Sabbatical op Curaçao #2

wegwijsborden curacao

Mag ik jullie voorstellen aan mijn nieuwe gastblogger: Mark van der Panne van de website naarcuracao.com gaat maandelijks een artikel schrijven op mijn blog. Hij neemt ons mee naar zijn avonturen in Curaçao.

Mark is online marketeer bij anwb.nl, en heeft zijn beroep gecombineerd met zijn liefde voor Curaçao door het opzetten van zijn website, wat in korte tijd is uitgegroeid tot één van de grootste online platforms van Nederland over emigratie en vakantie naar Curaçao.

Mark en ik zullen de komende tijd als gastblogger schijven voor elkaars website over onze Curaçao-avonturen.


 

Verkenningsreis

In mijn vorige blogpost vertelde ik al dat we een verkenningsreis gedaan hebben naar Curaçao ter voorbereiding van ons sabbatical van 9 maanden. Als je ook plannen hebt om tijdelijk of voor onbepaalde tijd naar Curaçao te gaan, kan ik je zeker aanraden om zo’n reis te doen. Waarom? Ik zal het je vertellen!

Waarom een verkenningsreis?

Uiteraard hebben we veel op internet gezocht over Curaçao, maar we konden weinig praktisch bruikbare info vinden over wonen op Curaçao. Uiteraard struikel je over de websites over vakantie op Curaçao, maar voor emigratie was een ander verhaal. De informatie was gedateerd, achterhaald, of gewoon te algemeen en daardoor niet echt van toegevoegde waarde. Vandaar ook dat ik mijn Curaçao-website ben begonnen!

Cruciale vragen onbeantwoord

Maar ja, door die beperkte info op internet, die soms ook nog tegenstrijdig was, ga je wel twijfelen over wat en hoe. Veel cruciale vragen konden we dan ook niet vanuit Nederland beantwoord krijgen, zoals:

  • In welke wijk is het prettig wonen voor een gezin met kleine kinderen?
  • Elke Nederlandstalige school heeft wel een wachtlijst, maar waar kun je toch nog kans maken op een plekje?
  • Op die paar sollicitaties die we via e-mail gestuurd hadden kregen we geen enkele reactie

Kortom: om niet voor onaangename verrassingen te komen staan in een land ver weg van thuis (met drie kleine kinderen), leek het ons verstandig om eerst even samen naar Curaçao te gaan om ons sabbatical voor te bereiden.

Een weekje Curaçao verkennen

Al vrij snel nadat we het idee kregen om een sabbatical op Curaçao te gaan doen zaten we in het vliegtuig. De kinderen thuis achtergelaten bij opa en oma, en wij met een agenda vol afspraken serieus op pad. Nette kleding mee voor sollicitatiegesprekken, een huurauto voor de hele week geregeld en met een heldere missie: informatie, informatie, informatie!

wegwijsborden curacao

Makelaars

We hadden met een aantal makelaars vooraf vanuit Nederland een afspraak gemaakt. Ten eerste om woningen te bezichtigen, maar vooral ook om tips van ze te krijgen: waar we op moeten letten, waar we vooral niet moeten gaan wonen, de voor- en nadelen van wonen op een resort, etc.
Hier kwam al snel de eerste winst van de verkenningsreis: enkele makelaars vielen al snel door de mand omdat ze duidelijk alleen maar wilde ‘scoren’, zonder er echt bij stil te staan of de klant en de woning een goede match zouden zijn.

Nog geen woning

We hadden al snel door dat we nog geen woning konden uitkiezen: de interessante woningen die op dat moment beschikbaar waren zouden vrijwel zeker al van de markt zijn tegen de tijd dat wij naar Curaçao zouden gaan. Dus werd het plan: vind een betrouwbare makelaar om vanuit Nederland goed mee te kunnen schakelen. Gelukt!

School

Het enige wat ons plan van een sabbatical zou kunnen dwarsbomen was dat we geen goede school voor Max zouden kunnen vinden. Op Curaçao zijn de meeste basisscholen Papiamentstalig, maar dat was voor ons geen optie. Tegen de tijd dat Max (6 jr.) voldoende Papiaments zou spreken zouden we al bijna weer terug naar Nederland vliegen.

Dus moesten we uitwijken naar één van de privéscholen op Curacao. Niet ideaal want dat kost al snel een paar honderd euro per maand, maar gelukkig paste dat wel binnen ons budget. Tijdens de verkenningsreis hebben we twee van de drie privéscholen bezocht, en bij beiden kregen we een goed gevoel. Maar uiteindelijk kon alleen Klein College op dat moment al een plekje garanderen, dus de keuze was snel gemaakt. Weer een ‘big issue’ afgevinkt!

Sollicitaties

We hadden ook enkele afspraken met recruiters. Dat is echt nodig, omdat zij vaak via mail vanuit Nederland allerlei enthousiaste aanmeldingen krijgen waarna uiteindelijk maar weinig mensen ook echt naar Curaçao verhuizen. Door tijdens de verkenningsreis bij de diverse recruiters langs te gaan kregen ze direct een zeer positieve indruk, waardoor ze ook weer een stapje harder gingen lopen om een baan voor ons te vinden.

Rondrijden

En verder hebben we heel veel rondgereden over het eiland. Gewoon ‘sfeer proeven’, maar dan wel buiten de standaard toeristische gebieden. Gewoon op zoek naar allerlei basale dingen als speelmogelijkheden voor de kinderen en sportmogelijkheden voor onszelf. Gewoon ervaren hoe het dagelijks leven op Curaçao gaat in het verkeer, in de supermarkt en in de straten. Alles in je opnemen om naderhand te kunnen bepalen “zou ik hier een klein jaartje kunnen wonen?”

Het resultaat van de Verkenningsreis

Toen we na een week weer in het vliegtuig terug naar Nederland zaten, was de evaluatie van de verkenningsreis snel gemaakt. Eigenlijk was er niets tegen gevallen. Het enige doel van de reis wat niet gelukt was, was dat we nog niet definitief al een huis hadden gevonden. Maar met het ruime aanbod zou dat in de komende maanden wel goed gaan komen. We hadden een betrouwbare makelaar gevonden, voor Max een school geregeld, goede vooruitzichten op werk en we waren ondertussen stiekem al helemaal verliefd geworden op het eiland. We waren weer een stapje dichterbij: We willen écht naar Curaçao, en op Curaçao zijn geen belemmeringen meer. Nu nog de laatste horde nemen: In Nederland alles geregeld krijgen om weg te kunnen. Maar daarover zal ik je over een paar weken wel bijpraten….

Ayo!

Mark

 

 

3 reacties

  1. […] de verkenningsreis waren we er vrij snel uit dat we ons plan echt gingen uitvoeren: we zouden voor 9 maanden op […]

  2. zegt:

    Erg leuk om te lezen! Dit is zeker een goed idee, zelf heb ik nu 7 maanden in Spanje gewoond en gewerkt, en ben nu weer 3 weken terug. Toch ben ik weer opzoek naar een baan in Spanje, omdat ik het echt mis!

  3. zegt:

    Leuk te lezen! Ken Curacao echt helemaal niet, maar denk dat dit soort dingen voor elk land waar je naartoe verhuist wel gelden. Dus altijd nuttig dit soort info!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *