Het komt niet heel vaak voor dat ik een typisch Nederlands recept eet zoals stamppot. Maar afgelopen week waagde ik mezelf er weer eens aan. Al heb ik er wel een geheel eigen draai aan gegeven.
Deze hutspot is een stuk zoeter doordat ik zoete aardappel heb gebruik, maar de rode peper en zout zorgen ervoor dat het niet alleen maar zoetigheid is wat je proeft.
Hutspot met zoete aardappel:
Ingrediënten voor 4 personen:
- een zak van 1 kilo hutspot (wortel en ui)
- 1 kilo zoete aardappel
- 1 rode peper
- 5 teentjes knoflook
- +- 5 cm gember
- bosje oregano – is ook te vervangen voor gedroogde kruiden –
- scheutje kokosmelk
- 4 el kokosrasp
- zout naar smaak
- peper naar smaak
- scheutje water
Bereidingswijze:
Neem een grote pan, want er moet 2 kilo groente in passen. Snij de rode peper, knoflook en gember fijn en gooi dat onder op in de pan. Schil de zoete aardappel, snij deze in grove blokken, en gooi deze ook in de pan. Daarop kan de wortel en ui. Voeg wat zout toe en een scheutje water. Ongeveer een halve cm vanaf de bodem moet onder water staan. Leg de oregano bovenop en doe er nu een deksel op. Laat de groenten gaar stomen*. Controleer wel af en toe of er nog wat water in de pan zit, anders brandt de boel aan. Als de groentes zacht zijn – na zo’n 20 minuten – dan haal je de deksel van de pan, pak je de oregano eruit, en zet het vuur hoog, zodat het overgebleven water verdampt.
* Ik doe het altijd stomen in plaats van koken, want zo behoud je meer vitamines in je groente.
Als al het water verdampt is dan doe je er een scheutje kokosmelk in en de kokosrasp. Nu kun je het met een mixer of stamper fijn maken. Ik kies zelf altijd voor de mixer omdat ik niet van stukjes hou in mijn hutspot, maar dat is gewoon persoonlijke voorkeur. Voeg nu naar smaak peper en zout toe.
Ik heb de hutspot geserveerd met wild zwijn medaillons, maar dat kan natuurlijk met elk vlees dat jij lekker vindt.
Eet smakelijk.
1 reactie
Dat klinkt lekker! Ik heb zoete aardappel over, misschien dat ik dit vanavond eens ga maken 🙂