Nadelen wonen op Curacao

willemstad Curacao

Voordat ik hier kwam wonen had ik natuurlijk ook goed nagedacht over de eventuele nadelen van het wonen op Curacao. Die krijg je dan ook zeer regelmatig te horen als je verteld over je plannen om te emigreren. Vooral de mensen die niet wilden dat we gingen en mensen die het een tijdje geprobeerd hebben op Curacao hadden veel slechte verhalen.

Lees hier hoe ik voordat ik ging verhuizen over de meest genoemde nadelen van wonen op Curacao dacht.

Ik denk dat na een half jaar die roze bril wel af is en dat je een normaal leven hebt opgebouwd op Curacao. Ik denk dat je dan ook wel met een reëel beeld naar de nadelen kan kijken.

punda-otrabanda-willemstad-curacao

De meest genoemde nadelen van wonen op Curacao.

En dan vooral hoe ik er nu – nu dat ik er dus ook echt woon – over denk.

De lage lonen.

Wij hebben heel veel in moeten leveren op ons inkomen, maar dat wisten we van te voren. Daartegenover zijn ook onze vaste lasten een heel stuk lager. Soms vind ik het wel vervelend dat we niet zomaar alles kunnen kopen en doen wat we willen, maar we hebben hier echt wel een goed leven.

Wel vind ik de lonen belachelijk laag voor sommige beroepen, waardoor veel mensen ontzettend veel moeten werken voor nog steeds een laag inkomen. Helemaal als je kijkt dat het hier helemaal niet zo goedkoop is.

Hoge Criminaliteit.

Ik moet zeggen dat dit echt veel minder erg is dan dat ik had verwacht. Tja, er doen dan ook behoorlijk nare verhalen de ronde in Nederland over de veiligheid op Curacao. Je hoort hier wel wat vaker om je heen dat er iets gebeurd is vergeleken met in Nederland. En je kan je spullen niet in de auto laten liggen. Maar ikzelf voel me hartstikke veilig waar ik woon en ook op de plekken waar ik kom.

Slecht sociaal vangnet.

Ikzelf heb hier totaal geen last van. Ik ben ook meer van het ‘gewoon werken voor je geld’. Maarja, misschien dat ik anders praat als we allebei zonder werk zitten..

De politiek is niet te vertrouwen.

Ik hou me daar eerlijk gezegd niet zo mee bezig.

Poko poko (alles gaat sloom)

Ja alles gaat hier een stuk slomer. En dingen gaan lastiger en soms totaal onlogisch. Als je daar niet tegen kan, kun je beter niet hier komen wonen, want dan wordt je gek. Ik kan er goed tegen, ben zelf ook een beetje poko poko, en zie er de charme wel van in. Op 1 keer na. Toen onze container met de inboedel 2 dagen voor de deur stond omdat de douane niet eerder langs kwam, toen kreeg ik toch wel een beetje moordneigingen. Maar voor de rest kan ik er prima mee leven. Mijn vriend heeft er wat meer moeite mee gehad, maar ook hij heeft nu zoiets van ’t komt allemaal wel.

rij-toelatingsorganisatie-curacao

Ongedierte.

Er leven hier meer en vooral grotere enge beestjes. En nee, dat went niet. Ik krijg nog steeds een halve hartverzakking als ik een kakkerlak zie. Ze zeggen dat dat erbij hoort als je in de tropen woont. Kan wel zo zijn, maar ik vind het toch een heel groot nadeel. Maar goed, nergens is het perfect.

Ow en de muggen, die zijn ook heel vervelend.

Het gemis van de seizoenen.

Moet ik hier serieus commentaar op geven? Als ik 1 ding niet mis… Het is juist heerlijk dat het altijd hetzelfde weer is. Gewoon het hele jaar door mijn favoriete seizoen. Zomer.

Het is een klein eiland.

Eigenlijk vind ik dit meer een voordeel dan een nadeel. Ik vind het juist fijn dat het eiland klein is. Het is ook niet zo klein dat er niets te beleven valt, of dat er maar 1 plek is waar je naar toe gaat. Wij wonen midden op het eiland, en we zijn bijna overal binnen een half uur. Dus je hoeft nooit ver te rijden waar je ook heen wilt.

Afhankelijk van de auto.

vind ik ook totaal geen nadeel. Ik deed in Nederland ook alles met de auto. Fietsen en openbaar vervoer is gewoon niets voor mij haha.

Beperkte keuze aan winkels.

Grappig om terug te lezen dat ik dacht dat dit een groot probleem voor mij zou worden. Alles wat je nodig hebt is hier gewoon te krijgen. En stiekem vind ik het best wel chill dat er niet zoveel leuke kleding winkels zijn. En nog veel chiller dat je hier niet zo makkelijk via internet kan bestellen. Hou ik tenminste meer geld over voor de belangrijke zaken van het leven. Eten en drankjes.

Er is hier niets te doen.

Hoezo niets te doen. Er is hier echt super veel te doen. Echt er zijn marktjes, feestjes, vele stranden, nog meer restaurantjes en ga zo maar door.


Nu lijkt het net of het hier alleen maar geweldig is, maar ook hier is het niet perfect. Zo kan ik nog wel een paar dingetjes noemen.

Omgang met dieren.

Op Curacao leven ontzettend veel zwerf honden. En zelfs als ze wel een baasje hebben dan wil dat hier echt niet altijd zeggen dat ze goed behandeld worden. Het is soms echt heel erg zielig om te zien hoe de honden verwaarloosd worden. Mensen moeten eens gaan inzien dat honden ook gevoelens hebben.

De rotzooi overal.

Curacao is zo’n mooi eiland, en dan zijn er zoveel mensen die dat willen verpesten. Je ziet mensen gewoon de afval van een afhaalmaaltijd uit het autoraampje gooien, alsof het normaal is. En dan heb je nog mensen die complete trucks vol met afval gewoon ergens in de mondi dumpen. Ik snap dat ook gewoon niet. Als je toch al moeite doet om het in je auto te laden, dan kan je toch ook gewoon naar de Landfill rijden. Daar helpen nog mensen met uitladen ook. Echt diep triest dat mensen hun eigen eiland zo vervuilen. Kijk bijvoorbeeld naar Sint Joris Baai. Een prachtig stukje natuur, maar soms lijkt het meer op een vuilnisbelt.

En de Isla, die is ook een groot nadeel. Wat een stank en verrotte lucht verspreidt die raffinaderij. En dan hoef ik er alleen maar kleine stukjes doorheen te rijden, maar er wonen ook gewoon mensen in die stank.

Een enorm verschil tussen arm en rijk.

Ik ben echt niet van dat alles eerlijk verdeeld moet worden, maar hier heb je wel nog behoorlijk wat echt arme mensen wonen, wat ik dan wel weer ernstig vind.

Vrienden en familie uit Nederland wonen ver weg.

Dit nadeel heeft verder niet specifiek met Curacao te maken, want dat heb je bij elk land dat wat verder weg ligt. Heimwee heb ik totaal niet. Maar ik zou het wel leuk vinden als ik mijn familie en vrienden iets vaker zou kunnen zien. Dat ze ook hier eens konden komen barbecueën, gewoon op een zondag middag. En dat daar niet een hele vakantie voor uitgetrokken hoeft te worden.


 

Ik zie echt veel meer voordelen dan nadelen van het wonen op Curacao. Maar dit is wel iets waar je goed over na moet denken als je plannen hebt om hier te komen wonen. Iets wat ik misschien niet als een nadeel zie, kan voor jou wel een groot nadeel zijn. Je zal echt niet de eerste zijn die met een lege portemonnee en een illusie armer weer op Schiphol aankomt. Dus denk er goed over na.

Wat vind jij – of lijkt jou – het grootste nadeel van wonen op Curacao? 

 

12 reacties

 1. Rainer zegt:

  Je zou zeggen dat er geen nadelen zijn voor het wonen in Nederland. Zijn Amsterdam, Rotterdam, Den haag, Utrecht en zo verder, echt zo veilig en oncoruptief?

 2. zegt:

  Ik vind dat curaçao geen nadelen heeft dat er beestjes rond lopen vindt want die heb je hier ook dus ik vind niet echt erg☺️☺️☺️☺️☺️

 3. Els zegt:

  6 maanden is echt niks hoor. Pas na JAREN kun je waarschijnlijk ECHT beoordelen. En wat iemand anders ook al zei; zolang je de taal niet onder de knie hebt en niet met locals omgaat, heb je ook geen ‘echte’ kijk op dingen. Leer zsm de taal en probeer vriendschappen te sluiten met locals. Dan pas kun je zeggen dat je echt op Curacao woont en de voor- en nadelen van het eiland kent.

  1. Peter zegt:

   Zo als anderen al aangeven kun je pas na veel langere tijd aangeven wat de echte voor- en nadelen zijn en die zijn dan vaak ook nog persoonlijk en bepaald door je culturele achtergrond. Ik ken mensen die er 3-5 jaren gewoond en gewerkt hebben en nooit echt ‘geïntegreerd’ zijn met de gemeenschap. Dus dat is ook een belangrijk criterium voordat je enigszins objectief kunt uiten over voor- en nadelen. Tot die tijd leef je in je eigen wereldje en is het allemaal heel relatief.

 4. zegt:

  Ik vind het goed van je dat je de nadelen ook bespreekt. Sommige dingen wat ik nu lees denk ik hé daar heeft ze wel gelijk in. Net zoals je verteld over de lage lonen, dat alles wat duurder is, alles met de auto doen en het poko poko. Ik denk dat wij als westerlingen daar in het begin heel erg aan moeten wennen, maar ik snap het wel, in die warmte heeft het haast geen zin joh om je te haasten.

 5. zegt:

  Veel is herkenbaar in Colombia. Zoals het sociale vangnet, de lage lonen, de verschillen tussen arm en rijk, de onlogische dingen, alle rare regeltjes, de criminaliteit in Bogotá, het afval op straat… en zo kan ik nog wel even doorgaan. Gelukkig zijn er ook vele voordelen 🙂 Moet ik nog wel even zeggen dat een halfjaar buiten Nederland wonen nog niet zo lang is hoor. Ikzelf begin eigenlijk nu pas, na 1,5 jaar echt te merken hoe dingen in elkaar zitten. Als je je echt tussen de bevolking begeeft en geen Nederlander meer spreekt, alleen de locals. De seizoenen bijvoorbeeld miste ik eerst ook niet, maar nu begint dat toch wel een beetje te kriebelen. Net als de mensen die allemaal zo aardig zijn, maar pas toen ik ging werken erachter kwam hoe vervelend men met name op de werkvloer met elkaar omgaat. Dat soort dingen.

 6. Diana een half jaar wonen op Curacao is nog niets hoor…..dan heb je nog steeds een halve roze bril kan ik je vertellen!

  En je kan pas echt een reëel beeld geven van Curacao als je je ook echt tussen de bevolking bevindt en niet alleen maar bij Mambo’s, Zanzibar, Papagayo etc.
  Mijn visie na daar 3 jaar gewoond te hebben, getrouwd te zijn en ons kindje is geboren in St Elisabeth Hospital…..

  1 Ik miste de seizoenen heel erg!!! Ja de winter duurt hier in NL veelte lang…. Maar alleen maar mooi weer….. Ik hou heel erg van de lente bijvoorbeeld. In Curacao zijn we blij als er regen valt……..!!
  2. Criminaliteit ligt heel erg aan waar je je bevindt en hoe jij je gedraagt en je op stelt…… En je persoonlijke ervaring…. Ik ken mensen die zijn neergestoken in hun appartement..en ik zelf ben bedreigd door een automonteur dus sja…. de kleine criminaliteit is er gewoon groter door armoede en door de vele mensen uit andere landen zoals Venezuela….die schieten je neer voor een zak aardappelen…. Maar ja…wij hebben hier weer de IS, de Polen en de Hongaren etc!!
  3. De lonen zijn belachelijk laag en de vaste lasten zijn in verhouding veel hoger. Aqualectra vind ik echt heel duur als je van airco houdt en als je straks moeder wordt zijn er gewoon bijna geen part time banen…! Ik kreeg als assistent shopmanager fulltime 1800 Nafl per maand…juist dat is zo’n 900 Euro momenteel…. Een behoorlijk appartement kost al 1000 Nafl…. Dus ja ik vind het leven er erg duur….
  4. Mijn schoonfamilie komt uit Otrobanda en het is niet makkelijk voor de mensen daar om uit de armoede te komen….
  5. Ja de regering is corrupt en het is handig om je daar wel wat meer in te verdiepen….. Ik heb gehoord dat er God zij dank nu een nieuw ziekenhuis komt…. Maar voor mijn schoonmoeder was er zelfs geen prednison te krijgen op het hele eiland….. Dus de zorg vind ik heel erg slecht!
  6. Rotzooi ja…zelf accu’s gooien ze in zee!! Eet alsjeblieft niet de lokale komkommers en tomaten.. of vis uit de meertjes……….je vergiftigd jezelf zo! De mensen die rondom de Isla wonen of ten Zuid Westen hebben veel last van de Isla…mijn schoonmoeder is in 2010 overleden op 56 jarige leeftijd aan longkanker met een groot vermoeden van de doktoren….juist de Isla.
  7. Ja het is klein na een aantal jaar….daarom heb je geld nodig zodat je veel uitstapjes kan maken naar bijvoorbeeld NL, Florida, Puerto Rico etc!

  Tot slot:

  Wat mij betreft:

  1. De isla moet weg en er moeten strengere regels komen omtrent vervuiling en afvalverwerking en biologische ‘landbouw’ / import van levensmiddelen moet strenger gecontroleerd
  2. Er moet een bulldozer door de politiek en betere controle op corruptie, desnoods vanuit NL. Betere inzage voor NL wat er met het geld wordt gedaan.
  3 Salarissen moeten eerlijker naar ervaring, minimumlonen moeten omhoog!
  4. Beter beleid om immigratie…mensen die recht hebben op een NL paspoort krijgen het niet en mensen die er net wonen door omkopen wel…
  5. De Venezolanen die nu naar Curaçao en de andere eilanden vluchten moeten echt gecontroleerd worden…anders gaan de criminaliteit nog mee omhoog…
  6. Het word makamba MOET weg en er moet meer tolerantie komen tov elkaar. Geloof me als je de taal spreekt dan hoor je wat ze over ons Nederlanders zeggen….Maar ook visa versa…. de arrogante Nederlanders moeten ook respect hebben dat ze niet in Nederland zijn…! Papiamentu moet iedereen verplicht leren die op Curaçao komt wonen! Het is een onderdeel van de dushi cultuur en een blijk van respect naar de inwoners!

  Kortom; Korsou is echt dushi vertoeven als je 1: Jong bent vrijgezel ( bijvoorbeeld stage of op doorreis bent) of een Koppel zonder kinderen en je vanuit NL een mooie baan kan vinden voor 3000/4000 Nafl per maand

  Of; Als je in NL al een vermogen/ Eigen zaak hebt opgebouwd en je wilt daar gaan wonen ( of met pensioen) of een 2e huis kopen……..Dan heb je de kans om veilig te wonen in een goede buurt zoals Jan Thiel, Salina, Sun Valey, Bottelier, Spaanse water etc een fatsoenlijke auto te kopen of uit Nederland mee te brengen zonder dat deze elke 2 maanden kapot is. En je familie uit te nodigen of uitstapjes te maken naar andere eilanden/ landen voor de afwisseling!!!

  Wij komen nog bijna elk jaar terug voor vakantie en zodra we zelf meer vermogend zijn wordt het misschien wel weer ons 2e thuis!

  Leuke Blog Diana en enjoy op ons dushi Korsou!!!

  En als je in Nederland bent…voor Caribisch eten kom je gezellig naar ons restaurantje Chef Thomas Café in Zandvoort!

  1. Shannon Geerman zegt:

   Pfff woord makamba moet weg. Echt NLers die weer bazig willen komen doen. Woord neger zou weg moeten en het wordt zwart die telkens wordt gebruikt in NL. Niet in anderemans land komen en dingens willen komen veranderen daar zijn makamba’s heel goed in. Laat die eilanders maar hun eigen zaakjes oplossen en niet blij en oordelen. Uiteindelijk heb je toch iets moois uit cura meegenomen jou restaurantje die je baseerde op cura.

   1. Shayanna zegt:

    Maar wel op ,
    “Makamba’s zakken lopen teren. Dan is het allemaal goed. Curacao is ook helemaal niet zo geweldig als voorgedaan wordt.

 7. zegt:

  Kun je wel een beetje daar een sociaal vangnet opbouwen? En dan bedoel ik mensen om je heen? Die je kunt vertrouwen en waar je een ban mee op kunt bouwen? Dat lijkt me altijd het moeilijkst.

 8. zegt:

  Eigenlijk allemaal vergelijkbaar met Ghana haha. En het zijn inderdaad dingen waar je aan went, of je het nou leuk vindt of niet. Ik heb me er de eerste keer in Ghana zelfs weleens op betrapt dat ik zélf rotzooi op straat gooide. Dat doe ik niet meer, maar ik was zo in die “flow”. Heel erg… En als ik daar serieus ga wonen ga ik de seizoenen wel missen, maar ik ga niet emigreren voor het weer haha. In Ghana heb je alleen droogte- en regenseizoen, en ik ben er nog niet over uit welke ik het ergst vind hahaha. Droogteseizoen is écht droog, maanden geen regen dus ook minder water om te douchen en zo. En regenseizoen is écht regen, en als het in Ghana regent doet niemand meer wat. “Ja sorry, ik kon niet komen want het regent toch”

 9. zegt:

  Ik kan me echt voorstellen dat het soms frustrerend is. Vooral hoe ze met dieren omgaan en de corruptie en criminaliteit. Je went er aan, maar toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *