Kosten levensonderhoud Curacao

grote berg curacao huur huis

Oké, dit is de vraag die ik het állervaakst krijg. Iets waar ik zelf natuurlijk ook wel heel benieuwd naar was toen mijn plannen om hier te wonen alleen nog maar plannen waren. Ik heb hier nog niet eerder antwoord op gegeven omdat ik vind dat je hier eerst een tijdje moet wonen om een gemiddelde te krijgen.

Ook wil ik vooraf nog even zeggen dat de kosten van levensonderhoud gigantisch uiteen kunnen lopen. Ieder leeft z’n leven op z’n eigen manier.

Kosten levensonderhoud op Curacao:

Wat kost een huurhuis op curacao:

Vooral de locatie is een grote bepalende factor in de huurprijs van je woning. Wij betalen 2000 gulden voor een vrijstaand huis met 3 slaapkamers, 3 badkamers en ruime porch. Dit is een nette woning in een goede wijk, maar wel wat verder van het centrum. Vanaf 1500 kun je wel een 3 slaapkamer woning vinden, maar vanaf 2000 gulden wordt het een stukje makkelijker. Uiteraard zijn er ook huizen te huur voor 5000 of meer. De prijs is ook afhankelijk van of je op een resort wilt wonen.

Een appartement heb je al vanaf 900 gulden. Maar deze lopen ook snel op naar 1500 tot nog veel meer, afhankelijk van de locatie.

Tip: De huurprijs is vaak onderhandelbaar

Wat kost een koophuis op Curacao:

Ook hiervoor geld dat de locatie een grote invloed heeft op de prijs. Maar een 3 kamer woning vind je al vanaf 2 ton in guldens. Hier moet ik wel bij zeggen dat dat niet de mooiste huizen zijn, en vaak ook niet op de beste locatie staan. Ik denk dat 3 tot 5 ton realistischer is. Dat is dan voor een normaal huis, en geen gigantische villa.

Hou er rekening mee dat als je op een resort wil gaan wonen dat er een maandelijkse resort fee bijkomt die kan oplopen tot honderden guldens per maand.

grote berg curacao huur huis

Kosten water en stroom op Curacao:

De kosten van water en stroom liggen op Curacao hoger vergeleken met Nederland. Toch zijn wij hier minder kwijt per maand dan toen we in Nederland woonden (toen we in een vergelijkbaar huis qua grootte woonden). Ik denk dat het vooral komt doordat ik de verwarming in Nederland nogal hoog had staan.

In de ‘winter’ waren we 135 gulden kwijt per maand. Toen hadden we de airco maximaal een kwartiertje per dag aan. En nu het wat warmer is, en de airco bijna elke nacht aan staat zijn we 185 gulden per maand kwijt. Ter informatie: We douchen gemiddeld een half uur per dag met warm water, maar hebben geen tuin die water nodig heeft en ook geen zwembad. Qua stroom zijn we niet echt zuinig. Ik vergeet altijd alle lampen uit te doen, en laat ook altijd alle stekkers overal in en apparaten aan. Slecht, ik weet het.

Maar. Ik hoor ook andere verhalen. Sommige mensen zijn het dubbele kwijt. Ik denk dat het heel veel scheelt of je een oude of nieuwe airco hebt. En als je een zwembad of tuin hebt die veel water nodig heeft scheelt ook veel.

Kosten auto:

Even ter informatie: We hebben 2 wat oudere grote benzine slurpende auto’s. En hebben 11 schadevrije jaren voor de verzekering.

De wegenbelasting en verzekering betaal je voor het hele jaar. Of per half jaar, als je dat wil. Dus dat zijn geen maandelijkse kosten maar die moeten natuurlijk wel betaald worden. Voor de verzekering van 2 auto’s betalen we 950 gulden per jaar. En de wegenbelasting van allebei de auto’s samen is rond de 550 gulden per jaar.

Benzine: Gemiddeld zijn we hier zo’n 600 gulden per maand aan kwijt. We rijden best veel en grote afstanden (in hoeverre dat mogelijk is op Curacao). Als je een kleine zuinige auto hebt zal dit dus veel minder zijn.

nieuwe-auto-curacao

Kosten voor boodschappen op Curacao:

Wij zijn ongeveer 100 gulden per week kwijt aan de normale boodschappen. Daar halen we voor 2 man ontbijt en lunch voor en gemiddeld zo’n 3 keer avond eten. Dit is vrij laag als ik vergelijk met anderen. Mijn groente en fruit haal ik vaak in een klein winkeltje waar ik een grote tas vol heb voor zo’n 20 tot 30 gulden. Vlees haal ik gewoon bij de Centrum, en eigenlijk alle andere producten zoals brood, yoghurt en wasmiddel ook. Onze kosten zijn ook laag doordat ik weinig extraatjes zoals chips en koekjes in huis haal. Ook drinken we gemiddeld maar 1 fles fris per week, en voor de rest gewoon water uit de kraan. Naast deze kosten zijn we nog ongeveer 100 gulden per maand kwijt aan bier, wijn en soms boodschappen die we meenemen naar het strand zoals flesjes fris en wat ships.

Je hoort heel vaak dat boodschappen op Curacao ontzettend duur zijn. Maar dat ligt heel erg aan jezelf. Je kan het zo duur en goedkoop maken als je zelf wil.

Verzekeringen:

De zorgverzekering is afhankelijk van je inkomen. Als je in loondienst bent dan betaal je 4 procent van je inkomsten, en als je geluk hebt betaald je baas alles. Als zelfstandige betaal je 14 procent van je inkomsten.

Voor de inboedel betalen we 30 gulden per maand.

Kosten voor de honden:

We hebben 2 honden. 1 Grote en 1 middelgrote. Ze eten samen ongeveer een zak voer van 45 gulden per maand. daarnaast zijn we nog zo’n zelfde bedrag kwijt aan snoepjes voor de honden. En dan hebben ze ook nog pilletjes tegen vlooien, teken en hartworm nodig. Ik weet die prijzen niet precies maar ik gok op zo’n 50 gulden per maand.

hond vangt leguaan in curacao

Internet en telefoon kosten in Curacao:

We wilden alleen internet, maar dat kon niet, daarom hebben we ook telefoon. In totaal zijn we hiervoor 135 gulden kwijt. Daarnaast zijn we nog 50 gulden aan Netflix en Spotify kwijt.

Voor mobiel heb ik een prepaid kaartje en zet er ongeveer 25 gulden beltegoed op per maand. Ik heb geen internet.

Sporten:

Mijn vriend speelt basketbal en dat kost 15 gulden per maand. Ik sport in een sportschool en dat kost 80 gulden per maand.

Kosten ongedierte bestrijding:

wij laten maandelijks iemand langs komen om vergif te spuiten om ons huis. Hiervoor betalen we 30.80 gulden.

Uitgaven aan etentjes, avondjes uit en dagjes weg:

Dit is onze grootste kostenpost en dat hou ik liever privé wat we daar aan uitgeven. We houden van lekker uiteten en we gaan ook graag een avondje uit.

Kosten uiteten: je kan al voor 15 gulden per persoon een maaltijd (excl drankje) krijgen in een restaurant. Maar je kan ook gauw een paar honderd uitgeven aan een etentje voor 2. De restaurants en daarmee ook de prijsklasse van de restaurants zijn vrij divers op Curacao.

Kosten uitgaan: De entree van de meeste tenten is gratis, en anders hooguit een tientje. Een biertje kost 5 tot 8 gulden. Een wijntje 8 tot 14 gulden. Een mixje rond de 10 gulden en een cocktail rond de 15 gulden. Tijdens happy hour betaal je de helft.

Kosten dag uitjes: Klein Curacao kost zo’n  90 dollar als je met de grote organisaties mee gaat. Kan een stuk goedkoper als je met een groep een boot huurt. Tours met een quad of jeep heb je voor 70 tot 120 dollar ongeveer. Betaalde stranden kosten rond de 6 gulden. Een bedje huur je ook voor zo’n 6 gulden. De entree van de parken zijn mits je je sedula hebt enkele guldens.

Deze kosten zijn geheel afhankelijk van hoe jij wil leven.

Overige kosten:

Denk aan kleding, shampoo, cadeautjes, dingen voor in huis en dat soort uitgaven. We kopen vrijwel niets, als af en toe een cadeautje, en een paar blousejes toen mijn vriend een baan kreeg waarvoor die zich enigszins netjes moest kleden. Het gevoel dat ik alles wil hebben is hier een stuk minder. Ik ga veel liever een keer uiteten dan dat ik nieuwe schoenen heb.

Maar ook deze kosten zijn dus geheel afhankelijk van jezelf. Hou er wel rekening mee dat deze vooral de eerste maanden vrij hoog kunnen zijn omdat je nog van alles aan moet schaffen voor je huis. Ook als er dingen kapot gaan is het fijn als je wat extra hebt zodat je reparaties kan betalen of nieuwe spullen kunt kopen.


 

Ik hoop dat ik je zo een beetje inzicht heb kunnen geven in wat je kunt verwachten van de maandelijkse kosten van levensonderhoud op Curacao.

Hier vind je meer informatie over wonen op Curacao

 

22 reacties

  1. Lisan van t hof zegt:

    Waar kan je het best huren bij welk bedrijf want ga daar over 2 jaar heen verhuizen voor werk

  2. Lisan zegt:

    Waar kan je het best huren bij welk bedrijf want ga daar over 2 jaar heen verhuizen voor werk

  3. […] 2 maal eerder heb ik een artikel geschreven over kosten van levensonderhoud. 1 voor 2 personen. Daarna 1 voor als je alleen bent. En nu ga ik er dus 1 maken voor als je met een gezin […]

  4. Patries zegt:

    Hoi, en wauw wat hebben wij al veel aan je blog gehad, ik heb hem van voor naar achter gelezen. Dank daarvoor. Wij hebben de knoop doorgehakt met betrekking tot emigreren naar curacao. We willen de komende 3 jaar nog even flink sparen en dan gaan met die banaan om hopelijk niet meer terug te keren naar het land van hutje mutje op elkaar, waardoor er duizende regels en wetten nodig zijn. Waar letterlijke ruimte om te leven bijna onmogelijk is, mits je een flink gevulde bankrekening hebt. En het weer zijn we ook helemaal klaar mee.

    Nou heb ik toch een vraag, werk willen zoeken wanneer we er zijn. Je moet minstens naf 1500 P.p per maand aan kunnen tonen.
    We hebben zelf in gedachte om voor minstens een jaar financieel onafhankelijk te zijn zodat we een jaar de tijd hebben om werk te krijgen. Denk je dat dat voldoende is? Is een half jaar ook voldoende? We zijn natuurlijk bereid om vrijwel alles aan te pakken.
    Ik zelf zit al jaren in de maatschappelijke zorg, mijn partner heeft opleiding toerisme op zak en heel veel jaren in de detailhandel werkzaam. Ik denk dat er qua maatschappelijke zorg niet veel te behalen valt namelijk….. Mocht je tijd en zin hebben hoor ik het graag.

  5. zegt:

    Zoo, dat klinkt allemaal best prijzig. MAar idd, is maar net wat je gewend bent en hoe je je geld uitgeeft. Wel fijn dat het jullie allemaal lukt zo, top! 😀

  6. Mariël zegt:

    Wij hebben vier jaar op Curaçao gewoont, maar kan me echt niet vinden in de prijsopsomming. Wij waren veel meer geld kwijt. Zeker aan aqualectra en boodschappen. En wij gebruikten geen eens de airco omdat dat zo vreselijk duur was.

    1. Diana zegt:

      Dat kan dat je jezelf er niet in kan vinden. Daarom heb ik ook bovenaan gezet dat de prijzen bij iedereen anders zijn. Dit zijn onze kosten die wij maandelijks kwijt zijn. En geloof mij, ik ken genoeg mensen waarbij de stroom kosten ook rond deze prijs zijn (of lager). De boodschappen zijn gewoon heel afhankelijk van wat je koopt en van wat je er aan uit wil geven.

  7. Rosa zegt:

    Leuk artikel! Snap dat je dat privé wilt houden. Maar naar wat ik lees , gaan jullie iedere week wel uit eten 🙂 En ik vroeg me af in welke wijk je dan woont.

    Het is mij heel erg meegevallen. Ik denk dat wij de kosten nog lager kunnen maken, aangezien wij niet zo nodig zo vaak uit eten hoeven en ik echt heel dol ben op koken. En wijn en bier hoeft ook niet voor ons.

    Verbruiken jullie stroom via zo’n opwaarderkaart? Of anders?

    En iedere maand gif spuiten, is het zo erg?? (Ieder).

    En al eens overwogen om je eigen fruitbomen neer te zetten?

    Hopelijk vind je de tijd om antwoord te geven.
    Groetjes

    1. Diana zegt:

      hoi Rosa.
      Dankjewel. en ja wij gaan vaker uiteten dan dat we thuis eten, dus daarom zijn bij ons de kosten van de uitjes erg duur, en de boodschappen wat goedkoper. We wonen op de Grote Berg.

      En ja, wij laten iedere maand spuiten. Dat is gewoon zo’n abonnement dat je bij de pestcontrol afneemt. Dan komen ze voor een laag bedrag elke maand langs om te spuiten. of het ook echt elke maand nodig is weet ik niet, maar ik heb vrijwel geen last meer van ongedierte, op wat van die reuze kakkerlakken na. maar die komen aanvliegen dus daar kun je tegen spuiten wat je wilt, ze komen toch.

      Van de stroom krijgen we gewoon maandelijks een rekening thuis gestuurd. geen opwaardeerkaart.

      En ik heb al een fruitboompje. een guave boom. maar dat duurt een tijdje voordat er fruit aan komt. Ik wil ook nog heel graag een bananenboom.

      groetjes Diana.

  8. Vind de kosten voor het huren van een huis heel erg meevallen. Toen ik er stageliep betaalde ik al 650 gulden voor een kleine kamer in een niet echt mooi huis.
    Eten vond ik toen wel het duurste, maar als je wat creatief bent dan kan je dat nog best binnen de perken houden. Haha pannenkoekenmeel kost echt niks daar.
    Vond vlees wel behoorlijk aan de prijs en niet altijd even lekker (vooral kip niet).

    1. Diana zegt:

      Maar stagaires worden dan ook compleet uitgemolken door de huiseigenaren 😉 tegenwoordig betaal je al gauw 700 tot 800 gulden voor een kamer in een krakkemikkig huis. Ik vond in het begin de huurprijzen echt bizar hoog hier op Curacao. Maar toen ging ik eens kijken wat je in Nederland voor een huis aan huur betaald, en toen vond ik het ook wel meevallen eigenlijk haha. (maar de lonen liggen hier wel een stuk lager, dus in verhouding is het toch wel duur hoor)

      Tja boodschappen blijft een verhaal apart. maar echt als je je een beetje aanpast naar wat hier goedkoop is in de supermarkt dan valt het echt reuze mee. Voor die 100 gulden eet ik heerlijk hoor. elke week lomito en ander lekker vlees of vis. Verse groente en fruit. Maar ik haal geen dingen die belachelijk duur zijn. Bijvoorbeeld appels en aardbeien laat ik lekker liggen in de winkel. en pak ook niet bepaalde merken van sommige dingen maar gewoon huismerk. Vlees is hier toch een heel stuk goedkoper dan in Nederland? iig nu wel. Kip vind ik van de centrum trouwens prima te eten. maar heb ook eens bij een andere gehaald en die smaakte echt droog en vol chemicaliën. Je moet denk ik gewoon een beetje weten waar je moet zijn.

  9. zegt:

    Leuk om dit is te delen met je bezoekers en ik snap dat je sommige uitgaven privé wil houden. Je kan het zo gek maken als dat je zelf wilt dat geld voor daar maar zeker ook voor Nederland. Hier zijn ook gezinnen die alles over hebben voor merken en ja die zijn nou eenmaal duurder uit. Goed dat je de kosten voor huizen heb meegenomen daar was ik zelf toch wel heel benieuwd naar, zeker nu het weer hier zo guur is zal ik ook wel daar willen wonen haha. Wie weet ben ik verliefd dadelijk als ik in september op het eiland ben en wil ik ook niks anders meer.

    1. Diana zegt:

      haha ja je wilt niet weten hoevaak ik deze vraag krijg. en er is ook weinig over te vinden op internet. Alleen soms verhalen dat het oooh zo duur is. Maar het valt reuze mee als je je gewoon wat aanpast. Goedkoop is het hier ook zeker niet, en je moet ook rekening houden dat de kans groot is dat je hier een stuk minder verdiend dan in Nederland, maar ik vind de verhalen dat het super duur vergeleken nederland is nogal overdreven. en idd als je alles merk wilt, dan ben je wel duur uit. En geloof me, je wilt niet meer weg in septemer haha. Het is leuk hier.

  10. zegt:

    Handig overzicht! Alleen: hoeveel gulden is 1 euro? Hoeveel euro geef je dan per maand uit?

    1. Diana zegt:

      2 gulden is ongeveer 1 euro. Maar wij verdienen hier gewoon in guldens dus voor ons is de euro verder ook niet belangrijk meer. (alleen als we op vakantie naar europa gaan 😛 )

  11. zegt:

    Nou ben ik eigenlijk wel benieuwd naar het totaalplaatje en wat die guldens in euro’s zijn 😛

    1. Diana zegt:

      haha ja ’t totaal plaatje vond ik een beetje prive, dus vandaar dat ik de kosten aan uitjes en overige kosten weg gelaten heb. Dat is toch voor iedereen verschillend. 1 euro is ongeveer 2 gulden

  12. valeska zegt:

    Leuk bericht, zullen veel mensen wat aan hebben. Wij zijn met ons 3en (4 volwassenen) gem. 200 gulden per week aan boodschappen kwijt voor de hele week 3x ontbijt lunch diner en veel fruit voor tussendoor.

    Wel heel veel benzine kosten, ik gebruik maar 140 per maand met een normale auto (toyota yaris) en rij elke dag van dezelfde buurt als jou naar zeelandia 🙂

    Groetjes;

    1. valeska zegt:

      3 volwassenen *

      1. Diana zegt:

        Dankje
        Dan valt bij jullie de prijs van boodschappen ook wel mee.
        en ja ik weet ’t dat we veel benzine verbruiken. vooral mijn auto is nogal dorstig 😛

  13. Boukje zegt:

    Dank voor dit heldere overzicht!! Valt me best mee wat het kost, vooral verzekeringen/wegenbelasting op jaarbasis! En idd je kunt het zo duur mogelijk maken. Electra verbruik heb je zelf in de hand. Wij deden tijdens onze vakantie alleen de airco aan vlak voordat we op bed gingen, daarna weer uit….ramen en deuren open snachts zodat t lekker door kon waaien. Uit eten hebben wij ook soms voor nog geen 4 tientjes gedaan, maar we hebben ook geluncht voor 140 gulden….(geld moest op haha).

    Zijn de huurhuizen voor de locals ook richting die prijzen of vallen ze lager uit? Jullie zijn nu ook locals natuurlijk maar je snapt me wel denk ik 😉

    Fijne dag!!

    1. Diana zegt:

      idd het is net zoals je zelf wilt leven. Al is het niet altijd zo makkelijk zoals gezegd. Sommige huizen zijn ontzettend warm, en dan moet je de airco wel aan wil je een beetje slapen bijvoorbeeld.

      Dit zijn gewoon de huizenprijzen van normale huizen. Er zijn echt wel goedkopere opties, maar daar wil je liever niet wonen. en dat soort huizen vind je ook niet bij de makelaars maar vaak via via.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *