Waarom ik zo van Marrakech hou..

Ervaring diwane hotel marrakech

Afgelopen dinsdag kwam ik terug vanuit Marrakech, alweer voor de 3e keer. Dit keer was ik maar 5 daagjes geweest. We hadden helaas niet meer vakantiedagen.

Nu kan ik hier wel een heel verslag gaan typen hoe mijn vakantie geweest was, maar daar kan ik ook heel kort in zijn. Geweldig. We hebben lekker in de zon gelegen, heerlijk gegeten – zie reviews – en goed geshopt – shoplog komt binnenkort online –.

Waarom ik zo van Marrakech hou..

Ik vind Marrakech echt een heerlijke stad. Binnen de oude stadsmuren waan je je echt in een Arabisch land. Echt een totaal andere wereld als je van buiten de stadsmuren komt.

Het Djemaa el Fna plein is het middelpunt. Overdag vrij weinig te doen en rustig. s nachts vol met eettentjes, jus de orange stalletjes en kraampjes met allerlei specerijen. Mensen die hun kunstjes en muziektalenten laten zien en horen. Vrouwen die henna op je arm willen zetten. Mannen die je een slang om de nek willen hangen of een aap op je schouders willen zetten. En ontzettend veel mensen die naar dit hele tafereeltje komen kijken en luisteren. Zowel toeristen als lokale mensen.

djemaa el fna plein in Marrakech. reis tips Marokko.

^^ Ik op het plein. Hier was het nog erg rustig, maar daar kwam snel verandering in. Sorry ik heb geen betere foto. De camera is niet eens uit de koffer geweest. Goede travel blogger ben ik :’) 

Vanuit het plein kun je de souks in. Allemaal kleine winkeltjes waar ze de meest mooie spulletjes verkopen. Ik baal er nu nog van dat ik niet nóg een extra koffer mee had genomen. Je vind daar de mooiste tassen en sieraden. Slofjes, waterpijpen, schalen, potjes, van alles.

Tip: Altijd onderhandelen over de prijs. Bedenk van te voren wat je voor een product wilt betalen zodat je je naderhand niet opgelicht voelt. Mocht je echt niet weten hoeveel iets ongeveer waard is, begin dan met onderhandelen op ongeveer een kwart van de prijs die de winkelier zegt. Niet teveel toegeven en zo kom je ongeveer op de helft van de prijs uit. Vooral vriendelijk blijven en lief lachen, dat helpt. 

Buiten de stadsmuren is dat 1000 en 1 nacht gevoel meteen weg. Buiten de stadsmuren is Marrakech gewoon een redelijk moderne stad. Ik vind het zelf echt zo’n Spanje gevoel hebben. Brede boulevards met rijen palm- en sinaasappelbomen. Leuke winkels en terrasjes.

Die combinatie is waar ik zo van hou. Dat oude en nieuwe, samen in 1 stad. Marrakech is sowieso echt een stad van tegenover gestelde beelden. Zo zie je een Lamborgini staan, terwijl je vlak daarna een kar met ezel ziet rijden. Eet je de ene dag in een modern restaurant met een strak design interieur, terwijl je de dag erna je eigen waant in een 1000 en 1 nacht sfeertje. Op straat zie je vrouwen in burka’s tot vrouwen in rokjes en crop tops. Mannen in de nieuwste mode, maar ook mannen in traditionele kleding. Ik hou daar van, dat dat allemaal samen komt in 1 stad.

Marrakech is ook een ideale stad om te stappen. Maar dan moet je niet tijdens de ramadan gaan. En een flinke zak met geld meenemen. Want stappen is niet goedkoop. Ik vergeet nooit meer dat ik ooit 11 euro heb betaald voor een cola light. Ik heb er toen maar extra lang over gedaan en van elke slok extra hard genoten haha. Alcohol is ook niet goedkoop daar. 15 tot 20 euro voor een cocktailtje is normaal. Maar het is wel heel leuk!

Hotels in Marrakech

We hadden een hotel in het nieuwe gedeelte van Marrakech. Het Diwane hotel. Niet luxe ofzo, maar voor wat we er voor betaald hadden – erg weinig – was het echt meer dan prima. Het ontbijt vond ik wat tegen vallen, maar de lunch was echt heerlijk. – we hadden half pension, en maakten elke dag gebruik van de lunch – De kamers zijn netjes en schoon. Het personeel is vriendelijk. En er zit een redelijk ruim zwembad bij met voldoende ligbedjes. En je zit lekker centraal.

Boek hier het Diwane hotel.

Ervaring diwane hotel marrakech

^^ Diwane hotel in Marrakech. 

Mocht je langere tijd gaan, dan kan ik hotel Kenzi agdal medina erg aanraden. Wij zijn hier 2 keer ruim 2 weken geweest. Dit is een resort wat verder van de stad, maar wel een erg leuk en gezellig resort. En taxi’s zijn toch goedkoop in Marrakech, dus eigenlijk maakt het niet uit dat je verder weg zit. Je verblijft hier all inclusive, en het eten is erg goed. Het personeel heel erg vriendelijk. Ze kenden ons serieus nog bijna allemaal toen we voor de 2e keer kwamen en werden dan ook heel hartelijk ontvangen.

Boek hier hotel Kenzi Agdal Medina.

Maar als je een weekendje of klein weekje gaat zou ik zelf voor een hotel in het centrum kiezen. Er zijn ook ontzettend veel riads in Marrakech. Dit zijn hele kleine hotelletjes, die in het midden een binnenplaats hebben. Vaak zijn deze helemaal in Arabische sferen en erg leuk aangekleed. Wij zelf hebben daar niet voor gekozen omdat we graag een groot zwembad wilden om lekker te relaxen.

Restaurants in Marrakech.

‘S avonds hadden we ook heerlijk gegeten. 2 restaurants die écht de moeite waard zijn heb ik gereviewd. Ik vond ze zo goed dat ze echt een plekje op mijn blog verdienen. – Review restaurants

Zijn jullie al eens in Marrakech geweest? en wat vinden jullie van deze stad? 

19 reacties

 1. Naomi zegt:

  Hoi Diana,

  Wat mooi om te lezen over je verhaal in Marrakech. Ik wil in de zomer van 2017 gaan met mijn vriend. Ik vroeg mij af is een visum makkelijk te regelen? Heb je prikken nodig tegen eventuele ziektes? En moet je als vrouw bedekt kleden of liep jij ook wel eens met blote benen/armen?

  Groetjes Naomi

  1. Diana zegt:

   ik dacht dat je geen visum nodig hebt. google het voor de zekerheid even. verder heb ik geen speciale prikken genomen.
   Marrakesh is vrij modern. Je kan daar gewoon normaal rondlopen. De mensen van daar dragen ook gewoon een kort rokje ofzo. Alleen in de binnenstad (binnen de muren) zou ik niet al te bloot rondlopen, maar gewoon normale vakantie kleding is helemaal prima.

 2. zegt:

  Ik ben nog nooit in Marrakech geweest. Wel heb ik er al veel over gelezen, het staat in ieder geval in mijn top 10 van op mijn bucketlist!
  Ik heb je blog trouwens net ontdekt, je schrijft echt super leuk.
  je hebt er zker een volger bij op bloglovin.

  liefs,
  Marit

 3. zegt:

  Leuk verhaal en mooie foto’s..
  Toevallig in november nog geweest, maar helaas heb ik minder leuke ervaringen.
  De omgeving is wel prachtig en Marrakech zelf erg kleurrijk. Xx

 4. zegt:

  Marrakech.. Zucht.. Ik heb mijn hart daar echt verloren! Wij zaten in het tikida palmeraie resort en dat is ook echt een aanrader! Ik wil echt nog wel een keer (of 10) terug (misschien ook eens een andere stad bezoeken) wat een geweldige stad!

 5. zegt:

  Jahh! Ik hou van Kech! Ik heb een tijdje in Marokko gewoond en ging in het weekend regelmatig naar Kech.

  Heerlijke stad. Als je er een keer bent geweest dan ben je jamaa el fna ook wel zat.

  Je kunt er heerlijk stappen. Het is inderdaad wel duur, maar voor degene die drinken kun je best een tafel nemen, dan ben je in principe goedkoper uit.

  Je kunt ook de atlas in, niet ver van Kech! Geweldige omgeving, watervallen, bergbeklimmen etc. Marokko heeft ook mooie stranden maar dan moet je meer naar het Noorden.

  Peace & Love

  1. Diana zegt:

   gaaf dat je daar gewoond hebt! waarom als ik vragen mag?

   ja de omgeving vind ik ook echt super mooi. ga daar ook nog een artikeltje over schrijven. we hadden ook nog een nachtje in de woestijn geslapen, dat vond ik ook echt heel mooi (al was ik wel weer blij toen ik terug in het hotel was :’) )

 6. zegt:

  Jeej, dit artikel komt precies op het juiste moment. Ik vertrek volgende week voor 10 dagen naar marrakech!
  We hebben wel bewust voor een resort buiten de stad gekozen (zo’n 10 minuten rijden), omdat we ook lekker willen chillen.
  Fijn dat ik dat weet van het uitgaan, wij gaan helaas wel tijdens de ramadan… Hoop wel dat alles gewoon open is overdag.. En anders moeten we ’s avonds maar naar de stad. Mocht je nog speciale tips hebben, let me know!

  X

  1. Diana zegt:

   als ik langer ga ga ik ook liever naar een resort. vaak net wat relaxer als je lang gaat vind ik. voor taxi’s moet je wel onderhandelen. max 50 dh betalen (5 euro) ook al vragen ze veel meer, en de afstand maakt niet uit. gewoon voet bij stuk houden. voor excursies gewoon in de stad zelf boeken. je hoeft niet te zoeken, ze vinden jou wel. scheelt echt de helft van de prijs met wat je bij de reisorganisatie betaald en je steunt de lokale ondernemer. het is echt aan te raden om wat excursies te boeken want de natuur om marrakech heen is echt prachtig (komt ook nog een artikel over online). de winkels in het nieuwe gedeelte zijn overdag gewoon open. tot half 6 en dan gaan ze om een uurtje of 9 weer open tot middernacht. op het plein werd het wel later druk dan buiten de ramadan. pas rond een uurtje of 9, en rond 10/11 uur erg druk. uitgaan is echt niet veel soeps tijdens de ramadan (terwijl t er buiten echt heel gaaf was). mss dat er plekken zijn waar je wel moet zijn maar dat weet ik niet. we waren vorige keer ook al tijdens de ramadan en toen wilden we wel graag stappen, maar dat was toch echt heel anders. het is erg rustig in de discotheken ( en dat vind ik dan zonde als ik een hoop entree +11 euro voor een cola light betaald heb haha)
   veel plezier! X

 7. zegt:

  Wil hier echt eens naar toe lijkt mij echt een leuke stad!

 8. zegt:

  Leuk! Ik ga in oktober voor het eerst, als 38e land.. 😀 Blijf je volgen voor verdere tips! 😉

  1. Diana zegt:

   leuk heel veel plezier alvast. en ik ga zeker nog meer tips online zetten. want er zijn zoveel mooie dingen. vooral de natuur (buiten de stad) heeft me ook heel erg verrast. erg mooi.

 9. zegt:

  Oh heerlijk. Ben maar een paar uur in Marokko geweest vanuit Spanje, maar wil er graag nog eens naartoe. Ik ben net zo slecht met foto’s vaak hahahaha, veel te druk bezig met genieten van het moment. Jouw tattoooo <3

  1. Diana zegt:

   haha ja ik ben ook veel meer bezig met genieten. en nu achteraf als ik dit artikel aan het maken ben, kom ik er achter dat ik alleen maar lelijke foto’s heb en eigenlijk totaal niet blogwaardig haha. maar ach, ik heb wel genoten. en danku <3

 10. zegt:

  Fijne tips Diana. Ik ben wel in Marokko geweest, maar niet in Marrakech. Ik wil er graag met een van mijn beste vriendinnen heen. Haar familie komt er gedeeltelijk vandaan.

  1. Diana zegt:

   waar ben jij geweest? ik kan je marrakech zeker aanraden, echt doen!

 11. zegt:

  Ziet er heel mooi uit, mooie foto’s.

 12. zegt:

  Ik ga komende vakantie naar marakech!! Ben echt zo mega benieuwd! Zeker een handig artikel! Dankjewel!
  x

  1. Diana zegt:

   leuk! waar ga je heen? of ook marrakech? veel plezier iig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *