Er zijn best wel wat mensen die hier alleen naar toe komen. Die in hun 1tje naar Curacao emigreren. Super tof natuurlijk, maar helaas is een flink gedeelte daarvan binnen een jaar ook weer weg. Een van de grootste redenen is omdat ze niet rond kunnen komen. Salarissen liggen over het algemeen vrij laag hier, terwijl de kosten van levensonderhoud op Curacao helemaal niet zo laag zijn. Als je dezelfde standaarden wil dan dat je in Nederland hebt/had, dan kan het zelfs behoorlijk duur zijn. En dat in combinatie met de lage salarissen gaat dus niet werken.
Dus het is of zorgen dat je een goede baan hebt, of je levensstandaard aanpassen naar je inkomen.
Maar met welke kosten moet je rekening houden als je in je 1tje naar Curacao komt:
huur.
Voor huur moet je rekenen op minimaal 700 nafl. Als je echt goed zoekt, en een beetje geluk hebt kun je nog wel iets goedkopers vinden, maar echt realistisch is dat niet. Voor deze prijs heb je een studentenkamer of als je geluk hebt een studio of appartementje. Maar geloof me, voor dit bedrag moet je echt goed zoeken en niet al te hoge eisen stellen. Wil je echt iets voor jezelf dan is minimaal 1000 nafl/maand een realistischer bedrag. Echt leuke appartementen zijn vaak nog wat duurder.
Tip: Je kan ook samen met iemand iets zoeken. Stel je vind een leuk appartement voor 1200 met 2 slaapkamers, en deelt dat met iemand, dan ben je maar 600/maand kwijt. Kan super gezellig zijn, maar kan ook zwaar tegenvallen. Spreek uit ervaring.
Zelf betaal ik voor een 2 slaapkamer appartement met eigen tuintje op een mini resort met zwembad 1300 nafl/maand inclusief internet.
stroom water en afval
Soms is dit inclusief maar lang niet altijd. Deze kosten zijn behoorlijk afhankelijk van wat jij verbruikt. Heb je hele dag de airco aanstaan dan kan dat nogal oplopen uiteraard.
Ikzelf ben rond de 125 kwijt aan water en stroom en gebruik bijna geen airco. Afval kost standaard 20 nafl per maand.
auto
Als je van plan bent om een half jaar of langer te blijven zou ik sowieso een auto kopen in plaats van huren. Voor huur moet je toch wel rekenen op minimaal 800 per maand. Er zijn er wel ietsjes goedkoper, maar je moet er snel bij zijn én erg weinig – lees: geen – eisen hebben.
Als je budged hebt om een auto te kopen, zou ik dat altijd aanraden. Vanaf 5000 vind je wel een auto, die ook nog daadwerkelijk rijdt. Mocht je toch weer weggaan, dan kun je die auto vaak weer voor – bijna – dezelfde prijs verkopen. De wegenbelasting is voor een auto ouder dan 10 jaar 271 nafl, en voor een nieuwere auto 394 nafl/jaar. Verzekering is afhankelijk van je schadevrije jaren. Ik was er zo rond de 900 nafl/jaar voor kwijt en had 0 schadevrije jaren. Nee ik maak niet veel ongelukken, ik had mijn auto’s altijd op iemand anders naam staan. Even voor de duidelijkheid.
Tip: In 90% van de gevallen kan er best wat van de prijs af, dus altijd onderhandelen.
Tip: koop geen auto die té veel voorkomt (Kia Picanto bijvoorbeeld) want die worden gejat waar je bij staat. Maar ook geen auto die bijna niet voorkomt op het eiland (Een Volkswagen golf v6 4 motion bijvoorbeeld, al rijdt ‘ie wel heel erg lekker) want onderdelen zijn dan erg moeilijk aan te komen.
De benzine is hier een stuk goedkoper dan in Nederland. Wat je daar aan kwijt bent is nogal afhankelijk van hoeveel je rijdt en hoe zuinig je auto is.
Onderdelen kunnen wel behoorlijk prijzig zijn, voor als je auto stuk gaat. Dus het is wel slim om hier een reserve voor te hebben.
Tip: Laat mensen die naar Nederland op vakantie gaan, of mensen die je hier komen opzoeken onderdelen voor je meenemen als dit mogelijk is. Kan soms honderden guldens schelen.
boodschappen
Ikzelf kook niet zoveel en haal nogal eens wat af of eet buiten de deur, dus ik vind het lastig om hier een gemiddelde prijs voor te geven. Boodschappen zijn in ieder geval niet goedkoop op Curacao.
Tip: Je kan dit toch redelijk goedkoop houden door bijvoorbeeld een grote pan pasta te maken en deze in porties invriezen.
Tip: Groente en fruit is op de markt en in lokale fruitwinkeltjes een stuk goedkoper dan in de supermarkt.
Een lijstje met de kosten van de boodschappen op Curacao.
Ik heb gewoon wat willekeurige producten gekozen die op de vele bonnetjes stonden die in mijn huis rondslingeren.
- 6 kleine bananen – 2.94 nafl
- bakje met yoghurt en muesli – 3.97 nafl
- klein potje yoghurt – 1.59 nafl
- 125 gram rucola – 3.90 nafl
- 2 kipkrokant snitsels – 5.63 nafl
- 6 witte broodjes – 3.00 nafl
- plakjes kaas (6 kleine) – 1.57 nafl
- 1 lomito sate – 3.36 nafl
- half wit brood – 2.40 nafl
- knoflookbrood voor in de oven – 1.79 nafl
- halve kilo wortels uit de vriezer – 2.97 nafl
- 1 bakbanaan – 0.89 nafl
- 2 liter cola zero – 5.67 nafl
- olijfolie 0.5 liter – 7.67 nafl
- paprika ships 200 gr – 3.35 nafl
- 250 gram pasta – 0.80 nafl
- 1 liter melk (houdbaar) – 2.93 nafl
- 3 kleine courgette – 3.74 nafl
- flesje witte wijn (goedkope) – 11.90 nafl
Tip: altijd prijzen controleren. Soms is een grote bak rucola goedkoper dan een klein zakje. En ik heb het ook al eens voor elkaar gekregen om yoghurt van 16 gulden te kopen. Hij was niet eens lekker. Dus altijd controleren.
Ikzelf geef hier weinig aan uit. Ik gok op zo’n 150 aan gewoon eten en drinken per maand, maar ik kook dan ook niet zo heel vaak zelf en drink meestal water. En nog zo’n 50 nafl aan flesjes wijn of een cola’tje onderweg.
drankjes en hapjes buiten de deur.
Op Curacao is het nogal verleidelijk om buiten de deur een drankje of hapje te doen. Door de hitte heb je veel minder zin om te koken. En er is elke dag wel wat te doen. Dit kan je zo duur of goedkoop maken als je zelf wil. Maar wil je een beetje een leuk en sociaal leven, reken dan op minimaal 100 nafl/week. En geloof me, daar hoef je echt geen gekke dingen voor te doen.
Ik zou eerlijk gezegd niet weten wat ik hier aan uitgeef. Laten we het erop houden dat het in ieder geval te veel is.
Tip: Veel barren/restaurants/beach clubs hebben speciale aanbiedingen en happy hours, waardoor je soms al voor 20 gulden kunt uiteten.
Telefoon/internet kosten.
Telefoon abonnementen zijn behoorlijk prijzig hier op Curacao. Het zal voor iedereen verschillen, maar ik ben goedkoper uit met een prepaid kaartje. Ik haal elke maand voor 30 gulden internet. Hiervoor krijg je 500 MB. Omdat ik bijna altijd via internet bel, ben ik verder weinig kwijt aan telefoonkosten. Ik denk dat ik het met 10 gulden wel red.
Tip: Op bijna alle openbare plekken is gratis wifi aanwezig. Niet altijd even goed, maar het scheelt wel veel in je data verbruik als je gebruik maakt van de wifi. Zo kun je best met 500 MB de maand doorkomen.
Bij appartementen is internet vaak inclusief. Als dit niet is dan moet je rekenen op zo’n 100 nafl/maand voor wifi excl aansluitkosten.
Verzekeringen.
Je ziektekosten verzekering hoor je hier af te sluiten bij de SVB. Dit wordt geregeld via je werkgever. Zelf betaal je 4 procent over je inkomen aan ziekte kosten verzekering. Soms betaalt de werkgever alles. Als zelfstandige betaal je 14 procent over je inkomsten.
Overige kosten.
Als je net aankomt maak je vaak nog wat extra kosten om je appartement meer eigen te maken. Er ontbreken vaak wat spulletjes die je nodig hebt. Je moet je inschrijven op Curacao.
Denk ook aan dingen als schoonmaakspullen, verzorgingsproducten, kleding enz.
Disclaimer: Deze blog is geschreven vanuit mijn ervaring en wat ik om mij heen zie gebeuren. Is jouw ervaring anders, deel deze dan via de comments onder deze blog. Dan heeft de rest er ook nog wat aan. Masha danki.
Lees dan hier alle info over de praktische zaken betreft een emigratie naar Curacao.
1 reactie
Leuk artikel met goede tips.
Ik zal de kosten bij de Supermarket per week rond F100-F120 schatten.Data is inmiddels rond F55 per mnd.
Veel liefs
M.F.Martina
yu di Cura