Gezonde cheesecake.

recept gezonde cheesecake

Jaren had ik gedacht dat ik geen cheesecake lustte. Kaas is lekker, en taart ook. maar de combinatie leek me echt heel vies. Ik had altijd gedacht dat het naar echt kaas smaakte. Je weet wel, van die kaas die je ook op je tosti doet. Totdat ik vorig jaar toch maar een stukje probeerde. Ik was verkocht. Nu wil ik overal waar ik kom een stuk cheesecake. En is cheesecake officieel mijn lievelingstaart.

Helaas is de versie die je in winkels en restaurants tegenkomt niet al te gezond. Maar zoals me ook gelukt is om een gezonde versie van een carrot cake , brownie en bananenbrood te maken, is het ook gelukt om een gezonde cheesecake te maken.

En lekker dat die is!

Het is een lemon cheesecake geworden.

recept gezonde cheesecake

Recept gezonde cheescake:

Ingrediënten voor een springvorm van 24 cm.

Bodem:

 • 100 gram cashewnoten
 • 75 gram lijnzaad
 • 40 gram kokosolie
 • 3 el honing
 • Flinke snuf zout. (ik draaide 5 keer aan de zoutmolen)
 • 1 lepel water.

De vulling:

 • 500 gram (magere) kwark
 • 2 rijpe bananen
 • 4 eieren
 • 2 limoenen
 • 4 el honing

Hoe je deze gezonde cheesecake maakt:

Bedek de bodem van je springvorm met bakpapier, en vet de zijkanten in. Verwarm de oven voor op 175 graden.

We beginnen bij de bodem. Neem de cashewnoten en lijnzaad en doe deze samen in de keukenmachine. Laat deze kort malen, zodat er nog grove stukjes tussen zitten. Je zou dit ook met de hand kunnen doen, als je geen keukenmachine hebt. Doe alles in een plastic zakje en ram er met een zwaar voorwerp op. Pas op dat het zakje niet kapot gaat. Doe het noten/lijnzaad mengsel in een kom. En doe daar de rest van de droge ingrediënten bij.

In een ander bakje doe je de kokosolie met honing, en warm deze even op in de magnetron zodat het goed vloeibaar wordt. Dan roer je dit door de rest. Als het nodig is om goed door te roeren, dan kun je nog een lepel water toevoegen. Of 2 desnoods.

Verdeel egaal over de bodem. En zet deze in de oven voor 10/15 minuten.

Ondertussen maken we de vulling:

Dit kun je in de blender/keukenmachine doen. Dan gooi je gewoon alles erin – de limoenen eerst raspen, en daarna het sap eruit persen – en laat de machine het voor jou door elkaar mengen. Natuurlijk kun je dat ook met de hand doen, t duurt alleen wat langer. Het moet in ieder geval een glad mengsel worden zonder stukjes en klontjes.

Giet deze over de bodem en verdeel egaal. Zet nu terug in de oven voor zo’n 35 tot 40 minuutjes. Als de bovenkant net begint te verkleuren dan is die goed. Dat kan snel gaan na een half uur, dus houdt ‘m in de gaten! De mijne had dus een minuutje eerder eruit gemogen haha.

Zet de oven uit en laat de cheesecake nog even rusten met het deurtje open. Als die zo goed als afgekoeld is kan die in de koelkast. En heb je de dag erna lekker cheesecake voor ontbijt zoals ik nu.

Damm, hij is lekker!

Natuurlijk zou je ook wat kunnen varieren met de ingredienten. Ik heb tenslotte ook gewoon maar wat bij elkaar gegooid. Je zou eventueel andere noten kunnen gebruiken voor de bodem. Meer honing toevoegen als je van zoet houdt. Voor de vulling zou je ook frambozen kunnen gebruiken in plaats van limoen. Pureer dan de frambozen en roer erdoor. Gebruik je fantasie!

recept gezonde cheesecake

recept gezonde cheesecake

Wat is jullie favoriete taart?

Meer heerlijke gezonde recepten!

16 reacties

 1. […] meer gezonde recepten? Kijk dan eens naar deze overheerlijke cheesecake of gezonde […]

 2. zegt:

  Ik heb eigenlijk nog nooit cheesecake gegeten, maar dit ziet er zo lekker uit! Ik ga het binnenkort zeker eens proberen te maken.

 3. zegt:

  Aaaah klinkt super lekker, en ziet er lekker uit!
  Ik dacht ookaltijd dat het echt naar kaas smaakte. Maar deze versie zeker eens proberen

 4. zegt:

  ziet er goed uit!

 5. zegt:

  Lekker zeg! Ziet er ook fantastisch uit!

 6. zegt:

  Dit klinkt geweldig ♥

 7. zegt:

  Ziet er erg lekker uit. Dat gaan we binnenkort uitproberen.

 8. zegt:

  Oewh deze ga ik opslaan! Ik dacht altijd ook dat kaas (heerlijk!) + taart (jummie!) totaal niet samen zou gaan, maar cheesecake is inderdaad echt lekker 😀 Ben benieuwd hoe jouw recept hier thuis uitpakt!

  1. Diana zegt:

   ja de naam is echt heel verkeerd he. door de naam heb ik nu heel veel jaren dit gemist.

 9. zegt:

  WoW dit klinkt megalekker!!! Ga ik eens proberen. De ingrediënten zijn ook helemaal niet moeilijk of zo, hele normale dingen.
  X Wilmke

  1. Diana zegt:

   is t ook ;)! ik probeer altijd wel zoveel mogelijk ‘normale’ ingrediënten te gebruiken, zodat je niet speciaal naar een bio winkel ofzo moet.

 10. zegt:

  Hmmmm lekker!
  Zo grappig, ik dacht ook altijd dat ik het niet lustte. Mijn vriendin heeft mij toen een keer een stuk cheesecake voorgeschoteld zonder te vertellen wat het was. Eenmaal geproefd was ik verkocht.

 11. zegt:

  Jum! Ziet er heerlijk uit! Ik ben gek op cheesecake!

 12. zegt:

  Dat ziet er echt super lekker uit!

 13. zegt:

  Ja de naam slaat echt nergens op, smaakt helemaal niet naar kaas, heerlijk!

 14. zegt:

  Echt niet mijn ding maar wel super mooie foto’s. Ziet er toch wel eenbeetje lekker uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *