Tula | Slavernij verleden van Curacao

tula monument Curacao | Slavernij verleden Curacao

Ik ga er van uit dat de meeste mensen wel weten dat Curacao niet zo’n leuk verleden heeft. Nog geen 200 jaar geleden kwam er nog slavernij voor op het eiland. Verschrikkelijk wat er die tijd allemaal is gebeurd.

Ik ga jullie hier het verhaal van Tula vertellen.

In 1795 werkte Tula als slaaf op de Kenepa plantage, tegenwoordig bekend door de mooie en toeristische stranden Grote en Kleine Knip. De omstandigheden op de verschillende plantages op Curacao waren verschrikkelijk. De slaven kregen te weinig te eten waardoor ze zelf nog voor hun eten moesten zorgen op hun enige vrije dag. De straffen waren onmenselijk zwaar.

Toen in 1795 Tula te horen kreeg dat in Haiti de slavernij afgeschaft werd, wilde hij dat ook voor Curacao. op 17 augustus is hij naar de plantage eigenaar Caspar Lodewijk van Uytrecht, en eiste zijn – en van de andere slaven – vrijheid. Deze kon alleen niets doen en was bang, daarom wees hij Tula door naar de gouverneur die in Willemstad gevestigd was.

Samen met nog ongeveer 50 andere slaven vertrok Tula richting de gouverneur. Onderweg kwamen ze langs andere plantages, waar slaven bevrijd werden en die zich aansloten bij Tula. Bij landhuis Santa Cruz verzamelden ze om vervolgens richting Porto Marie te trekken. De groep bestond uiteindelijk uit zo´n 2000 slaven die voor hun vrijheid wilden opkomen. Ze trokken via Willibrordus (tegenwoordig bekend omdat daar de flamingo’s te zien zijn) richting Porto Marie. Daar vond een veldslag plaats die gewonnen werd door de slaven. De koloniale raad probeerde er voor te zorgen dat de slaven terug gingen naar hun plantage en weer aan het werk gingen. Ze stuurden een pater die op Tula in moest praten. Maar dat werkte niet. Tula vond dat hij en alle andere slaven recht hadden op hun vrijheid, en probeerde dat bij de pater duidelijk te krijgen, maar ook dat werkte niet.

Als reactie daarop werden nog veel meer mensen van het koloniale leger gestuurd richting Porto Marie. Er volgde ruim een week aan zware gevechten. Velen stierven en raakten gewond. De rest vluchtte naar seru Niger ( waar nu villa park Fontein is) om te schuilen. Ook daar werden ze weggejaagd. Ondertussen stonden hoge prijzen op de hoofden van de leiders van de opstand. Ze vluchtten uiteindelijk de heuvels van bandabou in, waar nu het Christoffelpark bevindt. Dat gebied was onbekend bij het koloniale leger en ze gingen de slaven dus ook niet achterna. Ze hebben toen de maisvelden in de omgeving in brand gestoken en de water putten vergiftigd, waardoor de slaven vanzelf uit dat gebied moesten komen omdat er geen eten en drinken meer te krijgen was.

Niet veel later werd Tula samen met andere slaven die de leiding hadden genomen opgepakt en naar Otrobanda vervoerd. Daar werden ze op 18 september geradbraakt en daarna onthoofd. Hun hoofden werden op een stok gezet met als doel anderen af te schrikken om ooit nog in opstand te komen.

Of de opstand dan totaal nutteloos was? Nee. De slaven hadden welliswaar hun vrijheid niet terug, er werden wel nieuwe wetten gemaakt die de plantage eigenaren ertoe verplichtten om beter voor hun slaven te zorgen, waardoor de levensomstandigheden minder zwaar werden.

In 1863 werd dan uiteindelijk ook de slavernij afgeschaft op Curacao. En nu vele jaren later wordt Tula eindelijk gezien als Held en heeft een eigen herdenkingsdag gekregen. Ook zijn er op de 7 belangrijkste plaatsen van de opstand monumenten geplaatst van een vuist met gebroken handboei.

Veel mensen zien Curacao gewoon als Feesteiland, en weten niet wat hier 200 jaar geleden afgespeeld heeft. Ik vind dat iedereen hier van af moet weten, en dit stuk geschiedenis niet weggestopt moet worden.

tula monument Curacao | Slavernij verleden Curacao

Dit is bij Otrobanda. Je komt er als je bij de waterfabriek richting de kust rijdt.

tula monument Curacao | Slavernij verleden Curacao

Deze is bij villa park Fontein ( Seru Niger ) Je gaat het resort binnen en rijdt rechtdoor richting de heuvel en daar kun je omhoog klimmen. Bovenop de heuvel is een wandelroute. Je kan deze ook zien vanaf de weg naar westpunt.

tula monument Curacao | Slavernij verleden Curacao

Deze is bij Landhuis Santa Cruz. Gewoon langs de weg net na de kruizing richting Barber.

tula monument Curacao | Slavernij verleden Curacao

Deze staat bij landhuis Grote Knip. Hier is ook het Tula museum waar je ook een goed beeld krijgt van het verleden en hoe de mensen toen leefden.

tula monument Curacao | Slavernij verleden Curacao

Dit is bij Willibrordus. Daar waar de flamingo’s te zien zijn.

De andere 2 staan bij de ingang van het Christoffelpark en bij de ingang van de plantage van Porto Marie ( je komt er langs als je naar het strand rijdt). Hiervan ben ik de foto’s kwijt.

Wij bieden ook prive tourtjes aan waaronder 1 die geheel gericht is op dit verhaal. En dat afgewisseld met mooie plekjes, zodat het niet een al te zware dag wordt. Meer info. 

 

2 reacties

  1. NN zegt:

    En dus ga je als een toerist op onze monumenten staan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *