Sabbatical op Curacao #4

gastblog: naarcuracao

Mag ik jullie voorstellen aan mijn gastblogger: Mark van der Panne van de website naarcuracao.com  gaat maandelijks een artikel schrijven op mijn blog. Hij neemt ons mee naar zijn avonturen in Curaçao.

Mark is online marketeer bij anwb.nl, en heeft zijn beroep gecombineerd met zijn liefde voor Curaçao door het opzetten van zijn website, wat in korte tijd is uitgegroeid tot één van de grootste online platforms van Nederland over emigratie en vakantie naar Curaçao.
Mark en ik zullen de komende tijd als gastblogger schijven voor elkaars website over onze Curaçao-avonturen.

 

Voorgaande verhalen van Mark gemist? Je leest ze hier terug. 

 

De tickets

Het blijkt voor iedereen die voor langere tijd naar Curaçao gaat wel een flinke puzzel: Welke tickets moet ik regelen voor de vlucht naar Curaçao? In eerste instantie lijkt het geen moeilijk verhaal, met eigenlijk alleen de keuze “KLM of TUI”, maar er komt meer bij kijken…

KLM of TUI

De eerste keuze was niet zo moeilijk: Wilden we met KLM vliegen of met TUI? Er zijn wat verschillen, maar in grote lijnen komt het hier op neer:

  • KLM: Iets oudere vliegtuigen, maar wel prima service aan boord met vrijwel alle catering en service in het vliegtuig al inclusief de ticketprijs
  • TUI: Aan boord is de ‘gratis’ catering beperkt, en moet je voor vrijwel elke service extra bijbetalen. Maar je vliegt wel met de Dreamliner, een nieuw en modern toestel.

Bagage

Wat nog van belang kon zijn was de bagage die we mee wilden nemen. Dat kan bij een (tijdelijke) emigratie best wel wat zijn natuurlijk. Bij KLM mag je standaard 23kg ruimbagage meenemen. Ga je daar overheen, dan moet je (flink) bijbetalen. Bij TUI moet je sowieso voor ruimbagage bijbetalen, maar die extra kosten zijn flink lager. Zo kun je voor € 25,- (enkele reis) tot 40kg ruimbagage meenemen.

Enkele reis of retourtje?

En dan het grote dilemma voor velen: Koop je een enkele reis of een retourtje? Formeel is de regel dat je alleen met een enkele reis wordt toegelaten op Curaçao als je lokaal bent ingeschreven. Kom je als toerist, of kom je er wonen maar ben je nog niet ingeschreven, dan moet je een retourticket kunnen overleggen. Kun je dat niet, dan heb je de kans dat je bij de douane op Curaçao geweigerd wordt en met het eerstvolgende vliegtuig weer terug naar Nederland kan. Omdat de vliegtuigmaatschappij opdraait voor de kosten als je terug moet, is het eigenlijk ook niet mogelijk om als niet-inwoner van Curaçao bij TUI of KLM een enkeltje Curaçao te kopen.

Onze tickets

O.K., met al deze kennis: hoe zijn wij op Curaçao gekomen? We zouden midden in de zomervakantie vliegen, dus we betaalden sowieso de hoofdprijs (bijna € 1.000 p.p.). Gelukkig kregen we voor onze twee jongsten nog een beetje korting, maar echt goedkoop was het sowieso niet. Met onze drie kleine kinderen wilden we sowieso een directe vlucht hebben (dus geen korte tussenstop op bv. Aruba of St. Maarten), en vonden we de extra service van KLM wel net zo prettig. Gelukkig waren we nog redelijk flexibel met de vertrekdatum, dus we konden rustig een dag uitkiezen waarop KLM direct op Curaçao vloog. Kat in het bakkie, dachten we….

De retourdatum

Omdat we in de zomervakantie gingen vliegen wilden we wel al ruim van tevoren boeken, maar daarbij bleken we wel een probleem te hebben: We konden de retourvlucht maximaal 7 maanden na onze vertrekdatum plannen, omdat latere data nog niet in het systeem bij KLM beschikbaar waren. Maar ja… we wilden 9 maanden! En omdat we geen locals waren (en ook niet zouden worden) moesten we wel een retourtje kopen. Het zou toch niet zo zijn dat we nu een retourtje moesten kopen voor de heenreis, en dan ook nog apart weer een ticket nog voor de terugreis?

Bellen!

Online kwamen we er niet uit. Dus bellen met KLM. Daar was het advies vrij eenvoudig: Koop tickets met een wijzigbare retourdatum. Maar ja, dat was per ticket ook weer fors duurder, dus dat wilden we niet zo maar boeken. Dan toch maar eens met TUI bellen, wat hun advies voor ons zou zijn. Gelukkig bleek de “TUI-mevrouw” erg behulpzaam en ging ze e.e.a. voor ons uitzoeken. Een dag later werden we teruggebeld: ze had de oplossing gevonden. We konden namelijk ook via het TUI telefonisch reisbureau tickets kopen voor KLM. Daar zat dan wel een toeslag op van € 25,- per ticket t.o.v. de prijs die we zouden betalen als we direct bij KLM zouden boeken, maar dat hadden we er graag voor over. Want als extra service kregen we namelijk het aanbod dat we, zodra onze gewenste retourdatum boekbaar was, éénmalig onze retourdatum mochten wijzigen. Dus nu gewoon een ticket kopen met retourdatum over 7 maanden, en dan halverwege onze periode op Curaçao de retourdatum twee maanden doorschuiven. Het bleek voor ons een prima oplossing, dus geboekt! En ook heel netjes van TUI: zodra onze gewenste retourdatum te boeken was, kregen we keurig nog een mailtje (van dezelfde “TUI-mevrouw”!) dat we konden omboeken.

Mooi, ook de tickets waren geregeld, we zouden echt naar Curaçao gaan voor ons sabbatical!
Wil je weten hoe het ons verging de eerste tijd op Curaçao? Wacht een paar weken voor mijn volgende post of lees het nu op naarcuracao.com!

gastblog: naarcuracao

 

Ayo!

Mark

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *