met elke reactie. Ook die van jou!

Maar ik snap het gewoon niet. het is toch algemeen bekend dat dat gewoon niet wordt gewaardeerd? dat mensen juist niet naar je site toe gaan als jouw linkje zo in het reactie vakje staat. Althans ik niet. en zover ik om me heen hoor, ben ik belangen na niet de enige die er zo over denkt. Dus waarom doe je dat dan?

Waarvoor denk je dat het vakje ‘website’ is? Juist, voor de URL naar jouw website. Daar vul je die in. En niet in het reactie vakje.

Hoe je dan wél mensen naar je site toe lokt? Door een goede inhoudelijke reactie te geven. Laat in je reactie zien dat je interessant bent. dat je leuk bent. en dat het de moeite waard is om jouw blog te bezoeken.

Wanneer ga ik naar de blogs van de mensen die reacties achter laten op mijn artikelen?

Als ik tijd heb, ga ik naar iedereens blog. Puur uit nieuwsgierigheid. Omdat ik de mensen wil leren kennen die mijn blog lezen. Maar die tijd heb ik helaas niet altijd. Maar zelfs als ik het druk heb, dan springen er nog altijd reacties uit waardoor ik toch even een kijkje wil gaan nemen op die blog.

Dat zijn de reacties met leuke vragen erin. Met interessante vragen. Reacties die net even anders zijn dan alle andere reacties. De reacties met een bijzonder compliment erin. Mensen die zich herkennen in mijn artikel. of juist mensen die zich totaal niet herkennen in mijn artikel.

reacties achterlaten bij blogs - tips

Dus plaats een leuke reactie, als je wilt dat mensen een kijkje nemen op je eigen site. Niemand houdt van spam.

59 reacties

 1. […] Oké, neem niet alles serieus. En vooral nummer 5 niet, want als ik iets irritant vind is het dat wel. En ik ben niet de enige, dat kun je terug lezen in de reacties op dit artikel. […]

 2. zegt:

  Ik doe dat ook echt nooit. Ik vind het ook een beetje stom, het is niet zo dat je andere blogs gaat lezen om je reactie achterlaten omdat ze door gaan klikken naar je eigen blog. Ze klikken wel als het ook gewoon in het url vakje staat, ik klik juist als ik een leuke foto zie sta die mij aanspreekt.

 3. Zelf doe ik dit nooit op WordPress blogs, maar soms wel op Blogger blogs. Ik heb namelijk zo’n 15 blogs en de woordverificatie is zo lastig dat ik gedwongen ben te reageren met mijn Google profiel. En in zo’n geval zet ik de link naar het blog waarmee ik reageer in de comment. Want anders zien mensen een enorme lijst met blogs…

  Maar op WordPress blogs is het niet nodig, en zou ik het ook nooit doen.

  1. Diana zegt:

   15 blogs :O ? hoe dan? hoe hou je die allemaal bij?

 4. zegt:

  Helaas deze keer niet met je eens ;)..ik doe het sinds kort altijd. Deed het eerder niet, maar kwam erachter dat mensen sneller klikken op de website dan op mijn naam(wat dat dan de link is naar m’n website, een leek begrijpt dat niet altijd). En ja dat heb ik van volgers vernomen.
  Ik kan me daarom hier ook niet druk om maken. Daarnaast wat ik hier ook lees zijn idd de buitenlandse volgers, die zijn het gewend.
  Maargoed ieder zo zijn ergenis, gelukkig.

  Laat ik m’n link hier maar niet achte zetten ;).. liefs!

  1. Diana zegt:

   haha doe maar niet nee 😉 jij doet dat idd altijd ja, maar ik moet wel zeggen, je reacties verder zijn wel leuk hoor! aan jou zie je ook dat je het niet alleen doet om te spammen. maar ik heb wel liever dat je t hier niet doet, dat scheelt me werk om weg te halen haha 🙂 en jouw blog bezoek ik toch wel regelmatig. Xdiana

 5. zegt:

  Héél herkenbaar! Ik heb altijd het voornemen om van iedereen die een reactie achterlaat en ook een url – in het daarvoor bestemde vakje – zijn of haar website te bekijken. Inderdaad lukt dat jammer genoeg niet altijd en pik ik ook vaak degene eruit die een interessante comment plaatsen.
  Ik vind trouwens een link achterlaten in het reactievakje écht een irritatiefactortje!

 6. zegt:

  Ik snap dat ook echt niet. Ik heb er eens een meisje op aangesproken en gezegd dat zo’n reactie als spam wordt gezien. Ze reageerde heel lief en zou erom denken. Een paar dagen later kreeg ik opnieuw een reactie van haar met twee linkjes erin. Tja, dan gaat die toch in mijn spambox. Helaas pindakaas.
  Je mag ook niet stelen of doden, maar daar hebben sommige mensen ook lak aan. Dus ik ben bang dat je altijd dat soort mensen zult houden.

 7. zegt:

  Twee maanden geleden ben ik begonnen met bloggen. En ik moet helaas ook eerlijk toegeven dat ik het in het begin ook wel eens deed, mijn site in een reactie achterlaten. Ik kende er gewoon niets van en had ook niet echt door dat ze er op zouden komen als ze gewoon op mijn naam klikten (belachelijk en dom, I know!)
  Nu ik zelf soms zo’n reacties krijg, besef ik hoe vervelend het is. Ondertussen schaam ik me dus dood omdat ik het zelf ook even heb gedaan. Ik begrijp de ergernissen nu dus heel goed! Want zoals je zegt, lijkt het of de mensen gewoon reageren opdat mensen naar hun site gaan. Geef mij ook maar goede inhoudelijke reacties, dan neem ik ook veel sneller een kijkje 😉
  Ik ga wel altijd even kijken of het een beginnende blogger is, want wie weet maken ze gewoon even dezelfde fout als ik twee maanden geleden. 🙂
  x, Lena

 8. zegt:

  Ik herken het zelf helemaal (nog) niet op mijn eigen blog dan, maar als ik niets zinnigs te melden heb na het lezen van een leuk artikel,, laat ik meestal gewoon niets achter. Of ik kijk of ik op like kan drukken ergens :).
  oh vraag me serieus af waarom ik nu wel reageer, zo inhoudelijk en leuk of origineel ben ik nu toch ook niet echt….

 9. zegt:

  Wat mij vooral daaraan irriteert is dat meestal die mensen die zoiets doen en dan als reactie schrijven : “O dat klinkt heel fijn/leuk *link naar hun blog’ ‘
  En het opvallend genoeg ook komt bij artikelen die juist praten over hoe SLECHT het product is. Dan zie je al meteen dat het niet gelezen word en het alleen word gedaan voor zelfpromotie.

 10. zegt:

  Juist! En zo is het haha. Ik vind het altijd naar lijken op ‘smeken om bezoekers’.
  Niet dat ik er zelf ervaring mee heb op mijn blog, maar wanneer ik bij andere blogs de reacties doorblader en door klik, weiger ik de sites te bezoeken die in de reactie zelf staan.

  Het hoort gewoon niet. (Punt)

 11. zegt:

  Ik begrijp dat dus ook echt niet. Of dat ze doorlinken naar een facebookgroep. I mean; why? Puur omdat je mijn blog gebruikt als marketingtool ga ik je facebookgroep of pagina niet liken. Hoe tof ik die ook gevonden had als ik daar op een andere manier terecht kwam. Principes.. En ik vind het gewoon niet netjes.

 12. zegt:

  Goed geschreven en daar ben ik het helemaal mee eens.
  ik bezoek geen blogjes, als ze een link achterlaten of ze laten een win actie achter op je blog en nog eens een mini reactie er bij.

 13. zegt:

  Ik vind het ook meeeega irritant! Het website vakje is daar inderdaad voor. Ik verwijder altijd de linkjes die in de comments worden gezet.

 14. zegt:

  En zo is het maar net. Maar er zijn een hoop wanhopige mensen in de wereld. Ook bloggers vallen daar onder 😉

 15. Vind zelf dat als iemand je blog de moeite waard is om op te reageren, dat leuk is. Welke naam of website ze ook noemen. Snap niet dat daar zo moeilijk over gedaan wordt. Als je niet wil klikken doe je het niet. Leuker dan als niemand iets achter laat toch!

  1. Diana zegt:

   maar waarom zou je je website ook nog in het reactie vakje achterlaten? als er ook een speciaal vakje is om je website achter te laten? dat snap ik gewoon niet. en echt, ik ben erg blij met elke reactie hoor, maar ik wil gewoon niet dat mijn blog gebruikt wordt om te spammen. dus ik haal het altijd weg. wat andere doen, moeten ze zelf weten. ik begrijp ondertussen wel dat sommige mensen het doen omdat het in bijv. engeland wel normaal is, maar ik zelf vind het gewoon vaag. ieder z’n mening toch 🙂

 16. zegt:

  I knooow! Zo vervelend. Op mijn blog is het nog niet echt gebeurd, maar ik vind het al vervelend als ik door de reacties op iemand anders’ blog scroll. Laat staan als het op mijn eigen blog gebeurd haha. Ik snap het nut er niet van.. Ik klik dan juist niet!

 17. zegt:

  Aan de ene kant snap ik je, andere kant totaal niet. Zoals sommige andere reacties: in het buitenland is dit heel normaal. Ik krijg veel buitenlandse bezoekers en dit gebeurd daar veel. Dat is waar ik bloggen van heb “geleerd”, dus dat is voor mij dan “normaal”. Als jij het bij mij zou doen, zou ik het mits een normaal geïnteresseerde reactie totaal niet erg vinden. Wel handig eigenlijk, zo onthoud ik je naam bij de blog. Ik weet dat Diana bij Eiland Meisje hoort. Ik probeer juist door naam + blog persoonlijk mensen te herkennen en herinneren. Als iemand zegt: kijk op mijn blog of iets in die trant, ja dat vind ik pas echt spam 😉 soms zit er gewoon een andere visie achter, zonder bijbedoelingen 😉
  X Wilmke

  1. Diana zegt:

   dit is ook gewoon alleen maar mijn mening, (en die van heel veel andere, daarom kaart ik t even aan). ik snap dat als het in het buitenland wel veel gebeurd dat je daar aan mee gaat doen ofzo.. en als iedereen het doet is het ook niet zo raar om te doen dan. ik denk alleen dat dat in Nederland minder wordt gewaardeerd, en dus misschien wel een puntje om over na te denken voor de gene die t bij nederlandse blogs ook doen. want wie weet krijgen ze juist wel meer bezoekers als ze stoppen met de link erbij zetten.
   dat herkennings-puntje snap ik wel, maar daarvoor gebruik ik gravatar. ik gebruik vrijwel overal dezelfde foto, dus op mijn social media en bij de reacties (alleen bij blogger-blogs werkt gravatar helaas niet bij mij) dan kunnen mensen mij ook herkennen.
   Xdiana

 18. zegt:

  Ik heb dat ook en vind het heel irritant ik begrijp het wel dat je het bij blogs doet die niet zo’n vakje hebben maar anders vind ik het nogal over komen alsof je heel graag bezoekers wilt. Soms benader ik mensen persoonlijk dat het reactievak er niet voor bedoelt is maar vervolgens doen ze het toch telkens weer, jammer..

 19. zegt:

  Grappig, ik vroeg me vandaag echt precies hetzelfde af. Net zoals de blognaam in het naamvak, dus bijvoorbeeld Karen van dejlig.nl of alleen dejlig. Je link wordt toch al in het websitevak genoemd?

 20. zegt:

  Ooh, herkenbaar. Gelukkig heb ik het nog nooit gedaan als beginnende blogger :-). Mijn blog mag trouwens vol”gespamd” worden met leuke reacties ;-).

 21. Herkenbaar, ik ben er ook geen fan van. Ik ga dan juist expres niet desbetreffende blog bekijken hihi.

 22. zegt:

  Amen! Ik vind dat ook altijd irritant, moet reacties waar linkjes in de tekst worden gezet eigenlijk ook gewoon aan gaan passen. Nu laat ik het vaak nog staan…

 23. zegt:

  Ik zie het probleem niet echt, als iemand af wil sluiten met Naam / Bloglink vind ik dat prima, het irriteert me niet en iemand neemt de moeite om een comment achter te laten en als zo sneller een klik erbij hebben … Maar het is wel spam als het ” neem je een kijkje op mijn site?”

 24. zegt:

  Helemaal waar, het is iets dat wat dubbel overkomt. Wel grappig dat bloggers uit bijvoorbeeld de UK dan wél voortdurend links achterlaten. Op mijn eigen blog stoor ik me er niet aan als iemand een link naar haar blog toevoegt omdat ik ook Engelse bezoekers heb en het daar “normaal” gevonden wordt. Als het een leuke reactie is, klik ik dan ook graag door 🙂

 25. zegt:

  Ik kwam dus laatst ergens in een discussie terecht waarin iemand aangaf dat heel normaal te vinden, en absoluut niet spammerig. Wist niet wat ik hoorde haha. Ik verwijder linkjes ook altijd uit reacties, tenzij het een spam je blog artikel is..

 26. zegt:

  Klopt helemaal!
  PS: mooie eenvoudige verzorgde website (blog)!

 27. zegt:

  Oh, ik kan daar ook zo slecht tegen. Ik kijk dan inderdaad extra niet niet op de blog. Linkjes kan je gewoon in het daar voor bestemde vakje plaatsen. Anders gaan ze direct de virtuele prullenbak in 🙂

 28. zegt:

  Ik begrijp wel wat je bedoeld. Het is ook fijn als het eerlijk en oprecht blijft. Ik denk wel dat het ook om het persoonlijk perspectief gaat. Misschien is het voor sommige idd normaal terwijl het voor in dit geval een hoop gewoon irritant en niet zo logisch is. Maar na je post denk ik wel dat het duidelijk is hoor! Hihi

 29. zegt:

  Hi, leuk stukje en super herkenbaar! Niet bij mijn eigen blog, daar mag de interactie wat mij betreft wel omhoog, maar zeker wanneer ik op andere blogs naar de reactie kijk zie je soms tientallen linkjes. Stiekem wil ik nog wel eens klikken wanneer de naam van de website me triggert….

 30. zegt:

  Helemaal gelijk heb je!
  Goed dat je hier aandacht aan besteed want het is echt not done!

 31. zegt:

  Hhaah, super irritant he?!

 32. Ha, eens. Hoewel ik het minder irritant vind dan mensen die alleen maar reageren om het reageren. Zodat anderen dan naar hun blog gaan. Ik ben blij met iedere reactie die ik krijg, begrijp me niet verkeerd, maar bij sommige mensen heb je het inmiddels wel door: daar zijn ze dan meteen weer, met hun reactie als “leuk artikel!” of iets dergelijks. Dan vind ik een linkje onderaan de reactie minder irritant. Tenzij het zo’n reactie is als “leuk! ik heb een leuke giveaway op mijn blog, doe jij al mee? *link*”. Dat vind ik zó irritant! Maar goed, ik heb weer genoeg gezeurd voor vandaag, haha 😉

  ♥♥♥ Saskia

  1. zegt:

   Haha ik vind ni dat je zeurt ik denk altijd voel je een artikel reageer! Voel je het niet reageer dan niet! Dan blijft het tenminste eerlijk toch 🙂

 33. zegt:

  Ik reageer soms wel eens op een blog met ‘wat leuk’ of ‘mooi’. Met een kort zinnetje dus. Puur omdat ik dat vind en niet altijd tijd/zin heb om een heel lange reactie achter te laten. En toch wil ik hen op die manier bedanken omdat ik het een goed of tof artikel vond. Daar vind ik niets mis mee. Zelf vind ik het ook leuk om te lezen dat iemand een artikel leuk of mooi vindt. En ik heb dat nog nooit ergens achter gelaten waar ik het niet meende. Maar ik zet er nooit een link bij. Daar gebruik ik het juiste vakje voor 😉

  Verder ben ik het zeker eens met dit artikel 🙂

  1. Diana zegt:

   dit zou eigenlijk ook gewoon moeten kunnen. ik zelf deed dat op het begin ook wel eens (om dezelfde reden dan jij). tot dat ik er achter kwam, dat heel veel mensen zo’n reactie achter laten als ze het artikel helemaal niet gelezen hebben. dus nu doe ik het niet meer, en vraag ik me ook altijd af of zoiemand het artikel wel gelezen heeft. al de mensen die zo’n reactie achterlaten zonder te lezen, hebben het eigenlijk verpest. en daardoor kan een ‘leuk artikel’ reactie eigenlijk niet meer. maar dat is gewoon mijn mening, je moet gewoon lekker doen waar je je zelf prettig bij voelt! doe ik ook 😉

 34. zegt:

  Ik snap het op zich wel maar zelf doe ik het nooit!

 35. zegt:

  Goed artikel!

  Als ik het bij mij zie verwijder ik het linkje uit de reactie en stuur ik die betreffende persoon een mail met waarom ik dat heb gedaan. Misschien een beetje bot maar ik bleef het soms maar zeggen/herhalen en dezelfde mensen bleven het maar doen. Gelukkig zijn het er maar een paar en als ze dan stoppen met komen, prima. Als je alleen maar naar mijn site komt om traffic voor je eigen site te genereren mag je wat mij betreft ook gewoon wegblijven.

  1. Diana zegt:

   ik verwijder ook het linkje. maar daar laat ik t verder bij. ik vind een mailtje sturen dan weer zoveel werk haha. maar idd als mensen alleen komen om hun blog te spammen, kunnen ze net zo goed wegblijven.

 36. zegt:

  Grappig dat je dit schrijft want ik heb bepaalde vaste mensen op mijn blog die dit standaard doen. Ik ga het niet weghalen of er wat van blijven zeggen maar snap zo niet waarom ze het blijven doen. Ik doe braaf mijn link in de url. Nog iets wat ik niet snap: mensen die je standaard op iedere blog en op ieder artikel ziet reageren met: Wat leuk! Mooi zeg! Klinkt goed! Waarom! Laat dan geen reactie achter want nu is het overduidelijk dat je het niet gelezen hebt. Tot zover mijn frustratie;)

  1. Diana zegt:

   haha het is frustratie-uit dag. maar idd die mensen vallen ook snel door de mand, die alleen even op elke blog ‘leuk artikel’ zetten.

 37. zegt:

  Goed artikel! Ik deed dat vroeger altijd inderdaad, maar nu ik echt gewoon weer opnieuw ben begonnen sinds september/oktober, merk ik gewoon hoe irritant dat kan zijn. Als er specifiek staat: ‘spam je blog’, prima. Maar verder vind ik het ook vervelend.

 38. zegt:

  Ik begrijp je volkomen. Ik zelf vul ook alleen de link in het bijbehorende vakje. Al wil ik wel even zeggen dat ik alleen reageer als ik een artikel interessant vind en niet omdat ik graag wil dat de blogger in kwestie naar mijn blog komt kijken.|

  1. Diana zegt:

   jup, dat sowieso. maar ik denk dat als je het artikel niet interessant vind, je ook niet het hele artikel zal lezen haha.

 39. Ik vind het ook raar dat mensen dat doen hoor. Op Facebook ook. Ik zie het als fatsoen om een ander zijn of haar ‘podium’ niet over te nemen. Uitzonderingen zijn er natuurlijk wel.

  1. Diana zegt:

   idd, het is ook gewoon niet netjes om te doen. en uitzonderingen zijn er altijd. mensen die een link neerzetten die ook echt wat toevoegt (bijvoorbeeld als ze zelf/of iemand anders er ook een artikel over hebben geschreven en willen laten zien) dan laat ik die wel altijd staan.

 40. zegt:

  Ik snap wel wat je bedoelt, zelf kan ik me hier niet zo aan storen!
  Liefs

 41. zegt:

  Mensen die dat doen verliezen echt meteen zoveel good-will punten inderdaad XD

  Zelf ben ik ook een door-klikker. Iedereen die bij mij reageert, klik ik altijd naar door. Nieuwsgierigheid, en ook een bedankje voor het nemen van de tijd om te reageren. Maar waarom dan nog eens extra die link toevoegen – we zijn allemaal internetgebruikers die weten hoe een hyperlink werkt. We hoeven er niet mee om de oren geslagen te worden -.-

  Lekker herkenbare frustratie dit.

 42. zegt:

  Helemaal herkenbaar! Ik probeer ook eens in de zoveel tijd aandacht te steken om iedereen te bezoeken die gereageerd heeft, maar meestal volg ik die mensen ook via Bloglovin’, en heb ik via dat middel al wat gefilterd welke artikels mijn min of meer aanspreken.

  Soms heb ik nu ook wel het gevoel dat ik wil laten merken dat ik het artikel gelezen heb, en dat het me aangesproken heeft, en weet ik gewoon niet wat te zeggen. Dan kan het wel al eens voorvallen dat er een niet zo inhoudelijke reactie komt. Misschien is dat nog iets waar ik zelf in kan groeien!

  Wel een goed artikel, met een duidelijk statement en mooi aangebracht zonder te provoceren!

  1. Diana zegt:

   dankjewel. heb ik ook regelmatig, dat ik een artikel lees, wat ik leuk vind, maar niet weet wat ik moet reageren. ‘leuk artikel’ kan niet, want dat komt dan ook zo nep over, dus dan reageer ik vaak maar niet. ik probeer wel vaak te reageren, omdat ik het zelf ook leuk vind als mensen op mijn artikelen reageren.

 43. zegt:

  Ja dat vraag ik me dus ook af haha. Vooral als ze er dan ook nog inzetten; leuk! Doe je mee aan mijn winactie + link…. Krijg het gevoel dat mensen dan alleen hun winactie willen spammen.

  Zelf haal ik vaak de linkjes eruit weg alleen dat is wel weer een extra handeling die je moet doen. Vraag me af of mensen zich er bewust van zijn dat het vervelend is.

  1. Diana zegt:

   ik haal ze ook altijd weg. reacties met een linkje komen sowieso niet automatisch op mijn website, dus ik haal elke keer t linkje wel voordat ik ze toe laat. ik heb wel eens aan gedacht, als er weer ene paar per dag komen, dat ik gewoon heel die reacties vort weg doe, maar dat vind ik dan ook weer zo lullig, omdat soms de rest van de reactie wel leuk is, en diegene er wel moeite voor gedaan heeft. vandaar dit artikel, zodat iedereen weet dat ik het niet leuk vind haha.

 44. Haha, ik voel hier lichte irritatie! 😉 Ik zie het zelf eigenlijk helemaal niet zo vaak gebeuren dat mensen hun link plaatsen in een reactie. Het stoort me ook niet echt als mensen het wel zouden doen, maar ik zou wel een gevoel hebben van: goh, jammer dat die gene alleen reageert om zichzelf te promoten en niet omdat hij/zij echt een reactie op de post wil geven.

  Ik doe er een soort van evengoed aan mee door de naam van mijn website te noemen bij mijn naam. Daar ben ik heel eerlijk over: ik wil ook gewoon een beetje naamsbekendheid en dit is een vrij subtiele manier vind ik zelf. Wat vind jij daarvan? Vind je dat ook te ver gaan?

  X Kim

  1. Diana zegt:

   t is ook wel een beetje irritatie (want elke keer moet ik die linkjes weg halen), maar het is meer dat ik niet snap waarom. misschien hebben ze het zelf niet in de gate, dat de meeste mensen er niet op zitten te wachten, dus ik dacht laat ik er eens een artikel aan wijden. + meteen wat tips geven.

   in de naam zelf vind ik niet te ver gaan, en irriteer ik me ook niet aan.

 45. zegt:

  Ik houd er ook niet van. Net als mensen die alleen maar “leuke post!” commenten of iets wat absoluut niets met de inhoud te maken heeft. Dan druipt het er gewoon vanaf dat ze het voor zelfpromotie doen.

  1. Diana zegt:

   ooh ja, die ‘leuk artikel’ reacties zijn (meestal) ook te nep. zet er dan bij wát je er leuk aan vind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *