Bloggers life

negatieve reacties op je blog en hoe je er mee om kunt gaan.

Een nieuwe serie blog artikelen is geboren op mijn blog. Bloggers life. Deze serie komt elke dinsdag online. In elk artikel stel ik een vraag, waarop meerdere bloggers hun antwoord geven.


De vraag van deze week:

Ooit negatieve reacties gehad op je blog?

En hoe ging je daar mee om?

 

Mandy.

Op het Ellegirl forum is er een topic waarin (grote) beautybloggers worden afgekraakt. Ik las dat topic ook altijd, maar op een dag kwam ik mezelf tegen. Ik had ooit een nail-art gemaakt die niet zo goed gelukt was vanwege slechte kwaliteit nagelstickers (dat had ik erbij vermeld), en deze nail-art werd compleet de grond in geboord. Wat ik ervan vond? Eigenlijk vond ik het wel een eer om in dat topic te staan. Het deed me niet echt pijn, aangezien er geoordeeld werd zonder dat men uberhaupt het artikel te lezen. En slechte reclame is ook reclame toch? Het heeft me in elk geval ontzettend veel pageviews opgeleverd die dag!

Sylvahna.

Op Facebook een keer van een mede-blogster. Dat ging over het artikel dat ik me schaam voor de reacties van andere Nederlanders. Daar reageerde toen iemand op met “Ik schaam me voor landgenoten die deze situatie gebruiken voor hun eigen promotie”. Dat kan best hard aankomen, want dat was mijn intentie helemaal niet! Ik wilde gewoon duidelijk maken dat mensen na moeten denken voordat ze reageren en dat er geen respect meer is voor elkaar. Ik heb dit toen genegeerd, maar het blijft wel in je hoofd spoken.

Sytse.

Daar kan ik heel kort in zijn; nee. Gelukkig nog niet.Als dat ooit komt dat laat ik het langs me heen gaan. Het is namelijk mijn blog, mijn tekst. Als jij het stom vindt, mag dat. Maar val mij er dan niet mee lastig.

Patricia.

Nee, gelukkig niet! Maar ik kan mijzelf voorstellen dat ik hier toch wel even van zou balen. Je blog is iets persoonlijks en dat is nooit leuk als je een negatieve reactie krijgt. Als het opbouwende kritiek is dan kan je er iets mee (maar dan zou het wel fijn zijn als die persoon dat dan in een mail naar je stuurt, in plaats van publiekelijk met iedereen te delen).

Judith.

Online heb ik zo af en toe een negatieve reactie. Bij één brak echt mijn klomp, mijn blog werd daarin helemaal afgekraakt. Gelukkig vallen de negatieve reacties mee. Soms zijn reacties ook opbouwend qua kritiek.

Natuurlijk is het niet leuk om te lezen dat je iets niet goed hebt vermeld of een verkeerde techniek gebruikt, maar het helpt me wel. Ik bedank deze mensen dan ook altijd en houd het in mijn achterhoofd.

Celeste.

Ja, ook daar heb ik inmiddels last van gehad. Gelukkig niet op mijn blog zelf, maar wel op social media. Toen ik laatst geïnterviewd werd door NOS op 3, besloten ze een heel artikel te wijden aan mijn blog. Ik gaf mijn mening en die week af van de mening van enkele Nederlanders. Helaas, maar desondanks was ik trots op mijn mening en vooral trots op mijn artikel. Dan ben ik die negatieve reacties zo weer vergeten.


 

Of ik ooit negatieve reacties heb gehad op mijn blog?

Ja, eigenlijk al best vaak. Op het artikel over trends die ik niet snap kwamen toch wel de meeste negatieve reacties. Op mijn blog maar ook op facebook. Vooral van mensen die op hun teentjes getrapt waren. Gelukkig kwamen er ook veel positieve reacties, van mensen die wel het artikel snapte.

Laatst kreeg ik ook op facebook een gemene reactie op een outfit. Dat je iets niet mooi vindt, dat kan en mag gezegd worden. Maar dat was niet op een hele vriendelijke manier. Hoe ik daar mee om ging. Naja, ik keek naar de profiel foto van diegene, zag dat ze zelf waarschijnlijk vrij weinig met fashion heeft, en dan vind ik het meteen een stuk minder erg. Ik antwoord dan gewoon netjes en laat het langs me heen gaan.

Ik denk dat omdat ik mijn mening nogal vaak geef. Mensen zich ook wat vrijer voelen om dat ook te doen. Opzich prima, maar doe dat dan wel op een nette en vriendelijke manier.

negatieve reacties op je blog en hoe je er mee om kunt gaan.

Dan nu de vraag aan jou. Heb jij ooit negatieve reacties gehad op je blog? En hoe ging jij daar mee om?

Alle ‘bloggers life’ artikelen

 

 

34 reacties

 1. Inmiddels een paar dat mensen mij gaan vertellen dat een recept wat ik plaats niet gezond genoeg is of dat het belachelijk is dat ik ergens suiker in gebruik. En dit terwijl ik nooit heb verkondigd dit niet te gebruiken. Merk dat ik er altijd wel een beetje opstandig van wordt. Ik adem in en uit en geef een hele normale reactie maar soms trek ik ze liever door het beeldscherm heen 🙂
  Ik begrijp gewoon niet dat als iets je niet bevalt dat je er zo onaardig over moet doen…. grrrrr….

 2. zegt:

  Goed dat je hier aandacht aan besteed! Ik vind het soms ronduit schofterig hoe ongegeneerd sommige mensen (vaak nog anoniem) hun ongezouten mening geven. Ik ben vaker persoonlijk helemaal afgekraakt in commentaar op een tv uitzending of een artikel ik een blad. Ze doen pijn, dat zeker en ik probeer ze dan ook niet op te zoeken. Soms kan ik er ook heel hard om lachen en zegt het meer over die persoon dan over mij. Maar daardoor heb ik mij nog nooit zo vrij gevoeld om zelf ook negatieve, pijnlijke reacties terug te schrijven. Ik hou dat liever gewoon voor mij.. 🙂

 3. Geen last van. Natuurlijk wel mensen die het weleens niet eens zijn met me, maar nooit lelijke comments op de man af. Oh ja wel 1x, dat was bij een artikel over Yolanthe waarin ik het voor haar opnam toen ze zo onderuit werd gehaald na haar optreden bij Humberto Tan (je weet wel, met dat licht en haar makeup). Normaal schrijf ik nooit over Yo of over celebs en ik kreeg toen ineens een heel ander soort bezoekers. Ik kon eigenlijk wel lachen om de comments en bedacht me dat die mensen eigenlijk helemaal niet mijn doelgroep zijn, dus ene oor in, andere uit.

 4. zegt:

  Ik heb gelukkig ook nog nooit een negatieve reactie gehad. Opbouwende kritiek wanneer het een beetje aardig gezegd is vind ik niet erg. Ik vind dat wanneer je niets aardigs te zeggen hebt, je beter gewoon niets kan zeggen. Helaas reageren veel mensen hun eigen frustraties af op een ander.

 5. zegt:

  Nuttige post wel, je maakt het bespreekbaar, super goed. Ik heb overigens nog nooit echt negatieve reacties gehad. O nee, wacht, wel. En dat NB toen ik net met mijn blog begonnen was. Iemand vroeg me toen op een hele vervelende manier of ik anorexia had. Iemand die ik echt bij god niet kende. Ik voelde me er erg vervelend bij. Juist omdat ik worstel met anorexia. Het gaf me dus een heel dubbel gevoel. x

  1. Diana zegt:

   sommige mensen zijn zo gemeen, en kunnen zich totaal niet inleven. heel naar als iemand zoiets tegen je zegt, en al helemaal als je er ook nog echt mee worstelt. hopelijk heeft het je kracht gegeven om er tegen te vechten <3
   nog gefeliciteerd trouwens met je award! X

 6. zegt:

  Ik heb altijd geleerd om mijn mond te houden als ik iets negatiefs wil zeggen, zeker als de ander er niks aan heeft.

 7. zegt:

  Wij hebben gelukkig nog niet echt veel negatieve reacties gehad op onze blog of op social media. Het is een kwestie van tijd voordat er meerdere gaan komen, want mensen denken dat je alles maar kan maken op het anonieme internet. Heel erg jammer, maar we doen er niet veel aan. Reacties die echt nergens op slaan en waarbij dingen gezegd worden die niet door de beugel kunnen verwijderen we en dat zullen we ook zeker blijven doen. Het is belangrijk om een positieve sfeer te behouden op het internet. Xx

 8. zegt:

  Leuke/interessante nieuwe serie! Op mijn blog heb ik nog nooit negatieve reacties gehad, maar op mijn YouTube kanaal wel. Eén van mijn nieuwste filmpjes werd meer dan 2000 keer bekeken (veel voor mijn doen haha) en toen kreeg ik een aantal negatieve reacties. Heb toen mijn reacties tijdelijk op modereren gezet en daarna was het ook snel voorbij! Ik probeer me er niks van aan te trekken omdat dat het niet waard is, maar het blijft toch wel een beetje door je hoofd spoken soms.

 9. zegt:

  Ik denk dat iedereen die wel krijgt, in het begin kon ik me er heel druk om maken en nu zet ik het gewoon naast me neer.

 10. zegt:

  Vind het heel jammer dat je het EGF er meteen (zelf ook) negatief bij haalt. Ten eerste wordt er vaak goede feedback gegeven en ten tweede bestaat het forum uit meer dan alleen het ‘beutyblog’ topic :). Ik heb verder nog geen last gehad van negatieve reacties op mijn blog, maar genoeg op FB (krijg je als beheerder van een groep met 4600 man).

  1. zegt:

   Ohh, ik volg het EGF ook nog steeds met plezier hoor! Aangezien ik verder, rechtstreeks op mijn blog, nooit echt negatieve comments heb gehad gebruikte ik dit als voorbeeld. Bedoel het totaal niet ten nadele van de meiden die op het forum zitten! 🙂

  2. Diana zegt:

   eerlijk gezegd kende ik dat hele topic niet waar mandy het over had. totdat ik vandaag ook gigantisch veel bezoekers vanuit het ellegirl forum kreeg. dus toch maar eens op onderzoek uit. en jawel mijn blog stond daar genoemd. en weetje wat me het meeste opviel. jullie zeiken daar alles en iedereen af, maar zijn meteen op de teentjes getrapt als iemand er (zelfs op een positieve manier) wat van zegt. beetje kinderachtig, vind je niet? of moet ik nu ook bang worden dat ik afgekraakt ga worden in dat topic… kom maar op. de jaloezie druipt van alle reacties af daar, dus ik zou het als 1 groot compliment zien.

 11. zegt:

  Ja, en nog veel erger ik ben een keer helemaal de grond in geboord door twee dames. Deze twee hebben mijn site helemaal de grond in geramd tegenover een grote groep dames. Dit was totaal ongegrond. Gelukkig merk ik hier niets van in mijn bezoekers en volgers. Maar ik vind het zo vreselijk kinderachtig.
  Ik negeer dit soort heksen en ga lekker door met mijn eigen ding. <3

  1. Diana zegt:

   ik denk dat dat soort dingen echt gewoon pure jaloezie is. waarom zou je anders zoiets doen. het is moeilijk om het zo te zien, maar eigenlijk is het een groot compliment dan.

 12. zegt:

  Leuk dat mijn antwoord erbij staat! Het verbaast me eigenlijk wel dat bijna elke blogger er wel mee te maken krijgt. Je zou bijna niet meer durven uitkomen voor je mening omdat er kans is dat mensen erover gaan zeuren :/ Is natuurlijk ook lekker makkelijk, om anoniem op internet te klagen. Natuurlijk ben ik het ook niet altijd met alles eens, en heb ik ook meningen. Maar ik denk altijd maar zo; zou ik zoiets in het echt in iemands gezicht zeggen? Is het antwoord ‘nee’, dan ga ik niet de moeite doen om een comment te typen en hou ik het gewoon voor me! 🙂

 13. zegt:

  Hot topic! De online wereld is toch voor sommigen echt anders dan de offline wereld. Of zouden ze offline net zo zijn?

  Ja ik heb ze gehad. Ik zou een te rimpelig hoofd hebben voor rode lipstick en mijn dochter van 7 is een verwend kind. Ouch. Rimpelig hoofd prima die kan ik incasseren maar dat over mijn kind deed pijn. Ik zet mij erover heen en reageer er niet op. Waarschijnlijk is het iemand die zelf problemen heeft en aandacht tekort komt.

  1. Diana zegt:

   je hoort het best vaak dat kinderen van bloggers/ vloggers afgezeken worden. dan denk ik echt bij mezelf, hoe in en in triest en zielig moet je zijn om dat te doen. ik krijg dan vaak zelfs een beetje medelijden met de gene die de reactie achter laat. want je leven moet toch wel heel erg zijn als je kinderen omlaag gaat proberen te halen.

 14. zegt:

  haha ik krijg niet zoveel echt negatieve reacties, maar laatst bijvoorbeeld iemand die me arrogant vond omdat ik had geschreven soms liever foto’s die met mijn camera gemaakt te zijn te plaatsen dan met mijn iphone.. Tja

 15. zegt:

  Jep, 1 keer en eigenlijk kon ik er best hard om lachen.. Op het moment dat ik de comment zag schrok ik toch wel een beetje, het ging er namelijk over dat ik zo’n enorme rotkop heb en nooit een man zou kunnen vinden (waar dit vandaan komt weet ik ook niet, ik schrijf niet over mijn liefdesleven haha), maar na wat speurwerk kwam ik via het ip adres erachter dat de comment van een oud vriendinnetje waar ik op dat moment ruzie mee had was. Dat was de enige negatieve comment die ik ooit heb gehad, af en toe zijn er wel comments waarin mensen een andere mening hebben dan ik, maar die zie ik niet meteen als negatief.

  1. Diana zegt:

   omg dit is echt zielig haha. lekker kinderachtig. heb je haar ermee geconfronteerd?

 16. zegt:

  Ik krijg gelukkig weinig negatieve reacties. Als ik zelf merk dat mijn reactie op een artikel negatief is probeer ik dit altijd in de vorm van opbouwende kritiek te geven. Ik ga ook alleen mijn mening geven als ik denk dat de ander er iets mee kan. Nu twijfel ik of jij dat was maar volgens mij wel; op je artikel over trends die je niet begreep heb ik geloof ik een klein stukje uitgelegd over Tony. Veel mensen zien dat inderdaad als een trend en dat is alleen maar goed omdat het het idee achter het merk versterkt. Ik hoop niet dat je die reactie toen als negatief hebt ervaren:)
  Toch denk dat als je als blogger het lef hebt om gevoelige onderwerpen aan te snijden of tegen de massa in gaat je altijd te maken krijgt met negatieve reacties, naar mijn mening vaak van mensen die niet heel erg nadenken.

  1. Diana zegt:

   ik weet zo ook niet of jij het was haha. lijkt me niet als je het normaal gezegd hebt. maar er waren ook reacties die niet zo vriendelijk waren. ik vind ook dat ‘negatieve’ reacties gewoon gegeven moeten kunnen worden. maar dan wel op een nette manier zodat die gene er ook echt wat aan heeft. en dan vind ik het niet meer negatief.

 17. zegt:

  Ik denk dat je er als blogger niet aan ontkomt. Sommige leveren kritiek omdat ze je oprecht willen helpen. Dat merk je eigenlijk al aan de manier waarop het gezegd wordt. Anderen zijn gewoon haters of hebben niets te doen. Het is inderdaad goed om te kijken of er een kern van waarheid in die negatieve reactie zit. Kun je er iets mee of niet. Kritiek hoort er natuurlijk wel een beetje bij en het zou zonde zijn als je plezier in bloggen afneemt door zure mensen. Op mijn site staat een hele post over het herkennen van verschillende vormen van kritiek en hoe je er mee om kunt gaan.

 18. zegt:

  Op mijn vorige blog(s) wel en ik heb ook voor twee magazines geschreven waar wel eens negatief commentaar binnenkwam. Op Dejlig (nog) niet, maar wel via de mail. Ik krijg op Dejlig sowieso meer mail dan reacties, maar dat vind ik prima. Ook negatieve reacties via de mail vind ik minder erg. Het gaat dan ook meer om mensen die het ergens niet mee eens zijn nav de let’s talk of een review. Nou ja, dan niet!

 19. zegt:

  Ahja, haters. Ik heb er zelf ook weleens last van gehad. Laatst had ik een interview met een Poolse krant over mijn bezoek aan Polen. De meeste mensen vonden het gelukkig leuk, maar er zitten er altijd een aantal tussen die het niet kunnen laten. Zo kreeg ik te horen dat ik geen idee had hoe arm de Polen eigenlijk wel niet zijn. Dat terwijl het een artikel was om meer mensen naar Polen te krijgen in plaats van te bespreken hoe het is om daar te leven. Op dat soort momenten kan ik dat wel van me afzetten. Blijkbaar heeft men dan gewoon niet goed gelezen.

  Persoonlijk vind ik het altijd wel erg jammer om te lezen dat mensen echt worden lastiggevallen, zoals hier in de comments. Eeuwig zonde, want ik weet zeker dat er ook genoeg mensen zijn die het zich wel aantrekken en die dan besluiten te stoppen met bloggen.

 20. zegt:

  Wel eens ja. Bijvoorbeeld toen ik een opiniestuk op mijn blog plaatste over de harige benen en oksels trend. Dat vrouwen dat lieten groeien om te laten zien hoe feministisch ze zijn. Ik vond dat het daar niks mee te maken had en niet mooi staan. Ook zonder beharing kun je een punt maken. Ik scheer namelijk omdat ik dat zelf hygiënischer vind. Maar iemand vond dus dat ik het genuanceerder had kunnen brengen.. Tja, gewoon netjes beantwoorden en aangeven dat het mijn mening is 😉
  X Wilmke

 21. zegt:

  Ik ben een tijd lang lastig gevallen door een groepje mensen dat het leuk vond om mij compleet de grond in te boren. Helaas voor hun reageerden ze met hun ip-adres en kon ik, vanwege grove beledigingen, smaad en laster, aangifte doen bij de politie. Verder eigenlijk nooit, ik tollereer dat soort dingen gewoon niet. Laatst heb ik een vrouw van mijn site geblokkeerd die op elke outfit post zeer negatief reageerde en mij keer op keer belachelijk maakte. Met dat soort dingen ben ik snel klaar!

  1. Diana zegt:

   echt triest zeg. sommige mensen zijn zo zielig.. heeft de politie er wat mee gedaan?

 22. zegt:

  Ik heb wel eens negatieve reacties gehad. Op het begin trok ik me er wel wat van aan, nu gelukkig niet meer!

 23. zegt:

  Gelukkig heb ik tot nu toe nog geen negatieve commentaar gehad. Toen ik onlangs m’n eerste Youtube-video online plaatste, had ik er wel even schrik voor, maar toen ik eergisteren een artikel over homofobie plaatste, had ik wel écht heel veel schrik dat er negatieve reacties zouden komen… Gelukkig was ik helemaal fout hierover: ik heb alleen maar mooie reacties gekregen.
  Ik snap echt niet wat sommige mensen bezielt. Kritiek kan, als die opbouwend is, maar dan nog steeds op een vriendelijke manier. Soms snap ik ook niet dat mensen iets negatiefs achterlaten: als het je niet interesseert, klik dan toch gewoon weg?
  Achja…
  Liefs

 24. zegt:

  Altijd jammer als mensen dingen te serieus nemen, het zich persoonlijk gaan aantrekken en dan ook nog nare reacties achterlaten… Ik heb er zelf gelukkig nog geen ervaring mee maar dat zal vast nog wel komen haha! Haters gonna haaate.

 25. Gelukkig nog niet vaak, maar dan denk ik ook, dikke doei. Het ging ook over iets waar zij geen verstand over had en ze beoordeelde dat mijn pijn nooit zo erg kon zijn. Dan mag je van mij de grond in geboord worden. Daar trek ik me ook niets van aan.

 26. Wij hebben nog geen negatieve reacties gehad. Alleen soms bij recepten dat ze ze te ongezond vinden, maar we zetten er ook altijd bij dat we nog wel salades ergens bij eten enzo… verder gelukkig nog niet 😀
  En laat het inderdaad langs je heen gaan, vaak schrijven ze maar wat en gaan dan meteen weer weg van je blog 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *