Bloggen als baan!

trots zijn op bloggen - bloggen als baan

Ik wil graag even een misverstand de wereld uit helpen. Er wordt soms gedacht dat een blog bijhouden niet zoveel werk is. dat het maar ‘een stukje typen is’. En het ergste van alles, dat bloggen geen echte baan is. Dat het maar een hobby is. En dat het belachelijk is dat bloggers betaald worden.

Natuurlijk is voor heel veel mensen bloggen gewoon een hobby, Maar anno 2015 is bloggen ook gewoon een baan. En daar wil ik het nu even met jullie over hebben.

Want waarom zou bloggen geen echte baan zijn?

Als iemand bij een tijdschrift werkt en artikelen schrijft, dan is diegene redacteur. Een baan, toch?

Als iemand bij een foto studio werkt en foto’s maakt, dan is diegene fotograaf. Een baan,  toch?

Als iemand bij een webshop werkt en ervoor zorgt dat deze website goed gevonden wordt op google, dan is diegene SEO specialist. Een baan, toch?

Als iemand bij een bedrijf werkt en verantwoordelijk is voor de verkoop van de producten, dan is diegene sales manager. Een baan, toch?

Als iemand bij een groot merk werkt en de social media van dat merk verzorgd, dan is diegene social media specialist. Een baan, toch?

Als iemand op kantoor werkt en de telefoontjes en mailtjes beantwoord en de administratie bijhoudt, is diegene administratief medewerker. Een baan, toch?

Als iemand een website maakt of onderhoudt, dan is diegene webdesigner of webmaster. Een baan, toch?

En als blogger ben je dit allemaal. Het is zoveel meer dan alleen maar ‘een stukje typen’. Althans als je echt wat wilt bereiken met je blog.

Voordat je überhaupt kunt gaan bloggen, heb je een website nodig. Nu heb ik het geluk dat het vriendje deze heeft gemaakt voor mij. Maar er zijn ook bloggers die dit zelf doen. Daarnaast moet de website ook onderhouden worden, zodat deze ‘up to date’ blijft. – webdesigner, webmaster

Dan moeten er inderdaad stukjes worden getypt. Maar ook dit is meer dan het lijkt. Want elke keer moet je weer een leuk onderwerp vinden om over te schrijven. En dan moet het ook nog lekker lezen. En wat dacht je van het beeldmateriaal. De meeste bloggers maken deze zelf. – redacteur, fotograaf

trots zijn op bloggen - bloggen als baan

Als je van je blog wilt gaan leven, dan zullen er ook bezoekers moeten komen. En dat is behoorlijk lastig doordat er al zo ontzettend veel blogs bestaan. Je moet opvallen. Maar daarnaast moet je ook gevonden worden. dit kan via social media. En geloof me, daar komt meer bij kijken dan alleen maar je linkje delen. Wat ook belangrijk is om gevonden te worden, is je SEO – Search Engine Optimization –. Dit is echt een vak apart, en ik heb er dan ook ontzettend veel uren ingestoken om er een beetje achter te komen hoe dit precies werkt. – SEO specialist, social media specialist

Als je blog eenmaal een tijdje bestaat, en je hebt lezers, dan kun je eens gaan kijken hoe je aan je blog kunt gaan verdienen. Hier kom ik later nog in een uitgebreid artikel over terug. Maar dit moet wel geregeld worden. Of bedrijven nu contact zoeken met jou, of jij met de bedrijven, er zal wel onderhandeld moeten worden over de prijzen. Jij moet duidelijk maken waarom een plekje op jou blog waard is wat je er voor wilt hebben. – sales manager

Je krijgt ook nog eens een hoop mailtjes als je blog wat beter loopt. Ook deze moeten beantwoord worden. En wat dacht je van alle inkomsten en uitgaven bijhouden? De contacten onderhouden? – administratief medewerker

Durf je nu nog te zeggen dat bloggen geen echte baan is?

 

*met dit artikel wil ik alleen maar laten zien dat er veel meer komt kijken bij bloggen dan de meeste mensen denken. En dat we echt niet een stel leeghoofden zijn die alleen maar een ‘stukje typen’. We werken kei hard!

54 reacties

 1. […] is bloggen geen baan? En hoezo is het belachelijk dat bloggers betaald worden? Diana schreef er een uitstekend artikel over, waar ik me helemaal in kon vinden en me weer heeft geholpen een tikkie zelfverzekerder te […]

 2. zegt:

  Helemaal mee eens!
  (Bijna) al onze vrije tijd gaat op in schrijven, onderhouden website, beantwoorden mails/reacties en het plaatsen van de blogs.
  Tijdens onze reisjes houden we van alles bij en houden we rekening met het beeldmateriaal wat we maken.
  Uiteraard vinden we het allemaal erg leuk hoor, anders deden we het niet.

 3. zegt:

  Hell yeah!

 4. zegt:

  Goed stuk en helemaal waar!!

 5. […] heb laatst al eens uitgelegd wat er allemaal komt kijken bij bloggen. en in dit artikel kun je zien hoeveel tijd verschillende bloggers kwijt zijn met hun […]

 6. zegt:

  Heel fijn omschreven zo. Je slaat de spijker op z’n kop. Ik heb er zelf nog niet veel ervaring mee, want ik ben pas een paar dagen bezig. Echter volg ik wel al jaren blogs en weet ondertussen wel hoeveel tijd en werk er in zit. Toch lijkt het me ondanks het vele werk erg leuk en zet me nu voor de volle 100% in om alles te leren. En wat is er nu mooier dan een baan van je hobby maken? Gewoon lekker blijven doen dus! 🙂

 7. zegt:

  Heel goed artikel, dit zou ik echt aan mijn omgeving moeten laten lezen telkens als er een ondoordachte opmerking wordt gemaakt 😛 Omdat ik denk dat veel mensen zich hierin herkennen heb ik dit artikel uitgelicht op mijn blog! 🙂 x

 8. zegt:

  Leuk (en helemaal waar!)

 9. zegt:

  Goed stuk!

 10. zegt:

  Helemaal waar!

 11. zegt:

  Leuk artikel, nu verdien ik zelf geen geld met m’n blog. Op het moment wil ik namelijk zelf dat het m’n hobby blijft en niet m’n werk. Anders komen er verplichtingen bij, Nu mag ik en anders moet ik. Tuurlijk is het mooi als je van je hobby je werk kan maken, maar daar vind ik nu m’n huidige werk ook veel te leuk voor ;). Wie weet ooit… x

  1. Diana zegt:

   eigenlijk geld dit artikel net zo goed voor iedereen die blogt als hobby. want ook dan komt er veel meer bij kijken dan de meeste mensen denken. en ook dat verdiend gewoon de waardering die het hoort te krijgen. X

 12. zegt:

  Geweldig verwoord! Zelf had ik het wellicht ook een beetje onderschat hoeveel tijd er nou echt in gaat zitten. Dat je snel moet fotograferen voordat mijn eten koud is en dat soort dingen haha. Ik ga je tekst delen! En nu weer door met foto’s maken, stukje typen, mail beantwoorden en te weinig uren in een dag hebben.

  1. Diana zegt:

   dankjewel! en lief dat je dit gedeeld hebt 🙂 ik moet eerlijk zeggen dat ik het in het begin ook wel wat onderschat had, ik wist wel dat er veel meer bij kwam kijken dan alleen stukjes typen, maar ik had niet verwacht dat het zo ontzettend veel tijd zou kosten. niet dat ik het erg vind, want ik vind het heel erg leuk om te doen.

 13. zegt:

  Dit! Merk de laatste tijd regelmatig dat ik steeds vaker twijfel om mezelf een blogger te noemen, omdat de reacties regelmatig lacherig en weinig begripvol zijn. Nergens voor nodig eigenlijk.

 14. zegt:

  Amen!

 15. zegt:

  Helemaal waar!
  En heel goed geschreven 🙂

 16. zegt:

  Ik heb m gedeeld! Super artikel en heerlijk verhelderend – zeg maar Jip en Janneke taal – voor alle mensen die niet bloggen.

 17. zegt:

  Geweldig! Ik ben er helemaal met je eens !
  Mensen die dat zeggen zijn er gewoon mensen die helemaal niet weten wat eigenlijk bloggen is!
  ik ben net begonnen met bloggen en vind dit al veel werk hehe laats staan als je al veel followers en opdrachten krijgt!

 18. Hans zegt:

  Het zou mooi zijn als je het misverstand kunt onderbouwen, linken naar een recent onderzoek bijvoorbeeld. Of een infographic. Dit is ook de kracht van een goede blog. Ja, ook dat kost tijd, en ja… je bent dan direct ook weer een beetje ‘Onderzoeker’. En we zijn al zoveel. Voordeel is wel dat een stevige blog inderdaad viral kan gaan. Google merkt dit op en zal je belonen. Relevantie is king.

 19. Leuk en goed artikel! Go girl X

 20. zegt:

  Helemaal waar wat je zegt! Eergisteren heb ik hier een blog over geschreven 🙂 http://www.storiesandforever.com/bloggen/wat-komt-erbij-kijken/

  1. Diana zegt:

   leuk, ben ‘m meteen gaan lezen. 🙂

 21. zegt:

  Haha erg leuk geschreven! xx

 22. zegt:

  AMEN. En zo is het!

 23. zegt:

  En zo is het;)

 24. zegt:

  Amen!

 25. zegt:

  Zo waar! Ik denk trouwens dat een groot deel uit onwetendheid. Trouwens veel mensen lezen onbewust heel veel blogs, denk maar aan de blogberichten die viral gaan. Verder ben ik het helemaal je eens. Als blogger heb je eigenlijk 5 fulltime functies in 1 ;-).

  1. Diana zegt:

   het is waarschijnlijk door onwetendheid ja. daarom ook deze blogpost. zodat mensen zich er enigszins bewust van worden dat het wel wat meer is dan alleen een stukje typen.

 26. zegt:

  Wat een goed artikel zeg! Jeetje, er komt af en toe zoveel bij kijken en dan nog de rest erom heen. Echt alles goed plannen om alles te organiseren. Soms echt multi-tasken en plannen, maar super leuk om te doen!

 27. Wat leuk omschrijven! Ik vind dat je bloggen ook best als een baan kunt noemen. Maar dan moet je er dus wel dusdanig genoeg mee verdienen om van op jezelf te leven. En inderdaad. bloggen is veel meer dan ‘stukjes typen’.

  1. Diana zegt:

   dankjewel!

   en wat toevallig, ik zit op jouw blog te lezen, en krijg een mailtje dat jij een reactie op mijn blog achter laat. soms is het leven echt apart haha.

   het doel van een baan is wel dat je er ook van rond kan komen ja, maar als beginnend blogger (en dus nog niks tot weinig verdient) vind ik dat je het ook als baan kan zien. veel andere bedrijven maken op het begin ook weinig winst, of zelfs verlies.

 28. zegt:

  Kei- en keihard inderdaad. Goed geschreven & veel herkenning.
  Ik voel me HEEL vaak niet begrepen als fulltime blogger 😉

 29. zegt:

  Helemaal mee eens! Wij doen het met zijn tweeën, en hebben er alsnog zoveel werk aan! Er komt echt veel meer bij kijken dan dat je denkt..

 30. zegt:

  Ik ben het idd met je eens. Voor mensen die een blog gaan beginnen is dit ook handig om te weten. Voor je het weet wordt je meegeslurpt in het wereldje en heb je een eigen domein. Hihi. Fijn dat je hier even bij stil staat! Liefs

 31. Wat een top artikel!! Het is inderdaad heel veel werk, maar wel het allerleukste om te doen:)! Thanks voor je tips! En ik wacht ook met smart op je SEO tips!! Xx Susanne

  1. Diana zegt:

   jup het is wel heel erg leuk, en daarom ook elke minuut die ik er insteek waard.

 32. Helemaal mee eens! Jammer dat niet iedereen zich dat realiseert!

 33. zegt:

  Wat een goed artikel!
  Zo jammer dat bloggen zo onderschat wordt..

 34. Ik ben het helemaal met je eens!
  Zoveel mensen onderschatten die tijd en moeite die in bloggen gaat zitten, gelukkig weten wij bloggers wel beter.

 35. zegt:

  Ik ben het volkomen met je eens, heel goed geschreven!

 36. zegt:

  Als je het zo bekijkt, zouden we wel vijf lonen mogen verdienen 😀

  1. Diana zegt:

   ja echt he! alleen wie gaat die ons betalen haha.

 37. zegt:

  Amen!

 38. Super goed artikel Diana! Leuk gedaan met die functiebenamingen erbij 😀 Ik blog nu fulltime en krijg dan vaak de vraag of ik wel structuur in mijn leven heb. Mensen echt, ik slaap nooit uit! Ben altijd bezig met bloggen en soms wel van s’ochtends vroeg tot ’s avonds laat! Het is naar mijn mening een 24/7 baan!

  1. Diana zegt:

   mensen denken volgens mij echt dat je alleen maar aan het luieren bent als fulltime blogger. ik zou trouwens wel uitslapen als ik daar de kans voor heb haha. ben totaaal geen ochtend mens 😉 maar ik werk dan savonds nog heel vaak.

 39. Top artikel! Je hebt helemaal gelijk. Voor mij is het inderdaad nog een hobby, verdien er nog niets aan, maar het kost zeker net zoveel tijd als een baan. Als je het goed wilt doen tenminste!

 40. zegt:

  Jep je hebt helemaal 100% gelijk!! Als blogger ben je zo breed opgeleid dat is heel veel waard

 41. zegt:

  helemaal mee eens!!

 42. zegt:

  Nice! Ben benieuwd naar je SEO ervaringen; post please 🙂

  1. Diana zegt:

   krijg vaker vragen hier over, dus ben al bezig een artikel er over te schrijven. ‘SEO voor dummies’ haha. dus komt er aan. even geduld nog haha. X

 43. zegt:

  Juistem!
  Its all that, and Some more..

 44. zegt:

  BAM – feiten XD

  Heerlijk geschreven dit 😀
  En helemaal gelijk – we mogen allemaal trots zijn.

  Want onze ‘hobby’ is awesome.

 45. GOed geschreven, ben het helemaal met je een hoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *