Gezond barbecueën.

makkelijk vis klaar maken op de barbecue

Het weer is eindelijk goed genoeg om weer lekker te barbecueën. Dit is echt mijn favorieten manier om te koken. Als het mooi weer is gaan wij barbecueën.

Dus in de zomer komt het wel eens voor dat we 5 keer in de week de barbecue aansteken. Ik hoor jullie al denken. 5 keer in de week barbecueën? Daar wordt je toch hartstikke dik van?

Nee joh!

Voor sommige mensen betekend barbecueën zoveel mogelijk vet vlees met een dikke klodder saus naar binnen werken. dat moet je inderdaad niet 5 keer in de week doen. Maar mijn manier van barbecueën kun je gerust elke dag doen.

Barbecueën is zelfs een erg gezonde manier van koken. En er is zoveel mogelijk op de barbecue. Ik maak er zelfs boontjes of broccoli op klaar. Of een heerlijk stukje vis. Een biefstukje of een kipspiesje. Heerlijk.

De sausjes maak ik meestal zelf. En de salades zijn uiteraard ook huisgemaakt. groenten zijn heerlijk op de barbecue, dus die hoef je ook niet te missen.

Ik vind buiten koken gewoon veel fijner. Lekker in het zonnetje. Het is ook gezelliger. Normaal sta ik alleen in de keuken, maar barbecueën doe je toch samen.

Ik zal jullie vertellen wat ik de laatste keer heb gegeten. Zodat jullie zien dat je ook op een hele gezonde manier kunt barbecueën.

Op de barbecue hadden we kip spiesjes, garnalen spiesjes, en kabeljauw.

gezond barbecueën

De kipspiesjes heb ik gewoon zo gekocht in de winkel en dus zelf niks meer aan gedaan.

garnalen klaar maken op de barbecue

De garnalen heb ik aan een saté prikker gedaan, zodat ze niet zo snel door het rooster vallen. Dan nog gekruid met peper, zout en Italiaanse kruiden.

makkelijk vis klaar maken op de barbecue

Vis klaarmaken op de barbecue is nogal een dingetje. Hoe doe je dat nu zonder dat de vis aan het rooster blijft plakken. Er zijn verschillende manieren. Deze manier kwam ik laatst op pinterest tegen, en het is echt een goed idee.

Je snijdt 2 citroenen of limoenen in schijfjes (citroenen zijn makkelijker omdat ze groter zijn, maar die had ik niet in huis) je legt die schijfjes op de barbecue, daar doe je wat verse kruiden (ik koos voor tijm) op. Daar leg je de vis weer bovenop. Doe er wat peper en zout op. Dan nog een paar takjes kruiden. en voilà. Halverwege een keer omdraaien, en je vis wordt echt heerlijk. De smaak van de limoen en kruiden trekt er helemaal in én je vis blijft niet aan het rooster plakken.

Als bijgerechten hadden we een stukje kaas, wat olijven, courgette, punt paprika, een sausje en een zoete aardappel salade.

gezonde bijgerechten voor een barbecue

De courgette heb ik in schijfjes gesneden en ingesmeerd met olijfolie. Dit hoeft niet, maar vind ik wel lekkerder, en dan blijven de kruiden beter plakken. Ik heb er peper, zout, knoflook poeder en Italiaanse kruiden op gedaan.

Met de paprika heb ik helemaal niets gedaan. Gewoon zo op de barbecue en achter wat grof zeezout erop gedaan.

Dan de saus en zoete aardappel salade. snij een zoete aardappel in blokjes, doe er eventueel wat olie op, en wat zout. Deze moeten ongeveer een half uurtje in de oven op 180 graden. Daarna af laten koelen.

Een sausje maak je van magere kwark. Mix de kwark met wat honing, peper, zout, knoflook poeder, chili poeder en Italiaanse kruiden. de honing doe ik altijd eerst een paar seconde in de magnetron zodat die goed vloeibaar wordt en je deze er makkelijk door kan roeren. Dit moet je gewoon naar smaak doen. Als je liever een dunner sausje hebt, kun je ook half yoghurt, half kwark doen. En ook qua kruiden kun je zelf variëren.

Laat de helft van de saus in het schaaltje de andere helft roer je door de aardappelen en dan is je aardappel salade ook klaar.

We hadden heerlijk én gezond gegeten.

Houden jullie net zoveel van barbecueën als ik?

10 reacties

 1. […] dit warme weer vind ik het heerlijk om te barbecueën! Lekker buiten koken. Het heeft ook iets gezelligs vind […]

 2. […] Lekker elke ochtend buiten in het zonnetje ontbijten. Met van dat lekkere tropische fruit. Of ‘s middags even mijn kleurtje bijwerken op mijn loungebed. ‘S avonds de barbecue aansteken en genieten van een heerlijke gezonde barbecue..  […]

 3. Wat een leuke manier om vis te bbq-en op die citroenschijfjes! Ik ga het zo snel mogelijk proberen!

  1. Diana zegt:

   leuk! gelukkig is het bbq weer deze week!

 4. zegt:

  Hmm, ja die spiesjes zien er heerlijk uit. Is het nou echt zo ongezond? Dat heb je zelf in de hand.. toch? 🙂 Genoeg lekkere en frisse salades erbij.. verse sausjes… wat brood.. yummy 🙂 Erg mooie foto’s.. had ik maar een tuin/balkon 🙁

  1. Diana zegt:

   als je voor gezonde dingen voor op de bbq kiest is barbecueën juist erg gezond. dus je hebt t idd zelf in de hand. helaas zijn de meeste bbq’s niet zo gezond.. (worst, hamburgers, spek enz met vette sausjes) en moet ook zeggen, als je een bbq organiseerd voor een grotere groep, dan is een gezonde barbecue ook erg prijzig. worst en hamburgers zijn nu eenmaal een heel stuk goedkoper dan een stukje vis. en dankjewel 🙂

 5. Hele fijne tips! Zeker ook die om vis te barbecueën, want daar begin ik normaal gesproken gewoon maar niet aan. Thanks!

  1. Diana zegt:

   dankjewel. en als je geen citroenen in huis hebt, dan is de manier die in de reactie onder jou staat, ook nog een fijne manier om vis op de bbq klaar te maken. je moet m dan wel insmeren met olie, anders blijft die weer daar aan plakken haha.

 6. zegt:

  Goede tips! Als ik vis bereid op de barbecue dan maak ik meestal gebruik van aluminiumfolie maar ik ga deze tip zeker een keer uitproberen.

  1. Diana zegt:

   dankje, en ja, zo deed ik het voorheen ook altijd. maar dacht ga het eens zo proberen, en de smaak verraste me echt. de limoen en kruiden waren heel goed in de vis getrokken. een grote vis zou ik wel in folie doen ivm lastig omdraaien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *