Ooit heb ik een soortgelijk artikel geschreven. En kreeg toen te horen dat je na zo’n korte tijd niet echt de voordelen en nadelen weet over het wonen op Curacao. Ondertussen zijn we een aantal jaartjes verder. Ondertussen woon ik al weer bijna 3 en een half jaar op Curacao. En ik denk dat ik dus ondertussen wel wat kan vertellen over de voor- en nadelen van wonen op Curacao.
Laten we positief beginnen en dus in deze blog starten met de voordelen van wonen op Curacao.
De voordelen van wonen op Curacao.
Het weer.
Elke ochtend wakker worden en niet hoeven nadenken wat je aan moet. Oké dat lieg ik. Ik weet nooit wat ik aan moet. Maar dat ligt aan mij, en niet omdat ik niet weet of het die dag koud of warm is. Altijd heerlijke zomerse temperaturen. Nooit een jas aan als je de deur uit gaat.
Het vakantie gevoel.
Zelfs na ruim 3 jaar heb ik nog steeds dat vakantie gevoel. Elk weekend is een soort van minivakantie. Soms doordeweeks ook. Ik ben nu aan het werk. Deze blog aan het typen. Op een terrasje met geweldig uitzicht over het heldere Caribische zeewater. 5 Minuten rijden vanaf m’n huis, en ik sta op prachtige strandjes.
Fijne sfeer.
Of het nu door het weer komt, of door iets anders. Een relaxed sfeertje heb je hier vrijwel altijd. Behalve als er een deadline nadert. Dan kan ik ‘m zelfs hier wel eens stressen. Maar over het algemeen is het hier lekker chill. Het gevoel van niets moet, alles mag heb je hier een beetje.
Minder plannen.
Toen ik in Nederland woonde moest ik soms wel maanden van te voren met vriendinnen de agenda’s bij elkaar houden om een afspraakje in te plannen. Datumprikker gebruikten we er zelfs voor. Als ik eraan terugdenk vind ik het absurd. Het is zoveel chiller om gewoon vrijdag middag te kijken of je zin hebt in een happy hour met vrienden of om met je harige monsters op de bank te Netflix-en.
Veel kansen qua werk.
Curacao is klein, en je bouwt hier snel een netwerk op. Nog lang niet alles is hier, dus er zijn veel mogelijkheden om zelf iets te starten. Zelfs al bestaat je idee al wel, dan is het nog niet moeilijk om er tussen te komen, mits je goed werk levert, afspraken nakomt en geen absurde prijzen vraagt. Ik durf te zeggen, dat wat ik hier heb opgebouwd in die paar jaar, zou ik nooit in Nederland voor elkaar gekregen hebben. Je moet de kansen alleen wel nemen.
Nederlands praten.
Je woont op een tropisch eilandje midden in de Cariben, maar kan lekker je eigen taal spreken waar je mee opgegroeid bent. Oke, de spreektaal is hier toch vaak Papiamentu, en ik baal als een stekker dat ik het nog steeds niet spreek, maar met mijn Nederlands kom je er ook.
De mooie omgeving.
Curacao is mooi. De stranden zijn prachtig en de heuvels bij Bandabou geven zo’n fijn rustig gevoel. Of dat moment dat je over de brug rijdt en naar beneden kijkt. Geweldig. Wel naar de goede kant, want de kant waar de Isla staat is lelijk. Maar zovaak denk ik, wat woon ik toch op een mooi eiland.
Het buiten leven.
Ik vind het zo fijn dat je hier lekker buiten kan leven. Altijd de deuren wagenwijd open. Buiten eten. En dat het hele jaar door. Hopi dushi.
Niet zoveel regeltjes.
Oke, de regeltjes zijn er wel degelijk, maar er wordt hier heel anders mee omgegaan. Natuurlijk aan sommige regels moet je je gewoon houden. Maar over het algemeen heb je hier veel minder regeltjes waar je je aan moet houden dan in Nederland. En dat vind ik best wel lekker.
Er is altijd iets te doen.
Curacao is een toeristisch eiland, dus er is een overvloed aan leuke restaurantjes, barretjes en strandtenten. Elke dag is er wel ergens iets te doen. Als je de drukte op wil zoeken kun je altijd wel ergens terecht. Maar wil je een lekker rustig stranddagje, ook dan zijn er genoeg plekjes. En naast de standaard dingen wordt er ook nog van alles georganiseerd.
Lees hier de nadelen van wonen op Curacao.
Wat vind jij het grootste voordeel van wonen op Curacao?
7 reacties
Wij (62 en 67) waren de maand februari op Curacao. Puur genieten van zo’n heerlijk klimaat. Alleen handbagage mee (6 zomerjurkjes, een paar slippertjes, wat golfkleding, want we golfen veel en graag). Heerlijk om ’s morgens nooit eerst naar de buienradar te hoeven kijken. Het is gewoon altijd 30 graden! Wel een beetje opletten met de zon, ook in de schaduw word je bruin en een zonnebril is ook erg fijn!
Een heerlijke sfeer, vrolijke mensen, veel kleuren, lekker eten, heerlijke strandjes. Het eerste wat ik deed bij terugkomst in Nederland was een grote bos fleurige bloemen kopen (het was hier zo somber en grauw).
Makkelijk om contacten te leggen, veel gezellige barretjes en veel spontaniteit.
Wow; na 3,5 jaar de taal van het land nog niet kunnen spreken…. Wellicht omdat je met het Nederlands ook prima overweg kunt. Dat het Nederlands nog zo gangbaar is op Curaçao vind ik juist een nadeel; de prikkel is dan minder groot om het Papiamentu goed te leren of andere talen die belangrijk zijn in de regio (het Engels en het Spaans). Ik zie het als een grote kans dat ik verplicht ben om het Papiamentu te praten tijdens het werk dat ik daar binnenkort, over 4 maanden (!) ga doen. Een kans om in mijn moedertaal, die ik nu niet vlot spreek, net zo vloeiend te zijn als in het Nederlands.
Dat is inderdaad jammer dat ze het nog niet goed spreekt na ruim 3 jaren. Ik zelf woon nu 1,5 jaar op Aruba en spreek al redelijk Papiamento. Ik ben erg blij dat ik het spreek en vooral kan verstaan. Moet ook wel ivm mijn werk in het ziekenhuis.
Die taal van de abc eilanden moeten ze afschalen in het onderwijs en bij de instanties. En alleen gewoon Nederlands praten de taal van het koninkrijk. Op de eilanden van het VK of Frankrijk wordt ook gewoon in het Engels of Frans gepraat en onderwezen. Dus erg vreemd dat de mengtaal papiamento nog op scholen onderwezen wordt. Je komt er nergens mee buiten dw abc eilanden. Afschalen op scholen en in de officiële instellingen en gewoon alles in het Nederlands doen, net als in Suriname. veel beter voor het toerisme dat veelal van NL maar ook Vlaanderen en Suriname is, economie, onderwijskansen en banenkansen in NL. Leer het dus niet, en bedien je van het Nederlands. niet voor niets zitten de Nederlandstalige acholen overvol met wachtlijsten. Papiamento is een taal voor op straat, zoals Sranantongo in Suriname, en de creolen op de Engelse en Franse eilanden, maar voor de rest echt wel een belemmering.
Die taal van de abc eilanden moeten ze afschalen in het onderwijs en bij de instanties. En alleen gewoon Nederlands praten de taal van het Koninkrijk. Op de eilanden van het VK of Frankrijk wordt ook gewoon in het Engels of Frans in de instanties gepraat en onderwezen. Dus erg vreemd dat de mengtaal Papiamento nog op scholen onderwezen wordt. Je komt er nergens mee buiten dw abc eilanden. Afschalen op scholen en in de officiële instellingen en gewoon alles in het Nederlands doen, net als in Suriname. Veel beter voor het toerisme dat veelal van NL maar ook Vlaanderen en Suriname is, economie, onderwijskansen en banenkansen in NL. Leer het dus niet, en bedien je van het Nederlands. niet voor niets zitten de Nederlandstalige scholen overvol met wachtlijsten. Papiamento is een taal voor op straat, zoals Sranantongo in Suriname, en de creolen op de Engelse en Franse eilanden, maar voor de rest echt wel een belemmering.
Ik woon niet op Curacao, maar ben er nu 6 keer op vakantie geweest en we blijven komen. Ik vind het grootste voordeel, welke maand je ook komt, de zon schijnt altijd en het is een heerlijk klimaat! Lekker windje, af en toe een bui, lekker zonnetje; hou er van! De locals zijn zo vriendelijk en behulpzaam, ze willen je van alles vertellen en laten proeven als het zo uitkomt. Er is zoveel meer dan alleen maar stranden en happy hours! Ik spreek wel eens mensen die na 1 week Jan Thiel zeggen; ja leuk eiland maar heb alles al wel gezien! Dan vraag ik of ze bepaalde stranden hebben gezien, sheta boka kennen ze niet, nou dat dus: lekker op je strandbedje liggen…nee dan heb je niets van het mooie eiland gezien! Ben echt verliefd op het eiland hoor, en heb zelfs nog lang niet alles gezien en gedaan wat ik zou willen, en dat is maar goed ook! Voor een volgende keer kunnen we wat vaker relaxen op een mooi knus strandje ipv 3 weken in 12 dagen proppen…das ook wel weer fijn.
[…] Lees hier de voordelen van wonen op Curacao. […]