Tips huis huren of kopen op Curacao

huis kopen of huren op Curacao - informatie

Verhuizen naar Curacao is toch wat anders dan verhuizen naar een dorpje verder op. Behalve dat er veel meer bij komt kijken, is een huis uitzoeken ook anders.

Sommige mensen zijn nog helemaal niet zo bekend met Curacao. Net zoals ik voordat ik hier kwam wonen. Ik was hier een keer 2 weekjes geweest. Dus dan is het best lastig om te bepalen waar je wil gaan wonen op het eiland.

Ik krijg dus ook heel vaak de vraag van mensen die naar Curacao willen verhuizen, of ik tips heb om een woning te zoeken. En dan vooral welke wijken aanraders zijn.

Welke wijken op Curacao zijn fijn om te wonen?

Dit vind ik heel lastig te beantwoorden. Want dat is zo ontzettend persoonlijk. Ikzelf vind bijvoorbeeld Bandabou juist heerlijk om te wonen. Maar veel andere doen weer alsof dat aan de andere kant van de wereld ligt. Dus dat is nogal een verschil. Ik kan je wel een aantal tips geven waar je rekening mee kan houden als je een huis gaat kopen of huren op Curacao.

Tip voor als je meer over de wijken te weten wil komen tijdens je voorbereidende trip op Curacao.

 • Op foto’s kunnen dingen heel anders lijken. Dus ik raad aan om zelf te gaan kijken (of iemand die je kent en vertrouwd, je kan ook mij hiervoor vragen, want ik heb nu echt een super fijne manier om jou de woning te laten zien. Meer info.) voordat je voor een jaar een huurcontract tekent. Dus ga of van te voren een weekje of iets langer naar Curacao zodat je alvast huizen kunt bezichtigen, boek voor de 1e maand een vakantie woning, en ga vanaf daar zoeken naar een huis voor de langere termijn. Of vraag mij om hulp, zodat als je toch vanuit Nederland een woning zoekt je in ieder geval een duidelijk beeld krijgt.
 • Heb je al een baan? Of kinderen die naar school gaan? Dan is het misschien ook handig om rekening te houden met de locatie van je werk en/of scholen van je kinderen, als je niet lang wil rijden. Curacao is niet groot, en de afstanden zijn klein, maar het is wel druk op de weg.
 • Nog even over de drukte op de weg. De oostkant van Willemstad is erg populair om te wonen, vooral onder de Nederlanders. Hou echter rekening mee dat het daar echt heel druk op de weg is. Over een paar kilometer kun je dan ook gerust een uurtje doen.
 • De Isla is ook iets waar je rekening mee moet houden. De stank die daar vanaf komt is ontzettend ranzig. En daarnaast ook nog eens heel slecht voor je gezondheid. In welke wijken heb je last van de Isla? Zie het kaartje hieronder. De wijken die in het rode zitten hebben last van de Isla. Update 2020: laatste jaren valt het heel erg mee met de stank, dit is echter geen garantie voor de toekomst.

In welke wijken heb je last van de Isla op Curacao | kaart van de verspreiding van de stank van de Isla

 • Wil je in de stad of meer in het rustigere gedeelte van Curacao wonen? In de stad heb je alle faciliteiten om de hoek, en ben je sneller bij de Happy hours, veel scholen en de meeste banen zijn in de stad. Maar op Bandabou woon je heerlijk rustig, zijn de prijzen lager, en ben je binnen enkele minuten op de mooiste stranden. Het is maar net wat je belangrijker vindt.
 • Resort of normale wijk? Ook een dingetje waar je over na moet denken. Er zijn op Curacao behoorlijk wat resorts waar je kan wonen. Het kan je een veiliger gevoel geven, maar hou er rekening mee dat het niet wil zeggen dat er niets kan gebeuren als je op een resort woont. Soms zit er ook een gezamenlijk zwembad bij, of andere faciliteiten. De nadelen zijn dat het wat duurder is, je een maandelijkse fee moet betalen, mensen kunnen minder makkelijk langs komen, en ikzelf zou me ook een beetje opgesloten voelen.

Extra tips waar je rekening mee kan houden als je een woning zoekt op Curacao:

 • Staat het huis op de wind? Een verkoelend briesje is erg prettig, en kan ook aardig in de stroom kosten schelen.
 • Welke stroom heeft het huis. Op Curacao heb je 110 V en 220 V. Als jij hier heen komt met een container vol met 220 apparatuur, is het misschien ook handig om een woning met 220 V te hebben. Al zijn daar ook weer andere oplossingen voor, maar als je de keuze hebt…
 • Let goed op dat het huis geen termieten heeft. Die kleine beestjes kunnen heel je huis opeten, en bestrijden is behoorlijk prijzig
 • Heeft het huis warm water? Op Curacao is het niet vanzelfsprekend, en ook niet altijd nodig dat een huis warm water voorzieningen heeft. Dus als je perse warm water wil, moet je hier even rekening mee houden.
 • Gemeubileerd of ongemeubileerd. Gemeubileerd is vanzelfsprekend duurder, maar als je hier maar een jaartje blijft, kan dat wel weer goedkoper zijn, dan alles te kopen.
 • Wat ik zelf erg belangrijk vond, was dat het huis een grote porch had. Als je graag buiten zit, is dit best belangrijk. Om 2 redenen. Midden op de dag wil je echt niet in de volle zon zitten, dan is een afdak erg prettig. En ook al is het hier een stuk zonniger dan in Nederland, het regent ook hier wel eens. Dus dan is het fijn dat al je spullen gewoon droog blijven.

Waar je huizen vindt, die te koop of te huur staan op Curacao?

O.a. bij makelaars en op Facebook, maar lees anders even dit artikel voor een uitgebreid overzicht: Huis zoeken op Curacao.

 

4 reacties

 1. Marjon coumans zegt:

  Wij volgden jou al in Nederland wij wonen ook in bandabou

 2. […] Kijk hier voor tips om een leuke woning te zoeken, en hoe je de geschikte wijk voor jou vindt. […]

 3. fiona zegt:

  Hi,
  Zoals beloofd de vragen 😉
  Ik weet niet of je ze al kan beantwoorden, maar ik waag het er toch op…

  – Wat betaal je nu in totaal als je een woning aankoopt? Ik vermoed registratie kosten, maar heb je ook notariskosten?
  Moet je jaarlijks kadastraal inkomen betalen? Provinciebelastingen? Belastingen op water dat in het beekje naast je huis stroomt? (ja, echt waar, moeten wij betalen in België) , dus kortom, alles wat met belastingen te maken heeft als je een huis koopt.
  – Wordt je belast als je zonnepanelen op je dak laat leggen?
  – Ik vermoed dat je zowiezo brandverzekering moet betalen, logisch, maar hoe zit het met familiale verzekering? Diefstal/inbraak?

  Ik denk dat ik het meeste wel heb genoteerd, moest ik nog ergens aan denken zet ik het er wel bij 😉

  Bedankt alvast!

  1. Diana zegt:

   Hoi Fiona,

   hierbij antwoorden op je vragen.

   – je betaald ook 4 % overdrachtsbelasting en notaris kosten. Verder weet ik niet precies wat er nog allemaal extra bij komt, maar wij zijn nu ook bezig met een huis kopen, en de banken zeggen dat de extra kosten bij ons huis zo’n 7 % van de koopsom zijn. qua belastingen valt het volgens mij wel mee, en betaal je alleen ontroerendezaakbelasting. dit wordt berekend over je huis.

   -Zonnepanelen worden belast ja.

   – de brandverzekering is verplicht. Voor de rest moet je zelf weten.

   hopelijk kun je hier wat mee.

   Groetjes Diana.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *