Stiekem hou ik heel erg van chips. Helaas is dat niet het allergezondste. Zeg maar gerust, kei ongezond. Behalve als je het zelf maakt. Want ja, dan kan zelfs chips gezond zijn.
Deze chips is gemaakt van bakbanaan. Dus geen normale banaan. Bak banaan is als die groen is niet zo zoet, hoe geler hoe zoeter. Ik zelf vind het wel lekker als die een beetje zoet is. Maar Je moet wel oppassen dat je banaan niet te rijp is, want dan is het weer lastig om dunne plakjes te snijden.
Je zou in dit receptje ook aardappels kunnen gebruiken. Of zoete aardappel, rode biet, wortels, cassave en vast nog wel meer groentes.
De bananenchips zijn erg makkelijk en snel te maken, ze moeten alleen wel erg lang in de oven.
Recept bananen chips.
Ingrediënten:
- 1 bakbanaan – de banaan mag niet te rijp zijn. dus groen tot geel. En niet zwart –
- 1 el kokosolie – dit kan ook vervangen worden voor een andere olie. bijvoorbeeld olijfolie –
- grof zee zout
- knoflook poeder
Bereidingswijze:
Hoe schil je een bakbanaan:
Een bakbanaan kun je niet zo open maken zoals een normale banaan. Maar gelukkig is er een andere makkelijke manier. Snij de uiteinden eraf. maak een snee helemaal van de ene kant tot de andere kant, en nu kun je de schil er makkelijk afrollen.
Hoe maak je de bananenchips:
Snij hele dunne plakjes. Hoe dunner hoe beter. Je kan hier een mandoline voor gebruiken, maar ik zelf vond dat niet zo fijn werken, omdat de banaan een beetje plakkerig is. Leg een velletje bakpapier op een ovenrooster. Een rooster, dus geen bakplaat. Verdeel de bananenschijfjes over het rooster. Ze mogen elkaar niet overlappen. Smelt een lepel kokosolie, dit kan gewoon in de magnetron. Met een kwastje strijk je de olie over de bakbanaan. Doe nu het zout en de knoflook poeder erover.
Variatie tip: Je kan ook andere kruiden kiezen. Net wat je lekker vindt. Bijvoorbeeld zeezout en zwarte peper. Zeezout en paprikapoeder. Of gewoon alles tegelijk.
Verwarm de oven voor op 100 graden. en plaats het rooster voor 2 tot 3 uur in de oven. De tijd is erg afhankelijk van de dikte van je chips. Als deze overal knapperig is dan is die goed. Gewoon tussendoor controleren.
Natuurlijk kan je de chips ook gewoon in de frietpan gooien, maar dan is het niet meer gezond. Helaas.
Hier vind je een overzichtje met nog veel meer lekkere en gezonde receptjes!
13 reacties
de magnetron is ook helemaal niet gezond!
je kan ook overdrijven met gezond doen, en dat is ook weer niet gezond 😉
K koop ze vaak bij de Xenos. Maar zelf maken is nog leuker! & gezonder wss!
ik haal ze ook wel ooit bij de jumbo. en laatst toen ik op kwakufestival was heb ik een hele tas vol meegenomen. zo lekker, maar als je ze zelf maakt zijn ze een heel stuk gezonder (als je ze niet in de frietpan maakt dan haha)
Wat tof! Die ga ik van de week zeker maken!
Hmmmm, 3 uur lang je oven aan laten staan, wil dan niet weten hoe hoog de gasrekening zal zijn. Maar gelukkig heb ik mijn dehydrator en daar zal ik het zeker mee proberen 😀
haha ik zou het niet weten. ik denk dat het wel zal meevallen zolang je dit niet elke dag doet 😛
Toevallig had ik het deze week nog even zo’n dehydrator. Is dat nu echt de moeite waard? Hoe vraag gebruik je ‘m dan bijvoorbeeld en waarvoor dan allemaal? 🙂
Bananen chips is heerlijk. Dit recept klinkt super lekker en makkelijk! Ga het zeker uitproberen.
ja zo lekker hè! ik vind bananenchips lekkerder dan normale chips.
Klinkt heerlijk. Ik heb het wel ooit gedaan, zelf chips gemaakt!
Leuk om te weten! Hier in Colombia eten ze dit ook veel, maar ik ben een beetje bang dat dit wel uit de frituur komt helaas. De bakbanaan is hier supermakkelijk verkrijgbaar, dus misschien kan ik het wel eens proberen!
haha daar ga maar wel van uit dat ze daar uit de frituur komen. ook erg lekker, maar meteen ook weer zo ongezond.